Yaprak Kayısı Kurusu (Çir): 149,00 TL. Siyah Erik Kurusu Çekirdekli: 99,00 TL. Siyah Erik Kurusu Çekirdeksiz: 99,00 TL.
1 kilo Toptan Kuru Kayısı ne kadar? 2023 yılı güncel Toptan Kuru Kayısı fiyatları 599,00 TL ile 599,00 TL aralığındadır.
1 kg Kuru Kayısı ortalama 160-180 adet gelir.
İlgili 28 soru bulundu
Yaklaşık 5 kilo taze kayısıdan 1 kilo kuru kayısı elde edilebilir. Bu nedenle diğer kurutulmuş meyvelere oranla kuru kayısıda çok daha fazla besleyici özellik bulunur.
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Gün Kurusu Kayısı ile Sarı Kayısı Arasındaki Farklardan olan Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Ürün rekoltesinin düşük olması ve yurt dışında kuru kayısıya olan talebin artmasıysa ürünün fiyatını arttırdı. Üreticinin ihracatçıya ulaşmasında etkin rol oynayan Malatya kent merkezindeki Şire Pazarı'nda kuru kayısının kilogramı en yüksek 50 TL'ye satıldı.
Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
Gün kurusu kayısı faydaları arasında ilk sırada kalbe etkisi sayılabilir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlayan gün kurusu kalbi güçlendirir. Kemik ve dişler için kuvvetlendiricidir. Konsantrasyonu artırır ve stresin etkisini azaltır.
40 kasa kayısının toplam kütlesi (karışımları ve kasalarını toplam kütlesi 1 tondur bir kasanın darası - Eodev.com.
"Dünya kayısı başkenti" Malatya'da geçen yıl zirai don nedeniyle kilosu 20-25 liraya kadar çıkan kuru kayısının fiyatı, verimli geçen bu sezonda 8-12 liraya kadar geriledi. Kuru kayısının fiyatı bu yıl rekolte yüksekliği dolayısıyla 8-12 liraya kadar düştü.
Malatya Sebze Meyve Pazarında hediyelik birinci kalite taze kayısının kilosu 15 ile 17 TL arasında satılıyor.
1. Hasanbey. Sofralık kayısı çeşitleri arasından en sevilenlerden bir tanesi olan bu kayısı türü, 1930 yılında eski Malatya belediye başkanlarından Hasan Derinkök'ün bahçesinde bulunmuştur. Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir.
Jumbo ( 60 - 80 adet / kg.) 1 Numara ( 81 - 100 adet / kg.) 2 Numara (101 - 120 adet / kg.)
Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor. Antioksidan özelliği ile de bedeni sağlıklı tutarak hastalıklardan koruyor.
Gün kurusu kayısı ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Yaklaşık 5 kilo taze kayısıdan 1 kilo kuru kayısı elde edilebilir. Bu nedenle diğer kurutulmuş meyvelere oranla kuru kayısıda çok daha fazla besleyici özellik bulunur.
Gün Kurusu Kayısılar tüketilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Çünkü belli bir süre kuruduktan sonra artık sertleşmiştir ve doğrudan tüketim için çok elverişli değildir. Bu yüzden tüketmeden evvel yıkanmalı ve bir miktar nemlendirilerek yumuşatılmalıdır. Yıkama işleminden sonra ise fazla bekletmeden tüketilmelidir.
Lezzeti dünyaya yayılan ve 115 ülkeye ihraç edilen Malatya kayısısı bu yıl adeta altın yılını yaşıyor. Kayısı da bu yıl rekoltesinin düşük olması, yurt dışında kuru kayısıya olan talebin artması ve dolar fiyatlarındaki yükselişin de bu artışa etkisinin olduğu biliniyor.
Malatya Valiliği, kayısı hasadında çalışan mevsimlik işçilerin gündelik ücretlerinin 2021 yılı için asgari ücretin 1/30 brütü olan 119,25 lira olduğunu ve bu ücretin altında işçi çalıştıran işverenin tespiti halinde yasal işlem uygulanacağını açıkladı.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri