Pazarlamanın iki ana bölümü işletmeler arası (B2B) pazarlama ve işletmeler arası (B2C) pazarlamadır. Bu kavramların temelinde ise son zamanlarda ortaya çıkan P2P pazarlama yer alır.
Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
İlgili 41 soru bulundu
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
E-postalar, çevrimiçi reklamlar, el ilanları, veritabanı pazarlaması, promosyon mektupları, gazeteler, dış reklam, telefon metin mesajları, dergi ilanları, kuponlar, telefon görüşmeleri, kartpostallar, web siteleri ve katalog dağıtımı, doğrudan pazarlama stratejilerine bazı örneklerdir.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
PAZARLAMA YÖNETİM SÜRECİ
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satışlar, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir.
Pazarlama Tekniği Nedir? Bir ürünün ya da hizmetin üretim sürecinden dağıtımına, dağıtımdan da son tüketiciye ulaştırılmasına kadar izlenen stratejilerin genel adına pazarlama tekniği denir. Pazarlama teknikleri ile sunduğunuz ürün veya hizmeti hangi kanallar aracılığı ile müşterilere ulaştıracağınızı belirlersiniz.
Bu faaliyetler genelde dört ana başlığa ayrılır; ürün (product), fiyat (price), yer (place) ve tanıtım (promotion). Pazarlamanın 4P'si olarak adlandırılan bu faaliyetler pazarlamanın karmasıdır.
Promosyon, reklam, halkla ilişkiler, içerik pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, satış promosyonları ve doğrudan pazarlama gibi çeşitli araçları ve yöntemleri kapsar.
Dört temel unsuru bulunmaktadır: Hedef Pazar, tüketici ihtiyaç ve talepleri, bütünleştirilmiş pazarlama ve karlılık .
4C ise Customer Value (müşteri değeri), Customer Cost (müşteri maliyeti), Customer Convenience (müşteriye kolaylık), Customer Communication (müşteri iletişimi) olarak oluşmaktadır ve müşteri odaklıdır.
Pazarlama karması pazarlama faaliyetlerinin kısa, açık ve net bir sınıflandırılması olup, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, fiziksel unsurlar, insanlar ve süreç bileşenlerinden oluşan ve İngilizce baş harfleri nedeniyle de 7P olarak bilinen temel teorilerden birisi niteliğindedir.
Sonuç olarak, modern pazarlama anlayışının unsurları hedef kitle belirleme, pazarlama iletişimi, ürün geliştirme ve yenilik, fiyatlandırma stratejileri, dağıtım kanalları ve müşteri ilişkilerini içerir.
Katalog pazarlaması; firmaya ait ürünlerin veya hizmetlerin online ya da basılı bir şekilde bir araya getirilerek müşteriye sunulmasıdır. Böylece müşteri birden fazla ürün/hizmet hakkında kolayca bilgi sahibi olur ve satın alma olasılığı yükselebilir.
Geleneksel pazarlama, online olmayan her türlü pazarlama faaliyetlerine denir. Telefon, billboard, gazete, dergi gibi pazarlama kanalları eski pazarlama biçimlerine örnektir. Yerel kitlelere ulaşmak için kullanılır yani kitlesel pazarlamanın parçasıdır ve oldukça yüksek bütçelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri