Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Domates; düşük kalorili bir besindir, vücut için temel vitamin ve mineralleri içerir, ayrıca iyi bir lif kaynağıdır. Kilo verme ve yağ yakma üzerinde doğrudan bir etkisi olmasa da, yüksek lif içeriği ile daha uzun süre tokluk hissetmenize yardımcı olabilir.
Domatesin yüzde 90'ı sudur ve C vitamini, selenyum, bir çeşit A vitamini olan beta-karoten ve likopen gibi antioksidanlar içerir. Ayrıca kan damarlarını etkileyip su tutmaya ve iltihaplanmaya neden olan serbest radikallerden vücudu korur. Salatalık çok fazla su içerdiğinden dolayı en iyi ödem söktürücülerden biridir.
İlgili 32 soru bulundu
Domates içeriğinin yüzde 90'ı sudan oluşur. Bol miktarda beta karoten, C vitamini, antioksidan likopen ve selenyum gibi vücudumuza faydalı maddeleri içerir. Potasyum ve lif içeriği ile ödemi önemli ölçüde azaltır.
1 adet orta boy (110 gr) domates 19 kcal. 1 yarım (55 gr) domates 9 kcal. 1 orta dilim (25 gr) domates 4 kcal.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN. Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Domatesler pişmiş olarak da tüketilebilir. Pişmiş domateslerin tüketilmesi kilo alma anlamında sıkıntı yaratmamaktadır. Fakat akşam yemeklerinde yağlı besinler ile birlikte tüketilen Domates kilo yapabilir. Bu nedenle aksam yağlı beslenmemeye özen gösterilmesi gerekir.
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Domates. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi domates, yüksek miktarda tannik asit içerir. Domatesi aç karna tüketmek midenin asit seviyesini arttırır. Bu da gastrite neden olabilir.
Domates: Domatesin besin değeri oldukça yüksektir ve içerisinde bol miktarda antioksidanlar bulunur. Sağlıklı bir akşam yemeği için domates ile protein tüketmek, sizin için mükemmel olacaktır. Aynı zamanda domatesi gece tüketmek, kilo vermenize yardımcı olur ve iltihaplanma ve sıvı tutulması ile mücadele eder.
organların temizlenmesine yardımcı olur. birçok kanser çeşidine karşı korunmamıza yardımcı olur. Pişirilmiş domates, kan basıncını düzenlediği gibi kanın temizlenmesine de yardımcı olur.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz. Çok fazla domates yemek eklem ağrılarına neden olabilir.
Anti-enflamatuar yiyecekler arasında günlük beslenme programına en kolay dahil edilebilen yiyeceklerin başında domates gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek serbest radikallerin etkilerinden ve enflamasyon sürecinden minimum etkilenmeyi sağlayan bu besin, hücreler arası rahatça geçiş yaparak etkinliğini artırır.
Domates, güçlü bir mineral ve besin maddesi olarak vücudumuzun yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolden korunmasına da yardımcı olur. Kalsiyum açısından zengin olan domatesin, vücutta kemik gücünü ve kemik oluşumunu iyileştirmede ve dişlerin daha sağlıklı bir halde tutulmasında yararları bulunur.
Zeytin Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 207 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (5 Adet) yani 20 gramlık miktarında Zeytin 42 kalori bulunmaktadır.
5 zeytin kaç kalori diye merak ettiğinizde 1 porsiyona denk geldiğini ve 41 kcal olduğunu, 1 adet orta boy zeytinin 8 kcal olduğunu ifade edebiliriz.
Kalori yönünden oldukça zayıf olan yoğurdun 100 gr.'ında bulunan kalori değeri 112 kcal, 180 gr. ' lık orta büyüklükteki 1 kase yoğurtta bulunan kalori değeri ise, 112 kcal' dir. Çok iyi bir kalsiyum deposu olan yoğurt, az yağlı olarak tüketildiğinde ise mükemmel bir protein kaynağı olmaktadır. 1 kase (180 gr.)
En önemli öneri ise su tüketimini artırmaktır. Çay, kahve gibi ürünler vücutta su tutulmasına neden olur. Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
Kahvenin yararlı olduğunu düşünerek günde çok sayıda içmenin en büyük hatalardan biri olduğunu kaydeden Ceylan, “Çünkü kahvede bulunan kafein fazla miktarda tüketildiği takdirde vücutta ödem tutmaya başlatır.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri