Bir ceviz ortalama 45 kalori içermekte, bu yüzden kişi kilolu ise ceviz tüketimi maksimum günde 3-4 adet olabilir. Kilolu değilse ve günlük enerjiye ihtiyacı olan bir kişi ise yine 5-6 adet ceviz tüketmesinde bir sakınca yoktur” diye konuştu.
Ceviz, içerisinde doymamış çoklu yağ asitleri dediğimiz omega 6, omega 3 ve omega 9 açısından çok zengin olduğu için günlük belirli oranlarda tüketmemiz gerekir. Günde dört adet ceviz içi yemek, vücuttaki yağ oranını artırır. Günde en fazla 3 ya da 4 ceviz içi yenilmesi önerilmektedir.
Peki, ne kadar ceviz? Ekmek, aldatıcı ve boş kaloridir. Bu kaloriyi yakmadığımız için, karaciğer yağlanması ve insülin direnci de kaçınılmaz olur. Onun yerine, sabah kahvaltısında 2 tam Maraş cevizi tüketmek, hem daha uzun süre tok hissetmek hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermek için idealdir.
Ceviz, melatonin bakımından zengindir. Uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu uykunun kalitesini arttırır ve uykunun düzene girmesini sağlar. Bu yüzden ceviz gece acıkmasında yenilebilecek faydalı besinlerden biridir.
Ceviz genel olarak sağlıklı ve güvenli bir besindir. Ancak çok fazla tüketilirse içerdiği lif nedeniyle ishal, gaz veya şişkinliğe yol açabilir. Yüksek kalorili olduğu için kilo alabilirsiniz. Boğulma riskinden dolayı çocuklar dikkatli yemelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Günlük hayatımızın bir parçası olan ceviz, düzenli ve bilinçli bir şekilde tüketildiğinde insan sağlığına birçok yönde fayda sağlamaktadır.Kolestrolün dengelenmesinden, kalp damar sağlığına, çocukların zeka gelişiminden kemiklerin güçlenmesine kadar faydaları vardır.
Ceviz içerdiği yağ bakımından diyetteyken az miktarda tüketilmesi önerilen kuru yemişler arasında yer alır. Bir kase yoğurdun içine birkaç adet ceviz ekleyerek ara öğün yapabilirsiniz. Az miktarda cevizli yoğurt tüketildiği zaman kilo almanıza yol açmaz.
İçinde yüksek oranda çoklu doymamış yağ asidi bulunduran ceviz, çocukların beyin gelişimini destekler. Yetişkinlerin zihinsel performansı artırır. Yapısındaki bazı biyoaktif bileşenler ile beyin hücrelerini korur. Beynin özellikle de hafıza ve mekânsal öğrenme gibi bölgelerinde iyileştirici etkileri bulunur.
Cevizi suda bekleterek içmenin kötü kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirim konusunda düzenleyici olduğunu destekler. İbrahim Saraçoğlu'na göre de ceviz suyu zayıflamayı kolaylaştırır.
Yeni yapılan bir araştırma bir avuç ceviz yemenin kalp krizini hızla önlediğini gösteriyor. Araştırmada insanlar bir avuç ceviz yedikten 4 saat sonra, kan damarlarının esnekliğinde ve kolesterol seviyelerinde iyi kan akışına yardımcı olacak düzeyde bir gelişme kaydedildi.
Kalbi ve damar yapısını korur
Ceviz, içeriğindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucu ve damar yapısını iyileştirici bir besindir.
Kötü huylu kolesterolün panzehridir. Ceviz, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde; Lipoprotein özelliği ile iyi huylu kolesterol olan HDL'yi yükseltir, kötü huylu kolesterol olan LDL'yi düşürür. LDL'nin panzehri olarak bilinir. Günde 4-5 adet tüketimi önerilir.
Ceviz suyu tüketilmesi kötü kolesterolün düzenlenmesinde etkilidir. Damar sağlığına faydalı: Ceviz suyu damar sağlığına iyi geliyor. Düzenli ceviz suyu tüketilmesi kalp, damar ve dolaşım sistemine faydalı. Damarların tıkanmasına engel olarak kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
Karaciğeri zararlı toksinlerden arındırır. Antioksidan özellikleri ile vücutta toksin barındırmaz ve bu sayede halsizlik, yorgunluk ve gerginlik gibi problemleri azaltarak hayat kalitenizi yükseltir. Tam bir enerji kaynağıdır.
Tek başına kontrollü şekilde tüketilen ceviz kilo aldırmaz. Ceviz, yüksek şeker ve karbonhidrat oranına sahip olmayan düşük kalorili bir besindir. Bu nedenle diyetlerde de ara öğün olarak tüketilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bir adet cevizin %65'inin yağ olduğunun utulmamasıdır.
Ceviz tüketenler daha az depresyon belirtisi gösteriyor.
Araştırma sonucuna göre; ceviz tüketimi sayesinde Amerikalı yetişkinler arasında depresyon belirtileri daha az ve daha düşük sıklıkta görülüyor.
Kabuklu ceviz kırılarak tüketildiğinde besin değeri kaybı söz konusu olmuyor.
Şimdilik cevizin bilinen bir zararı yoktur. Aşırı tüketime bağlı olarak kilo almanın yanı sıra bazı kişilerde alerji nedeniyle ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Alerjik reaksiyon göstermeyen kişilere günde 4-5 cevizden fazlası tavsiye edilmez. Fazla miktarda tüketilirse kilo problemlerine neden olabilir.
Aç karna içilen 1 bardak ceviz suyunun kolesterol seviyesini dengeleyici özelliği vardır. İçerdiği faydalı vitaminler sayesinde kolesterol seviyesini dengeleyerek kalp sağlığına da bir kere daha yarar ve kalp krizi riskini azaltır. Kilo vermeye yardımcı olur.
İçerdiği protein özleriyle vücudun yağ yakmasını hızlandırır ve böylece özellikle istenmeyen bölgelerdeki yağ birikimine etki eder. Metabolizmayı da hızlandırdığı için, kilo vermeye çalışanların her gün aç karnına bir bardak ceviz suyu içmesi önerilir.
Kuruyemişler özellikle aç olduğunuz zamanlarda iyi bir seçimdir. Badem ve ceviz gibi seçimler sadece sizi doyurmakla kalmaz aynı zamanda mideyi tahriş etmeden kalp için sağlıklı yağlar ve diğer önemli besinler sunarlar.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, cevizin içerisinde stresi azaltacak nitelikte önemli miktarda omega 3 yağ asitleri olduğuna dikkat çekerek, "Bebek yaştan ihtiyarlığa kadar, aile içi şiddet ve strese karşı düzenli olarak ceviz tüketilmesinde fayda var" dedi.
Uzmanlar, günde yaklaşık iki avuç ceviz yemenin genç erkeklerde sperm sağlığını artırdığı görüşünde. Biology of Reproduction (Üreme Biyolojisi) adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, cevizin içerdiği yağ asitleri spermleri besliyor.
Zerdeçal, damar temizliğinde en etkili baharatlardan biridir. Ayrıca damar sertliğini önler ve yağ depolanmasını engeller. Yeşil çay, damarlara hasar veren oksidatif stresi azaltır ve damarları temizler. İçerdiği antioksidanlar kolesterolü düşürür ve bu sayede kalbi korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri