Gün kurusu kayısı ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor.
Kaliteli Gün Kurusu Kayısı Renginden Ve Tadından Anlaşılır. Rengi Koyu Sarı – Kahverengi Arası Olmalıdır.
Gün kurusu kayısı faydaları arasında ilk sırada kalbe etkisi sayılabilir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlayan gün kurusu kalbi güçlendirir. Kemik ve dişler için kuvvetlendiricidir. Konsantrasyonu artırır ve stresin etkisini azaltır.
İlgili 20 soru bulundu
Kuru Kayısı Besin Değeri
İçerdiği diğer besin değerleri konsantre hale gelmiş olur. Su miktarı taze kayısıya kıyasla düşmüş olsa da yine kuru kayısı da taze kayısı gibi A, C vitaminleri ve demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri içerir.
Gün Kurusu Kayısılar tüketilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Çünkü belli bir süre kuruduktan sonra artık sertleşmiştir ve doğrudan tüketim için çok elverişli değildir. Bu yüzden tüketmeden evvel yıkanmalı ve bir miktar nemlendirilerek yumuşatılmalıdır. Yıkama işleminden sonra ise fazla bekletmeden tüketilmelidir.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Kuru kayısının atıştırmalık olarak ideal tüketim adedi yetişkin bireylerde günde 8 adet olmak üzere bu miktarın ikişer – üçer adet şeklinde ara öğünlerde alınması önerilmektedir. Bu miktarlar vücudumuzun gereksinim duyduğu A, E ve C vitaminlerinin gerekli ve yeterli miktarda karşılanmasına yardımcı olacaktır.
Gün kurusu kayısı, sarı kuru kayısıya göre çok daha hassastır. Uygun olmayan koşullarda çok daha hızlı bozulur. Uygun koşullarda ise tazeliğini 1 yıla kadar koruyabilir.
Bağırsakları aktive eden kuru kayısı ve kuru erik dışkılama problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Kahvaltıdan önce yiyeceğiniz 4-5 adet kuru kayısı da sindirimi hızlandırıcı etkiye sahiptir. İster kuru kayısı ister kayısı suyu tüketin unutmamanız gereken şey bir şey var! Fazla kayısı tüketimi ishale sebep olabileceği için günde 1 sefer tüketmeniz yerinde olacaktır.
Gün kurusu kayısı,bağırsak çalıştırır,lif deposu,A-vitamini ve Potasyum içerir,enerji verir #kayisi #apricot #kabizlik #enerji | By Dr.
Kayısıya sarı-turuncu rengini veren beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşerek gece körlüğünü engeller ve göz sağlığını korur. Kayısının içerdiği lifler sindirim sistemi sağlığı için çok faydalıdır. Ayrıca zengin bir potasyum kaynağıdır, bu sayede kalp sağlığını korur. Kolajen oluşumuna yardımcı olur.
A ve C vitamini açısından oldukça zengin olan, içeriğinde folik asit, demir ve potasyum barındıran kuru kayısıyı ara öğün olarak değerlendirebilirsiniz. Diyet sürecindeyseniz ve özellikle tatlıdan uzak durmakta zorluk yaşıyorsanız mutlaka kuru kayısı tüketin.
Gün kurusu kayısı (siyah kayısı) ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Günde 8-10 kayısı tüketerek kabızlık sorunundan kurtulabileceğiniz gibi, yemeklerden önce 2-3 kayısı kurusu tüketip üzerine su içmeye özen gösterdiğinizde hazımsızlık sorununa da çözüm getirebilirsiniz.
Özellikle kilo vermek isteyenlerin ara öğünlerinde 2-3 adet yemesi tavsiye edilir. Zengin ve besleyici ara öğün olan kuru kayısı günde en fazla 5-6 adet tüketilmelidir.
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Kayısı yedikten sonra su içmek ishale neden olabilir. Herhangi bir meyve yedikten sonra su içmemeye dikkat edin çünkü midede asitliğe yol açan emilimi ve sindirim sürecini engeller. Bu meyveleri aldıktan sonra su tüketilirse sindiriminizi bozabilir.
Buna göre 100 adet kuru kayısıda ise 150 kalori bulunmaktadır. Kalorisi oldukça az kuru kayısı diyet yapan kişilerin listelerine mutlaka eklenmesi gerekmektedir. Kuru kayısı doğal şeker kaynağıdır. Düşük glisemik indekse sahip olan kuru kayısılar zayıflamak isteyen kişiler için ideal bir besindir.
Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir. Kayısının yemeklerden sonra yenmesi hazmı kolaylaştırmasını sağlar.
Özellikle bağırsak ve mide sağlığına olumlu etkilerinden faydalanmak için kuru kayısı öğünlerden hemen önce tüketilmelidir. Aç karnına kayısı yemenin faydaları pek çoktur. Kuru kayısı üzerine su içmek müshil etkisini arttırıcıdır.
Kayısının sülfitlenmesinin amacı, raf ömrünü uzatmak, güvelenmesi engellemek ve güzel görünümünü muhafaza etmesini sağlamaktır. Sülfitlenmiş kuru kayısı nadiren de olsa bazı kişilerde sorunlara neden olabilir. Aşırı sülfitlenmiş ise bu herkes için zararlıdır ve aşırı sülfitlenmiş kayısı tadından anlaşılabilmektedir.
Gün içerisinde bir oturuşta en az 5 kuru kayısı tüketmek, bağırsakları bir hayli fazla çalıştıracağı için bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun için kahvaltıda 3 tane kayısı yemek yeterli olacaktır. Kayısının diyette en doğru kullanımı tüm gün içerisinde her gün 10 taneyi bulmamalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri