POS cihazından işlem yaptığınız günlerde günsonu yapılmazsa işlemlerinizin hesabınıza geçmesinde gecikme yaşarsınız. Bu nedenle POS cihazından işlem yapılan günlerde mutlaka günsonu yapılması gerekmektedir.
Pos hesabındaki paranın bir sonraki gün hesaba geçmesi dışında herhangi bir problem olmaz..
Gün Sonu Raporu Nedir
Günlük yaptığınız kredi kartı ile satışları saklayan ve bankalara iletilen rapor olarak adlandırabiliriz. işletmenizde gün sonu raporu almazsanız anlaşmalı banka bildirim gitmez ve kredi kartı ile yaptığınız satışlar banka hesabına geçmez.
EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Bu raporlardan "X" raporunda gün içi, "Z" raporunda gün sonu, "Mali Hafıza" raporunda ise geçmiş günlere dair (günlük, aylık, yıllık veya belirli tarih aralıkları itibariyle) bilgiler yer almaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Gün sonu Z raporu, bir iş günü içerisinde cihaz üzerinden yapılan satış bilgilerini içerir. Her gün mesai bitiminde ya da en geç saat 24.00'te alınması gerekir. Alınmadığı takdirde cihaz, yeni bir satış yapmadan önce uyarı verir.
''Z' raporu zorunluluğu kaldırıldı
Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanan mükelleflerin "Z" raporlarını kağıda basma ve bu şekilde muhafaza etme zorunluluğu kaldırıldı. Maliye Bakanlığı'nın, bazı Vergi Usul Kanunu genel tebliğlerinde değişiklik yapılmasına dair tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kredi / Banka Kartı
Yapılan para iadesinin kartınıza veya hesabınıza yansıması bankanızın belirlediği süreye göre değişiklik gösterebilir. Bu süre kredi kartları için en geç 2, banka kartları için ise 8 iş günüdür.
EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer.
EFT işleminde paranın hesaba geçmesi banka yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 10-15 dakika kadar bir sürede tamamlanabiliyor.
Pos cihazından çekilen para müşterinin kart şifresini girip ödeme onayını vermesinden hemen sonra Türkiye'deki bankaların uygulamasına göre 1 ile 3 gün içerisinde hesaba aktarılmaktadır.
Bir işletmenin gün içerisinde aldığı tüm pos işlemlerini kart bazında gösteren belgeye ”gün sonu raporu” adı verilir. Gün sonu raporları ”detay” ve ”toplam” olmak üzere ikiye ayrılır. Gün sonu raporları, işletmenin gün içindeki tüm işleri detaylı ve detaysız olarak iki şekilde gösterir.
Gün sonu gece 00:00'da sistem tarafından otomatik alınır.
Gece 12'den sonra FAST ile yapılan para transferi işlemleri anında hesaba geçmektedir. Ancak FAST dışında yapılan EFT ve Havale işlemleri bir sonraki iş gününde hesaba geçmektedir.
Normal şartlarda EFT işlemi en geç 5-10 dakika içinde hesaba ulaşır. Ancak bankaların yoğunluğuna bağlı olarak bu süre 30 dakikaya kadar çıkabilir. Bazı durumlarda ise EFT karşı tarafa saatler sonra dahi ulaşmaz. EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır.
Akşam 17:00'den sonra gönderilen para ise hafta sonu ya da resmi tatil değilse ancak ertesi sabah karşı tarafın hesabına ulaşır. Yani eğer gece EFT ile para gönderme talimatı verirseniz, göndermek istediğiniz tutar ilk mesai saatleri içinde karşı tarafın hesabına sorunsuz bir şekilde aktarılır.
EFT işlemi hafta içi yapılabilir ve ancak her bankanın EFT saatleri ile ücreti değişiklik gösterir. Hafta sonu ve resmi tatillerde EFT işlemi yapılmaz.
“Kolay Adres” ile başka bankaya 20.000 TL'ye kadar olan transfer işlemlerinizi artık 7/24 yapabilirsiniz. Ancak banka şubeleri üzerinden EFT yapmak için mesai saatlerini takip etmek gerekir. Hafta sonlarında ya da resmî tatillerde EFT ile para gönderilemez.
Hafta sonu yapılan EFT, FAST sistemi ile gerçekleştirilebiliyor. Ancak EFT işleminin gerçekleşmesi için bankaların belirlediği işlem günü ve saatlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Cumartesi ve Pazar günü havale işlemleri de mobil bankacılık, internet bankacılığı ve ATM'ler ile yapılabiliyor.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Gün sonu raporu için cihaz üzerindeki F(Fonksiyon) tuşuna basın. Açılan ekranda önce “İşyeri Menü”, ardından “Gün Sonu” sekmesine girin. Sizden istenen işyeri şifresini girerek gün sonu raporunu yazdırabilirsiniz.
POS cihazından günsonu nasıl alınır? POS cihazından 3 numaralı tuşa basarak günsonu menüsüne girebilirsiniz. POS cihazı önce “GÜNSONU İŞLEMİNE DEVAM?” mesajı ile günsonuna devam etmeniz için onay isteyecektir. Bu mesajı giriş tuşu ile onayladıktan sonra işyeri şifrenizi girerek günsonu alabilirsiniz.
POS cihazından çıkan satış slipleri ve gün sonu raporlarında adres bilgisinin sol alt tarafında "işyeri no" ibaresinin yanında yer almaktadır. Gün sonu almadan yapılan ürün geri alınması işlemi "İptal"; POS cihazı üzerinden gün sonu alındıktan sonra yapılan ürün geri alımı işlemi ise "iade" dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri