Cevap: NCTS (Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi), Ortak Transit Rejiminin amacı olan transit işlemlerini hızlandırmak ve basitleştirmek için işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini sağlayan ve 2005 yılında tüm taraf ülkelerde uygulamaya konulan elektronik sistemdir.
NCTS, ortak transit işlemleri ile ulusal transit işlemlerinin bilgisayar ortamında kağıt beyanname kullanılmadan yapıldığı, işlemler gerçekleştirilirken elektronik mesajlaşma ile veri alış verişinin sağlandığı ve transit işlemlerinin her safhasının bu elektronik ortamda takip edilebildiği sistemdir.
Kapsamlı teminat düşümlü olarak çalışmakta olup başvuru makamı Gümrükler Genel Müdürlüğü'dür.
T2 Nedir? T2 Topluluk (AB) eşyasının Transit Sözleşmesine taraf ülkelerde gümrük vergileri ödenmeksizin taşınmasına olanak sağlayan Birlik prosedürdür. Türkiye'ye olan taşımalarda Sözleşmeye taraf ülkelerde açılan T2 beyannameleri sıklıkla kullanılır.
Gönderilen transit beyanı hareket gümrük idaresi tarafından alındığında, sistem tarafından bir yerel referans numarası (LRN) tahsis edilir. Beyan, bu durumda hareket gümrük idaresine sunulmuş kabul edilir. (2) Transit beyanı, beyan sahibi tarafından elektronik imza veya ıslak imza ile imzalanır.
İlgili 17 soru bulundu
Soru: NCTS nedir? Cevap: NCTS (Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi), Ortak Transit Rejiminin amacı olan transit işlemlerini hızlandırmak ve basitleştirmek için işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini sağlayan ve 2005 yılında tüm taraf ülkelerde uygulamaya konulan elektronik sistemdir.
T2: AB ülkesi menşei olan bir eşyanın bir AB ülkesinden Ortak Transit Rejimi'ne taraf herhangi bir EFTA ülkesi veya Türkiye'ye ihraç edilmesi durumunda sunulan transit beyanın tipine T2 denir. ? G ? ? T1: AB üyesi olmayan bir ülkeye ait eşya için Ortak Transit Rejimi kapsamında sunulan beyana T1 denir.
Karayolu taşımacılığı için gerekli belgeleri şöyle sıralayabiliriz: Karayolu Taşıma Belgesi (CMR Belgesi) Tır Karnesi (Carnet Tır) ve T1 Belgesi. Nakliyeci Makbuzu ve FIATA Tesellüm Belgeleri.
T1 : Menşei, Avrupa Birliği ülkeleri olmayan eşyaların ortak transit rejimi içerisinde taşınmasına imkan veren belgedir. T2 : Menşei Avrupa Birliği ülkelerinden biri olan eşyaların, ortak transit rejimi içerisinde taşınmasında kullanılan kodtur.
Nakdi paranın borsada işlenmesinden sonra ki kazancın çekilmesinden sonra geçecek zamanı belirtmek için T1, T2 ifadeleri kullanılmaktadır. T1 den yukarıda bahsettiğimiz gibi T2 ise satışı yapılan hisse senedin 2 gün sonra hesaba aktarılması olarak geçmektedir.
T1-/T2 Gümrük Sevk Belgeleri (NCTS)
Üçüncü ülkelerden yapılan gümrüksüz ve gümrük kontrolüne tabii malların sevki , genelde T1-/T2 gümrük sevk yöntemiyle nihai gümrük işleminin yapılacağı Avrupa'daki varış ülkesinin gümrük dairesine yapılır. Bu gümrük sevk belgeleri uluslararası elektronik NCTS sistemiyle düzenlenir.
Bilindiği üzere, Form 302 belgesi, 6375 sayılı Kanun ile onaylanan 19 Haziran 1951'de Londra'da imzalanan Kuzey Atlantik Anlaşmasına Taraf Devletler Arasında Kuvvetlerin Statüsüne Dair Sözleşme ile öngörülen bir belgedir.
T1 Nedir? T1 Topluluk (AB) eşyası olmayan bir malın Transit Sözleşmesine taraf ülkelerde gümrük vergileri ödenmeksizin taşınmasına olanak sağlayan Birlik prosedürüdür. T statüsünde açılan her beyannameye MRN adı verilen tekil bir izleme numarası atanır. - Rejim belirlenirken meşei önemli değil.
T1: Avrupa Birliği ülkeleri ile EFTA ülkeleri (Avrupa Serbest Ticaret Birliği- Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn'dır) arasındaki ticari malların dolaşımına veya Birlik dışı ülkelere ait malların Birlik ülkeleri arasındaki dolaşıma imkan veren belgedir.
Cevap: Taşıyıcı firma ve şoför başvuruları izin sahibi firma aracılığıyla Gümrükler Genel Müdürlüğüne iletilmektedir. Başvuru sonuçları izin sahibi firmaya bildirilmektedir.
(1) Elçilik Mektubu, Kurye Mektubu, TIR Karnesi, ATA Karnesi, Kumanya Listesi, Özel Fatura, Déclaration en Douane, CPD Karnesi ve Sözlü Beyan Formu gibi belgeler gümrük beyannamesi yerine kullanılır, ancak bu belgeler gümrük idarelerine verilen beyannameler mahiyetinde değildir.
T Sıfır olarak da bilinen T+0 bakiyesi, yatırımcılar tarafından acil nakit ihtiyacını gidermek için sıklıkla tercih edilir. Trive, hisse senedi satış bedellerini yatırımcılara hisse senetlerini sattıkları gün (T+0) veya ertesi iş günü (T+1) ödemektedir.
T+2 eksi bakiye ise komisyon ve hesap işlem ücretleriyle alakalı bir durumdur. Borsada T2 bakiyesi, hisse senedi ve benzeri alım satımlardan sonra belli bir komisyonun hesaptan düşmesi ile eksi görebilir.
“T1” ise işlem yapılan günden sonraki 1 iş gününü ifade eder. Başka bir deyişle, Pazartesi günü gerçekleştirdiğiniz bir işlem “T” ile gösterilirken, “T+1” ifadesi Salı gününü temsil eder. Eğer “T” günü Cuma ise, “T1” günü Pazartesi olacaktır, çünkü hafta sonu işlemler kapalıdır.
Ne işe Yarar? CMR, Convention Marchandise Routier'ı ifade eder. “CMR konvansiyonu nedir?” sorusunun yanıtı ise "Avrupa ülkeleri arasında taşımacılık için yapılan uluslararası bir anlaşmadır". CMR kısaltması, Karayoluyla Uluslararası Mal Taşımacılığı Anlaşmasına İlişkin Sözleşme anlamına gelir.
a) FCR Taşımacının Teslim Alındı Belgesi (Forwarder's Certificate of Receipt): Bu belge malların gönderilene sevk edilmek veya gönderilenin emrine hazır tutulmak üzere teslim alındığını gösterir.
Convention Marchandise Router ifadesi ya da yaygın olarak bilinen adı ile CMR belgesi, uluslararası anlamda kara yolu taşıma yapacak kişilerin sahip olması gereken belgelerden biridir. CMR belgesi taşımayı yapan lojistik firması tarafından, belge ya da ürünleri gönderen kişi adına düzenlenmektedir.
T2 belgesi: Menşei Avrupa Birliği ülkelerinden biri olan eşyaların, ortak transit rejimi içerisinde taşınmasında kullanılan rejim kodudur. Örneğin; hareket ülkesi Almanya, varış ülkesi Sırbistan olan bir transit işlemi için T2 belgesi kullanılır.
Taşınan eşyanın menşei, bir Avrupa Birliği ülkesine ait ise ve bu eşya Ortak Transit Rejimi'ne taraf herhangi bir EFTA ve üçüncü ülkeye boşaltılacaksa, bu taşımada T2 beyanı kullanılması gerekir. Örneğin menşei AB olan bir yük, Almanya'dan hareket ederek Türkiye'ye geldiğinde T2 beyanı kullanılır.
Yarı ömür, genel olarak, azalmakta olan bir maddenin baştaki miktarın yarısına düşmesi için gereken zaman. Bu zaman T1/2 olarak gösterilir. Birimi zaman birimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri