Z raporu Yazar Kasa Pos'un içinde bulunan bankalar ile yapılan kredi kartı işlemleri ve nakit işlemlerinin Maliye Bakanlığına raporlama şeklidir. Banka gün sonu ayrı bir rapordur.
Z raporu günde bir kere alınması gereken bir rapor türüdür. Z raporu gününde değil, ertesi gün alınır ise bu rapor ertesi gün raporu olarak isimlendirilmektedir. Fakat şirketler gün içerisinde kapalı olur ise alınmasına da gerek duyulmamaktadır.
Günsonu işlemi nedir? Günsonu işlemi gün içinde yapılan satışların toplu olarak Bankamıza gönderilmesini ve hesap kayıtlarının yapılmasını sağlayan işlemdir.
Bu yüzden çoğu çalışan gün sonu almayı unuttum, ne yapmalıyım diye soruyorlar. Z raporu almayı unuttum ne yapmalıyım? diyenlere hemen cevap vereyim. Z raporu her gün mutlaka gün sonunda alınması gereken bir rapordur. Eğer ertesi gün alınırsa usulsüzlük yapılmış sayılır ve ceza kesilir.
Z raporu alabilmek için kasa anahtarı KSYR tuşuyla ok işaretleri z konumuna getirilmesi gerekir. Daha sonra 4 adet sıfır yazılarak, iki defa olmak üzere nakit tuşuna basılır ve bu şekilde Z raporu çıktısı alınabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Z raporu Yazar Kasa Pos'un içinde bulunan bankalar ile yapılan kredi kartı işlemleri ve nakit işlemlerinin Maliye Bakanlığına raporlama şeklidir. Banka gün sonu ayrı bir rapordur.
Bir işletmenin gün içerisinde aldığı tüm pos işlemlerini kart bazında gösteren belgeye ”gün sonu raporu” adı verilir. Gün sonu raporları ”detay” ve ”toplam” olmak üzere ikiye ayrılır. Gün sonu raporları, işletmenin gün içindeki tüm işleri detaylı ve detaysız olarak iki şekilde gösterir.
Gece 24:00'den sonra alınan Z raporu üzerinde yazılı hasılat yazar kasa POS cihazının kullanılmaya başlandığı günün hasılatı olarak değerlendirilir. İş yerinin kapalı olduğu veya cihaz kullanmayı gerektiren bir satış olmadığı günlerde Z raporu alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Hastanelerin acil servislerinden haftanın 7 günü rapor alınabilir. Fakat doktorlar genel itibariyle hastanın poliklinik muayenesine gidemeyecek ya da acil gelişen durumlar karşısında rapor verme eğiliminde olduğu görülür.
Z raporu alındıktan sonra, ilgili güne ait satış ayrıntıları mali bellekten silinir. Dolayısıyla alınan bir Z raporu tekrar alınamaz.
Geceyarısı 00.00 ve 24.00
24.00 gösterimi bir zaman aralığında genellikle tam gün sonunu ifade etmek için kullanılır.
Gece 12'den sonra FAST ile yapılan para transferi işlemleri anında hesaba geçmektedir. Ancak FAST dışında yapılan EFT ve Havale işlemleri bir sonraki iş gününde hesaba geçmektedir.
öKC'lerinizin mali bilgilerinde geriye dönük bilgiler istenmeyecektir. öKC (Z) raporlarına ait mali bilgilerin dönemi aylık dönem olarak sabitlenmiştir.
Yeni tebliğ gereği Z raporu kasa üzerinden otomatik olarak 23:59:59'da alınır ve hafızasına kaydedilir. Bunun için pompa görevlisinin veya bir başka kişinin bir işlem yapmasına gerek yoktur.
günlük z raporu aldıktan sonra aynı gün içine tekrar satış fişi kesebilirsiniz. tabiki sonraki z raporunu tekrar almanız gerekir. Satışı gösteren X raporunu almak Z RAPORU almak anlamına gelmez, eğer günlük z raporu almayı unuttuysanız.
“Z” raporlarının günde bir defa (çalışma saati sonu itibariyle) ve gece saat 24:00'e kadar alınması esas olup, gece saat 24:00'den sonra bir süre daha faaliyetine devam eden mükellefler günlük olarak almak zorunda oldukları “Z” raporlarını, faaliyetlerinin bitiş saatinde alacaklardır.
Hafta sonu ve bayram tatilleri kanuni izin sayılmamaktadır. Bu nedenle, Devlet memurlarının, hafta sonu ve bayram tatillerinde memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı yer dışında acil vakalar dışında almış olduğu raporların hastalık iznine çevrilmesi mümkün değildir.
Şirket kararı gereği raporlu günler ücretinden kesiliyor. Şirkette Cumartesi ve Pazar günü çalışma olmuyor.
Sağlık Bakanlığı ve e-Devlet ortaklığıyla vatandaşlara sunulan istirahat raporu sorgulama işlemi birkaç adımda tamamlanıyor. Vatandaşlar aynı zamanda raporlarının çıktılarını da barkodlu belge şeklinde e-Devlet üzerinden alabiliyor.
Bu nedenle "Z" raporlarının, günde bir defa (çalışma saati sonu itibariyle) ve gece saat 24:00'e kadar alınması esas olmakla birlikte, bu raporların devamlı çalışan akaryakıt istasyonu işletmelerince tutarlılık ilkeleri çerçevesinde saat 24:00'den sonra (sabah saat 09:00'u geçirmemek şartıyla) alınması da mümkün ...
Günlük z raporu alınmadığında yazar kasa kümülatif bilgileri en son alınan z raporuna aktarmaktadır. 26 sında alınan z raporuna 25indeki bilgilerde dahildir. S.M.M.M. Ay sonunda alacağınız kümülatif z raporunda o günkü satışların toplamı gözükmesi gerekir. ordan işlem yapabilirsiniz.
Her gün sonundaki z raporu günlük kaydedilir. 10 günlük süre kayıtlarda geciktirme süresidir. VUK 219. madde aşağıdadır. Kayıt Zamanı Madde 219 Muameleler defterlere zamanında kaydedilir.
Son olarak POS cihazının bastığı slip kağıdının ilk nüshasını müşteriye verin, diğerini ise saklayın. POS cihazıyla gün sonu işlemi yapmak için: Satış işlemlerinin bankaya gönderilerek kayıtlara geçmesi için her gün en az bir kez gün sonu raporu almalısınız.
Pos cihazından çekilen para müşterinin kart şifresini girip ödeme onayını vermesinden hemen sonra Türkiye'deki bankaların uygulamasına göre 1 ile 3 gün içerisinde hesaba aktarılmaktadır.
Memurlar ayrı ayrı hekimlerden olmak şartı ile toplamda 40 gün rapor kullanabilir. Memurların tek seferde alabileceği rapor ise 10 günü geçemez. Raporda kontrol muayenesi belirtilirse aynı hekim, 20 güne kadar rapor verebilir. Esasında bu durum, "Bir doktor kaç gün rapor verebilir?" sorusunun cevabıyla da eş değerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri