Ulubey, Eşme ve Karahallı'da ise diri fay. görülmemektedir. Fakat bu ilçelere yakın olan. Manisa'daki aktif faylar da göz ardı edilemez.
MTA yer bilimleri harita görüntüsünden alınan Uşak diri fay haritasına göre Uşak ilinde Simav fay zonunu uzantısı Abide segmenti, banaz segmenti ve Elvanpaşa Segmenti yer almaktadır. Uşak'ın güneydoğu kısmında Sivaslı fayı ve batı kısmında da Güre fay zonu bulunmaktadır.
Deprem hafif şiddetle olduğu için çok fazla hissedilmezken, Uşak'ın çevresinde bulunan fay hatlarının bir kısmı Eşme bölgesinde yer alıyor. Bunun dışında Güre, Gediz ve Banaz'da da fay hatları bulunuyor.
BİRİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Uşak Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tahir Gönen, Ege'de çok uzun süreli depremler beklenmediğini kaydetti, “Denizli, Aydın ve Manisa çok riskli, Uşak ise avantajlı” dedi.
İlgili 39 soru bulundu
Uşak'ın çevresinde oluşabilecek olası orta-büyük depremlerden etkilenebileceğini, ancak Uşak'ın genel olarak sağlam zemine sahip olduğunu belirten Kandemir, sağlam zemin nedeniyle ilin depremlerden daha az etkileneceğini savundu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın internet sitesine göre, Uşak merkezinde 21.43'te 2,5 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Bu depremin derinliği 7,14 kilometre olarak belirlendi.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Eşme, Uşak ilinin yüzölçümü olarak merkezden sonraki en geniş ilçesidir. Bu zengin toprakları, Uşak ve Ulubey'in doğusundan, Manisa'nın Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerine kadar uzanır.
Eşme ilçesi ise önce Anadolu eyaletine bağlı Saruhan sancağına bağlıydı. Manisa merkezli bu sancak, 1847 yılında Saruhan, Biga (merkezi Çanakkale ve Karesi (merkezi Balıkesir) sancaklarından oluşan Saruhan vilayetine, 1867 yılında merkezi İzmir olan Aydın vilayetine bağlanmıştı.
Eşme veya eski adıyla Yeni Eşme, Kocaeli ilinin Kartepe ilçesine bağlı bir mahalledir. Kocaeli'nin Sakarya sınırındaki mahalledir. Sapanca Gölü'nün kuzeyinde konumlanmıştır.
Bunun için e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Daha sonra arama kısmına Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak çıkan bağlantı linkine tıklayın. Uygulamaya git diyerek AFAD sitesinden evinizin altından fay geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat. Bu arada yukarıda verilen illerin yanı sıra 110 ilçe de diri fay hatları üzerinde yer alıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
AFAD ve ve deprem uzmanlarının açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin düşük olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ'ın geçen yıl yaptığı ihracat 20 milyar 510 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem.
Gediz'de büyük deprem 28 Mart 1970'te oldu. Depremde Uşak'ın da aralarında bulunduğu bazı yerleşim birimleri etkilendi, bazı köylerdeki evlerde de yıkılma durumları meydana geldi. O dönemde bu kadar yüksek bina olmadığı için bazı kaynaklara göre 800 ve yabancı kaynaklara göre de bin 86 kişi hayatını kaybetti.
Deprem nerelerde oluşur? Deprem herhangibir yerde ve herhangibir zamanda oluşabilir. Genel olarak depremlerin kaboğu oluşturan levhaların sınırlarında oluştuğu söylenebilir. Dünyanın çeşitli yerlerinde benzer nitelikte depremlerin tekrarlandığı gözlenmiştir ve bu kesiler hep levha sınırlarıdır.
4 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremlerde eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görebilir. 6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Buna göre hava basıncının depreme etki ettiği şu andaki verilere bakıldığında kar ya da yağmurun yağdığı her hangi bir noktada7 şiddetinde bir depreme rastlanmadığını belirtti. Yani yağmur ile karın yağdığı bölgelerde büyük depremlerin olmadığı ancak küçük depremlerin olduğunun görüldüğü vurgulanmış oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri