Kökdemir, “Sakız çok büyük olmamalı ve 15-20 dakikadan fazla çiğnenmemeli” dedi. Çene sağlığına dikkat çeken Diş Hekimi Kökdemir, “Çünkü çene kaslarımız da vücudumuzun diğer kasları gibi belli bir süre sonra yorulmaya başlar.
Çok fazla sakız çiğnemek baş ağrısı ile beraber birtakım alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca çok fazla sakız çiğnemek yine çene kaslarının yorulmasına ve zarar görmesine neden olabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı mutlaka sakız dengeli ve düzenli bir şekilde çiğnenmelidir.
Tatlandırıcılı sakız çiğnemek dişlere faydalı ancak sakız çok büyük olmamalı ve 15- 20 dakikadan uzun süre çiğnenmemelidir. Çünkü çene kaslarımız da vücudumuzun diğer kasları gibi belli bir süre sonra yorulmaya başlar. Çok uzun süre sakız çiğnenmesi bu kaslarda deformasyona ve ağrılara sebep olabilir.
Uzmanlar uyarıyor 20 dakikadan fazla sakız çiğnemek çene kaslarını gevşetebiliyor. Özellikle tek tarafla değil çenenin iki tarafıyla da çiğnemek gerekli. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.
5- Uzun süre sakız çiğneme çene kaslarını yorar. Bu kas ağrısı, yanma, kulak ağrısı ve çeneyi açıp kaparken oluşan klik seslerine neden olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Çalışmalara göre sakız çiğnemek uyanıklığı ve konsantrasyonu arttırıyor ve hayatın günlük stresini azaltıcı yönde etki gösteriyor. Birçok sporcu ve koçları oyun sırasında sakin kalabilmek ve gerginliği azaltmak için sakız çiğnemeyi tercih etmektedirler.
Yapılan bilimsel araştırmalar sakızın ayrıca motivasyonu arttırdığını ortaya koymaktadır. Sakız Çiğnemek Hafızayı Güçlendirir: Psikologlar sakız çiğnemenin belleği güçlendirdiğini ve sakız çiğneyen kişilerin çiğnemeye göre hafıza testlerinde daha fazla başarılı olduğunu söylemektedir.
Ayrıca sürekli tek tarafta sakız çiğneme alışkanlığı olması, bir süre sonra çiğneme yapılan taraftaki kasların yüzün diğer tarafındaki çene kaslarına oranla daha fazla büyümesine ve yüzde asimetri oluşmasına sebep olabilir.”
Ağızda çözünen katkı maddeleri bulunduran sakızların çiğnendiği takdirde orucu bozduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Günümüzde üretilen sakızlarda ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir.
Ayrıca sakız çiğnemenin yemek yeme isteğinizi azalttığını ve bunun tersine kilo vermenize yardımcı olur. Kurtulmaya çalıştığınız gıdı ve yanaklarınızdan, sakız çiğneyerek veda edebilirsiniz. Özellikle düzenli çiğnediğinizde aradaki farkı göreceksiniz.
Sınavda sakız çiğnemye izin verilmez.
gıybet ölü eti çiğnemek gibidir'dan; çocuklarının ebeveynlerin istemediği şeyleri yapmaması amacıyla uydurulmuştur.
Sakız, çene belirginliğini artırmanın en kolay ve en bilinen yollarından biridir. Doğrudan çene kaslarını çalıştırmasa da çene kemiğini kaplayan yanaklarını çalıştırır. En iyisi de bunun oldukça eğlenceli bir şey olmasıdır, böylece bunu alışkanlık hâline getirmen için çok da uğraşman gerekmez.
Atılması için gereken süre hakkındaysa akıl almaz efsaneler var, fakat doğru olan, diğer tüm yiyeceklerle aynı hızda vücudumuzu terk ettiği. Bazı araştırmalarda ortalama 2 saat kadar bir gecikmeyle atıldığı da söyleniyor, fakat kesinlikle mideye yapışıp kalması ya da yedi yılda atılması gibi bir durum yok.
Bunlar, milyonlarca vakadan sadece üçü. Yüzyıllardır, çiğnenen sakızlar yanlışlıkla yutulabiliyor. İncelenen katran birikintileri ise sakızın ilk olarak, milattan önce 7000 yılında Kuzey Avrupa'da özellikle de 6-15 yaş arasında çiğnendiğini gösteriyor.
Sakız bazen kaygı problemlerine ve yorgunluğa da iyi gelir. Sakız konsantrasyonu artırabilir ve hafızayı da güçlendirebilir. Çiğneme işlemi beyne giden kan akışını artırır. Bu da beynin kullanabileceği oksijen miktarını artırır.
Sakızdaki katkı maddeleri çözülüyor. Yapısı aynı kalan, mideye ya da bağırsağa yapışmayan sakız ise dışkıya karışıyor. Sakızın vücuttan atılma süresi kişiye göre değişken, ortalama 1-3 gün sürebiliyor. Çoğu zaman diğer besinlerle aynı hızda, bazen 1-2 saat gecikmeyle vücuttan atılıyor.
Ağız sağlığınızı daha iyi hale getirmek için, çürüklere karşı gelen sakızlar çiğnemenize gerek yok. Şekersiz herhangi bir sakızı çiğnemek dişlerinizin yüzeyindeki yemek kalıntılarını kaldıracağı için diş çürüklerini önlemeye yardımcı olabilir.
Sakızlar içerdikleri şeker nedeniyle dişlerdeki bakterileri besliyor bu da diş çürümelerine sebep oluyor. Sürekli olarak sakız çiğnemek sindirim sistemine gıda alımına karşı sinyal verir. Bu da sindirim sisteminin gereksiz asit üretmesine sebep olur. Sakız bu nedenle karın ağrılarına sebep olabilir.
Erkeklerin ve kadınların sakız çiğnemesi caizdir. Özellikle bir şey yedikten sonra ağız içinin temizlenmesi için çiğnemenin herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak erkeklerin zevk için sakız çiğnemeyi alışkanlık haline getirmeleri doğru değildir. Ama haram da değildir.
Son yıllarda özellikle yüksek fiyatıyla gündeme gelen kenger sakızı, ilkbahar aylarında doğada kendiliğinden yetişen kenger bitkisinin kökünden elde edilir. Kenger bitkisi, doğada kendiliğinden yetişse de toplaması çok zordur.
Sakız çiğnemek yüzü zayıflatır mı sorusunun cevabı:
Çene kaslarını yoğun bir şekilde çalıştıran çiğneme faaliyeti yüzü zayıflatır, gıdı bölgesinde oluşabilecek sarkmaları engeller.
İrlanda'daki Cardiff Üniversitesi'nden Kate Morgan ve ekibinin yaptığı, İngiliz Psikoloji Dergisi'nde yayımlanan araştırma, sakız çiğnemenin uzun süre dinleme gerektiren işlerle uğraşanların konsantrasyonunu artırabileceğini ortaya koydu.
Almanya'da bir okul, öğrencileri derste sakız çiğnemeye teşvik ediyor. Okul müdürüne göre teşvikin nedeni; sakızın beyin hücrelerini uyarması ve konsantrasyonu artırması.
Karındaki şişkinliğin en önemli sebebi hava yutmaktır. Yemek yerken veya bir şey içerken az miktarda hava yutmamız normaldir. Ancak hızlı yemek yemek veya içmek, sıklıkla sakız çiğnemek, sigara kullanmak yutulan hava miktarını artırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri