İmsak vakti ezan ile değil, tan yerinin ağarması ile başlar. Bu sebeple ezan okunsun okunmasın imsak vaktinin başlaması ile yeme içmeye son vermek gerekir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur'ân-ı Kerîm'de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için.
Şâfiîlere göre, nâfile oruç için, güneş batana kadar niyet câizdir. Yeter ki niyete kadar orucu bozucu bir şey yapılmasın. * Bir kimse geceleyin herhangi bir oruç için niyet ettiği halde, imsâk vaktinden önce bu niyetinden dönse, bu dönme sahihtir. * Ramazan-ı şerîfin her günü için ayrı niyet lâzımdır.
Sahur, oruç tutan kişilerin imsak vaktine girmeden önce yediği yemeğe denmektedir. Sahur yemeği, imsak vakti ezanı okunması ile birlikte son bulmaktadır. Ramazan ayı dışında bu vakit sabah ezanı vaktidir.
İlgili 43 soru bulundu
Buna göre sahurda ezan okunduğu sırada, oruca başlama saati olan imsak vakti girdiği için yenilip içilmemelidir. Bu durumda ezan okunurken su içmek orucu bozar. O gününün orucuna niyetlenmek isteyen kişi, ancak sabah ezanına kadar bir şeyler yiyip içebilir.
Sahur vakti fakihlerin çoğunluğuna göre gecenin son yarısının, bazı Hanefî ve Şâfiîler'e göre son altıda birinin başlangıcıyla tan yerinin ağarması arasındaki zaman dilimidir.
Ramazan ayı için farz kılınan oruca edilecek niyetin öğle namazına kadar süresi bulunmaktadır. Ancak doğru ve tam bir niyet etmek istiyorsanız mutlaka sahur vaktini değerlendirmelisiniz.
Hayızlı kadın fecirden önce temizlenirse, oruca niyet eder. Fecirden sonra yıkansa bile, orucu geçerlidir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur'an-ı Kerim'de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.”
Sahura kalkamamak oruç tutmamak için mazeret değildir. Sahura kalkamayan sabahleyin oruca niyetlenip oruca devam etmelidir. Ancak sahur yapmadan oruç tutmaya takat getiremeyeceği için oruç tutmayanlar ramazandan sonra bir gün olarak kaza eder. keffaret (61 gün oruç)gerekmez.
Çok başvurulan bir erken sahur uygulaması var. Uykuyu bölmemek adına gece uyumadan önce yapılan erken sahurla oruç tutmak gün içinde kan şekeri düşmesi, yorgunluk ve buna bağlı sağlık sorunlarına yol açabilir.
Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre:
Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.
Bu durumda ise akılları karıştıran “Sahur imsak mı güneş mi?” sorusu cevaplandırılmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da resmi olarak belirtilen imsak vakitleri, takvimlerde vurgulanmıştır. Oruç tutacak kişinin takvimdeki imsak zamanına göre, yeme işine son vermesi ifade edilir.
İslamiyet'te kabul edilen terim anlamıyla sabah namazının kılınmaya başlandığı, orucun tutulacağı zaman dilimi olarak kabul edilir. Buna göre imsak, Müslümanlar için oruca başlama vaktidir. Güneş, kıyamet vakti gelinceye kadar her gün doğar ve batar. Doğmaya başladığı zaman dilimi de imsaktır.
İmsak Ramazan ayında oruç tutacak Müslümanların sahur sonrasında sabah ezanı ile birlikte başlayan yeme ve içmeyi bırakma zamanıdır. Kelime manası, kendini tutmak, bir şeyden el çekmektir. Takvimlerde, imsak'ın günlere ve illere göre başlama saatleri belirtilir.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.
İmsak vaktinden sonra âdet hali sona eren bir kadın, o gün hiçbir şey yiyip içmemiş olsa bile, oruç tutmuş sayılmaz.
10 günden sonraki lekeler ise artık adet bitmiş kabul edileceğinden orucu bozmaz. Bu dönemlerde kadınlar oruçlarını tutabilir. Adet başlamadan önceki lekeler adetin başlangıcı olarak kabul edilir. Adet lekeleri hakkında verilen Diyanet İşleri Başkanlığı fetvalarında da 10 günlük süre esas alınır.
Diyanet İşleri Başkanlığının niyet etmeden oruç tutmak hakkında yapmış olduğu açıklama aynen şu şekildedir: “Niyet etmek orucun şartlarındandır.
Sahur vaktinde sabah ezanının okunmasının ardından bir şey yiyip içilmez. Bu nedenle ezan okunduğunda niyet edilerek oruca başlanmalıdır. Ne yiyip içiliyorsa bırakılmalıdır. Ramazan ayında sabah ezanı okunmasıyla oruca başlama vakti de başlamış olur.
Ramazan ayının da yaklaşmasıyla beraber Müslüman vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında ezandan sonra niyet edilir mi sorusu gelir. Oruç için sahura kalkamayan veya kalkmak istemeyen kişilerin niyetini daha sonra yapmasında bir sakıncası olmadığı Diyanet tarafından da onaylanmıştır.
Vakfın başkanı ilahiyatçı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, Türkiye'de her gün fazladan 1 saat 12 dakika oruç tutulduğunu savunarak, şunları söyledi: “Diyanet saati, sahuru 1 saat 12 dakika erken bitiriyor. Nedeni Diyanet takviminin, astronomların yıldız gözlemi için belirlediği vakti esas alması.
Hz. Peygamber (s.a.s) sahura son verip imsak ettikten sonra Kur'ân-ı Kerim'den elli âyet kadar okur veya okuyacak bir vakit bekledikten sonra sabah namazını kıldırırdı. Bu imsak vakti de yaklaşık güneşin doğmasından 75-90 dakika kadar öncesi olur ki; sahur yemeği için en son kabul edilen vakittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri