Günde 23 bin 800 ton (23.809.128 kg), yılda 8,7 milyon ton (8.690.332 ton) ekmek tüketilmektedir. Günde 95 milyon (95.236.515) adet, yılda 35 milyar (34.761.327.975) adet ekmek tüketilmektedir. Ekmek israfı: Günde 1.500 ton (1.486 ton), yılda 542 bin ton (542.455 ton) ekmek israf edilmektedir.
Gıda israfı en çok yaş meyve ve sebzede, ardından hazır yemek ve ekmekte yaşanıyor. Türkiye'de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Yapılan araştırmalar Türkiye'deki ekmek israfının boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye her gün 5 milyon ekmeği çöpe atıyor. Günde 5 milyon... Yılda 2 milyar adet ekmek israf ediliyor.
UNEP raporuna göre 214 ülke arasında Türkiye en fazla gıda israfının yaşandığı 15. Ülke. 2020'de yapılan araştırmaya göre her yıl 18.1 milyon ton gıda israf ediliyor. Çöplerdeki atık miktarının yüzde 52'sini gıda oluşturuyor. Günde 4.9 milyon ekmek israf ediliyor.
Dünyada 690 milyon insan açlıkla, 670 milyondan fazla insan ise obezite ile mücadele ediyor. Her 3 gıdadan 1'i çöpe gidiyor. Türkiye'de günlük 4,9 milyon somun ekmek israf ediliyor. En çok kayıp meyve sebzede yaşanıyor.
İlgili 22 soru bulundu
İsraf edilen ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53'ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalara göre de, israf edilen sebze ve meyve miktarı yılda 12 milyon ton. Türkiye'de bir diğer en çok israf edilen gıda ise ekmek.
Ayrıca Türkiye'de en çok kayıp ve israfın yüzde 53 ile sebze ve meyvede olduğuna bunun da maliyetinin 25 milyar lira olduğu tahminine yer veriliyor.
Ekmek israfı günlük 20 gr (19.9 gr)'dır. Ekmek israfının Ülkemize ekonomik yükü; Ekmeğin kg fiyatından (2,80 TL/kg) hareketle yıllık 1,546 milyar TL civarındadır.
Dünyada en fazla ekmeğin tüketildiği ülke Türkiye oldu. Türkiye'de kişi başına yılda 120 kg ekmek yeniyor. Türkiye'yi Cezayir ve Sırbistan takip ediyor.
İsraf günahtır yani ekmeği çöpe atmak da günahtır. Onu sokakta yaşayan hayvanlara verseydin günaha girmez sevap işlersin.
Türkiye'de bilinçsiz tüketim nedeniyle her gün yaklaşık 5 milyon adet ekmek çöpe atılıyor. Bu nedenle günlük 5 milyon lirayı, yıllık ise 1.8 milyar lirayı bulan bir servetin çöpe atıldığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir. Yapılacak ufak bir matematiksel hesap ile bir ekmeğin için 160-180 gram un bulunduğu söylenebilir.
Nimet olarak bilinir. Yine paylaşmanın ve bereketin adı; ekmek. Büyük bir nimet. Günde 3 milyon ekmek çöpe gidiyorsa İstanbul'da, bir lokma ekmek bulup, bir gün daha yaşam mücadelesi veren insanları hatırlamak lazım.
Ekmek israfını azaltmak için yapılması gerekenler: * İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, * Ekmek poşette saklanmalı, * Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalı, * Ekmek dilimlenerek tüketilmeli, * Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan ...
Standart olarak tüketilen ekmek 200 gramdır.
Normal ekmekte günlük ortalama 535 ton hamur işleme kapasitesi ile 13 üretim hattında 1 milyon 800 bin adet 250 gr'lık normal ekmek üretim kapasitesine ve buna ek olarak 2 üretim hattında 1 milyon adetten fazla çeşit ekmek üretim kapasitesine sahiptir.
Türkiye'nin en pahalı ekmeğini Rizeliler yiyecek. Rize Fırıncılar Odası, 250 gram ekmeğin 7,5 TL olmasını istedi. Fırıncılarıncı ustalarının memleketi olarak bilinen Rize'de ekmeğin 7.5 TL'ye çıkarılması farklı yorumlara neden oldu.
Bunlar 200 gram ekmeği 2 lira yapmışlar. Bu şekilde Türkiye'nin en pahalı ekmeği Edirne'de. Türkiye'de en pahalı ekmek kilosu 8 liradan satılıyor.
“Altın ekmek” Malaga kentinde bir fırında üretilmeye başlandı. Kinoa, çiya ve kuru domates gibi malzemelerin kullanıldığı ekmek hamuruna birer gram altın ve gümüş eklendi. Ortaya altın ekmek çıktı. Tek bir ekmeğin fiyatı bin 380 euro, yani yaklaşık 9 bin Türk Lirası.
270 civari ekmek çikar 1 cuval undan 250 gr.
Kısa sürede tüketilemeyecek ekmeğin derin dondurucuda saklanması; bayatlamaması, küflenmemesi ve lezzetini kaybetmemesi için en doğru yöntemdir. Buzdolabının soğutucu veya derin dondurucu kısımlarında kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Bu işlem bayatlama hızını arttırır fakat ekmeğin küflenmesini önler.
Ekmek ağırlığı : 1000 gr. Pişirme kaybı : 150 gr.
Dinimize göre israf haramdır. Cenâb-ı Allah “Yiyin, için, israf etmeyin” buyurur. (Âraf Sûresi, Âyet:31) Oysa bugün israfı hatırlatmasın diye 'yemek, içmek' kelimeleri yerine 'tüketme'yi getirerek her şeyi rahatça tüketmeye başladık.
En çok çöpe atılan gıdalar ise ekmek ve unlu mamuller ile sebze ve meyveler. İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Zeynep Türkmen, “Evlere alınan her 4 ekmekten biri, her gün çöpe atılıyor. Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazandırılması çok önemli” dedi.
İsraf yapan kimseye “müsrif, israf eden, aşırı davranan” denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri