İtalyan bilim insanlarının araştırmasına göre, günde yaklaşık bir ya da iki bardak bira içmek sağlığa zarar vermiyor ve kalp krizi riskini de azaltıyor.
Günde 1 bardak kadar bira tüketmek mide kanseri ve ülserden koruyarak, mideyi 'helicobacter pylori' mikrobuna karşı savunuyor. Araştırmalar 'bira göbeği' tezini çürüttü. Bel bölgesindeki yağlanmayla bira arasında herhangi bir bağlantı bulunmuyor. Her gün düzenli bir bardak bira içenlerde Tip 2 diyabet riski azalıyor.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir. Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu yada şişe biraya, bir bardak şaraba ya da 45 ml'lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) eşittir. Bu şekilde hesaplandığında alınan içkinin türünün hiç bir önemi yoktur.
Biranın yararlı etkileri üzerinde birçok araştırma sonucu var, örneğin: Sindirime yardımcı oluyor. Birada B grubu vitaminler bulunur. Düzenli olarak az miktarda içilen şarabın kalp sağlığına sağladığı olumlu etkiyi biranın da yaptığını gösteren araştırmalar var.
Araştırmacılar, yapılan çalışmanın İngiltere'de 2016 yılında değiştirilen "alkol tüketim kılavuzunu" da doğruladığını söylüyor. İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi, haftada 6 büyük bardak biradan daha fazla alkol tüketilmemesi gerekliliğini tavsiye etmişti.
İlgili 29 soru bulundu
75 Kilo ağırlığında bir insan bir saat içinde yaklaşık 9 mL (7 g) alkol metabolize eder. Bir büyük bardak (Arjantin) (600 mL) bira yaklaşık 21 g alkol içerir ve alkolün kandan temizlenmesi 3 saat sürer.
İtalyan bilim insanlarının araştırmasına göre, günde yaklaşık bir ya da iki bardak bira içmek sağlığa zarar vermiyor ve kalp krizi riskini de azaltıyor.
Aslında kadın ve erkek için önerilen limitler vardır. Buna göre kadınlar haftada 70 gramdan, erkekler ise 120 gramdan fazla alkol tüketmemeliler. Yani erkeklere haftada dokuz (330 mm'lik) şişe, kadınlara ise beş buçuk şişe biradan fazlası zarar.
Bira, diüretik yani idrar sökücü etkiye sahiptir. Bira kullanımının idrara çıkma sıklığını ve miktarını artırıyor olması, biranın böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırdığı yanlış yorumuna sebep olabilmektedir. Burada idrara çıkmayı kolaylaştıra faktör sıvı tüketiminin fazla olmasıdır.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Alkol kullanımının cinsellik üzerine etkileri şunlardır: Kronik alkol kullanımı sertleşmeyi bozmakta, boşalmayı geciktirmekte veya engellemektedir. Alkol cinsel istek kaybına ve fertilite azalmasına sebep olabilmektedir. Alkol kullanımı testosteron seviyesinde düşüş yaratabilmektedir.
Sigara kadar etkili
Araştırmada, sigara içmenin kansere yol açtığı çoğu kişi tarafından bilinen bir gerçek olmasına rağmen, az oranda alkol tüketiminin de kansere yol açtığı, kolon, göğüs, karaciğer kanserleri gibi çok sayıda kanser türü ile de bağlantılı olduğu belirtildi.
- Dr. Başak: Her gün düşük dozlarla içmek veya 40 yılda bir sarhoş olmak sizin alkolik olduğunuzu göstermez.
Karaciğeriniz ancak belirli bir miktarda alkolle baş edebilir. Eğer belirli bir miktarın üzerinde içiyorsanız, bu miktar karaciğer hücrelerinize zarar verir. Eğer buna yıllarca devam ederseniz, bu durum çok daha ciddi karaciğer hasarına yol açarak alkole bağlı karaciğer hastalığına yol açar.
Alkol alımı, vücutta diüretik etkisi yaparak, sıvı kaybını artırır. Bu nedenle, alkol alımını sıvı tüketimi olarak düşünmemek gerekir. Aksine, alkolle daha fazla sıvı kaybedildiğinden, sıvı kaybını yerine koymak için daha çok sıvı içilmelidir.
Böbrek taşı dökmek için bira içmek pek doğru bir yöntem olarak kabul edilmez. Bira idrar çıkımını arttırdığı için böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırdığı gibi yanlış bir anlayış mevcuttur. Aksine bira tüketimi alkol ve mayadan ötürü taş oluşumu riskini arttırmaktadır.
Daily Mail'de yer alan habere göre, Cinsel Tıp Dergisi'nde yayınlanan çalışmada, orgazm ve boşalma sırasında meydana gelen mesane boynu kasılması ve gevşemesinin böbrek taşlarının atılmasına yardımcı olabileceği kaydedildi.
Her ne kadar bilim dünyasında tamamen kabul görmese de günde bir bardak bira içmenin kalp hastalığına yakalanma riskini yüzde 30 oranında azalttığına dair araştırmalar söz konusu. B1, B2 ve B6 vitaminlerini içeren içecek, B12 açısından da oldukça zengin.
- Alkol kullanımının güvenli aralığı erkeklerde haftada toplam 160 gr a kadar iken kadınlarda ise haftada en fazla 120 gr.a kadardır. 50cl lik bira 20 gr alkol içerir, bir şişe şarap (70 lik) 80 gr alkol içerirken, aynı miktarda (70 lik) rakı, votka, viski gibi içecekler 250-300 gr arası alkol içerirler.
Tıp Akademisi, aşırı alkol tüketiminin çocuklarda zeka geriliği ve kadınlara yönelik şiddet konusunda da 'önemli bir faktör' niteliğinde olduğunu ileri sürüyor.
İçeceğiniz bira türüne göre ya oda sıcaklığında ya da buzdolabında beklettiğiniz bir bardaktan servis edin. Ama sakın buzlukta beklettiğiniz bir bardağı bira servisi için kullanmayın. Buz gibi bardaklar biradaki koku ve aromaları gizlediği gibi gerekenden fazla köpürmelerine de sebep olur.
NMCD adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırma, biranın, şarap gibi kalp rahatsızlıklarına karşı da benzer bir korunma sağladığını ortaya koydu. Epidemiyoloji uzmanları, alkol içeriğindeki 'iyi' kolesterolün kalp krizi riskini de azalttığı sonucuna vardı.
Altın kural: Alkol alımından önce C vitamini, çinko ve krom almaya özen gösterin!
Kola çok daha zararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri