Gümrük vergisi, 4458 sayılı Gümrük Kanunu içerisinde tüm ürünler için ayrı ayrı oranlarıyla beraber belirtilmiş olan ve Türkiye'nin yapmış veya yapacak olduğu ithalat ya da ihracat ürünlerinde gümrük sınırında uygulanmakta olan bir vergi uygulamasıdır. Bu vergi, ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülkeden alınmaktadır.
Tüm eşya ve tarım ürünleri ülkeye girerken gümrük vergisi ödenmesi zorunludur. Gümrük vergisi düzenlemeleri 4458 sayılı Gümrük Kanunu kapsamında ortaya konulmuştur. Yurt dışından ürün satın alan kişiler ve şirketler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.
4458 Sayılı Gümrük Kanunundaki tanımıyla Madde3/8; “Gümrük vergileri” deyimi, ilgili mevzuat uyarınca eşyaya uygulanan ithalat vergilerinin ya da ihracat vergilerinin tümünü; diğer bir ifadeyle; eşyanın Türkiye'ye ithali veya Türkiye'den ihracı nedeniyle Gümrük idarelerince tahakkuk ve tahsil edilen vergilerdir.
Buna göre yukarıdaki oranlar; hızlı kargo veya posta ile gerçek kişilere gelen, ticari mahiyeti bulunmayan, satış bedeli 150 euroyu geçmeyen ürünler ve 1500 euroyu geçmeyen ilaçlar için geçerlidir. Buna ek olarak kişisel kullanıma mahsus kitap ve basılı yayınlar için vergi oranı %0 olarak belirtilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Bakanlığımız web sayfasında yer alan “https://www.ticaret.gov.tr/uygulamalar” adresi üzerindeki “Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi” bağlantısı yardımıyla BİLGE sistemi kullanıcı adı ve şifresi kullanılarak ya da “e-devlet şifresi” ile Sisteme erişim mümkün bulunmaktadır.
Eğer ürün bedeli 22-150 Euro aralığındaysa sadece ithalat KDV'si ödenir yine gümrük vergisi ödenmez. Ancak ürün fiyatı 150 Euro'dan fazla ise gümrük vergisine tabidir demektir.
Sevdiklerinize aldığınız hediyeler, güzel armağanlar için gümrükten muaf tutuluyorsunuz.
Türkiye'den Almanya'ya gelen mallar Almanya gümrük kapısından %20 vergi oranıyla geçmektedir. Almanya gümrük vergisi oranı bütün AB ülkelerinin vergi oranlarıyla aynıdır. Oranların aynı olmasının sebebi birlik arasında düzen sağlamak ve birlik ülkelerinin aralarında yapacakları ticarette sorun yaşamamalarıdır.
2019 Yılında Yurt Dışından Posta Yoluyla Alışverişteki Gümrük Muafiyeti Sıfırlandı. 2011 yılı öncesinde 150 avro olan bu sınır 2011 sonrası 75 avroya düşürülmüş, 2017 yılında 30 avro ve 2018 yılında son olarak 22 avroya kadar indirilerek uygulanmıştı.
Yurtdışından gelen her gönderinin gümrüğe takılması gayet doğaldır. 75 eurodan ucuz olan gönderiler düşük ihtimalli de olsa gümrüğe takılabilir. Örneğin çok büyük bir koli geldiyse ve üzerinde fiyat olarak 20 dolar yazılmışsa gümrük memuru buna inanmayabilir ve paket içerisindeki ürünü görmek isteyebilir.
Gümrük idaresinin elindeki mallar yani gümrük malları dediğimiz; Gümrüğe terk edilen eşyalar, tüzel kişiler veya gerçek kişiler tarafından gümrüklere getirilip mevzuata uygun şekilde gümrük işlemleri tamamlanmayan eşyalar ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında yakalanan eşyalardır.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak. Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.
Önceden izin verilmiş belirli gümrük prosedürleri haricinde – gümrük vergisi yetkililere genellikle ithalat zamanında ödenir. İkinci seçenek FedEx'in alıcı adına bunu yetkililere ödemesidir. Ödeme genellikle, yetkililere doğrudan ödemeyle banka hesabına benzer biçimde işleyen kendi tecil hesabımız kullanılarak yapılır.
Yeni düzenleme kapsamında yapılacak ithalatlarda öncelikle eşyanın ithalatında bir kısıtlama ve yasaklama olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca 150 Euro'yu aşıp 1.500 Euro'yu aşmayan bireysel ithalatlarda, kişilerin normal ithalat vergilerini ödeyeceklerini bilmeleri gerekiyor.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Tüm gümrük işlemleri ve vergi ödemeleri sizin adınıza gerçekleştirilsin. Yurtdışından yapılan alışverişlerde, tüm gümrük vergi ve işlemlerinden tüketici sorumludur. Amazon, bu süreci kolaylaştırarak tahmini gümrük vergisi tutarını “İthalat Ücreti Depozitosu” adıyla hesaplar ve satın alma işlemi sırasında tahsil eder.
Almanya'da vergi sınıfları altı çeşittir. Medeni durumunuz, hangi gelir vergisi sınıfına dahil olacağınızı belirlemede ana etkendir. Bazı durumlarda, gelir vergisi sınıfınızı sonradan da değiştirebilirsiniz.
Türkiye'de en çok vergi alınan ve vergi zammı yapılan ürünlerin başında sigara, alkol ve akaryakıt geliyor.
İthalattan alınan en yaygın ve başlıca vergiler gümrük vergisi, toplu konut fonu, ilave gümrük vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, dampinge karşı vergi, ek mali yükümlülük ve kaynak kullanımını destekleme fonudur.
Gümrük Yönetmeliği'nin 124, 125, 127 ve 129. maddelerine göre eşyanın tesliminden sonra beyannamenin iptal durumlarında iptal talebinin ilgili maddelerde belirtilen sürelerde yapılması halinde beyanname dolayısıyla ödenen vergileri geri verilebilecektir.
Söz konusu vergi oranları kişisel kullanıma mahsus kitaplar hariç diğer eşyanın; AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18 gümrük vergisi, diğer ülkelerden gelmesi durumunda %30 gümrük vergisi, eşyanın kişisel kullanıma mahsus kitap olması ve gönderimin 1500 Avro'yu aşması halinde ise ülke ayrımı olmaksızın %8 ...
Ülkeler mal ve hizmetlere koydukları gümrük vergileri ile dışarıdan ithal edilen ürünleri kontrol etmeyi amaçlarlar. Ülke için gerekli mal ve hizmetlerin ülkeye girişini hızlandırabilmek için gümrük vergilerini düşük tutarken, ülkeye girişlerini zorlaştırmak istedikleri mal ve hizmetlerin gümrük vergilerini artırırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri