Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Plastiğin başka bir avantajı: doğal cam çok az sayıda renk ile boyanabilirken ve nispeten çok daha yüksek maliyetlerdeyken plastik gözlüklerin neredeyse tüm renklerle işlem görmesi kolaydır. Plastik, gözlükleri bir moda aksesuarı olarak kullanmak ve renkli gözlük camlarına sahip olmak isteyenler için ilk seçimdir.
Çark şu uyarılarda bulundu: "Kalitesiz, cam yerine şeffaf plastik kullanılan gözlükler güneşin bütün zararlı ışınlarını toplayarak göze yansıtıyor. Güneşten korunmak için göze takılan bu ucuz ve kalitesiz gözlükler çıplak gözden daha çok göze zarar veriyor. Bu sebeple katarak ve diğer göz hastalıkları giderek artıyor.
Günümüzde gözlük cam materyali olarak organik cam kullanılmaktadır. Bazı özel durumlarda mineral cam tercih edilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Polikarbonat camlar geleneksel camlardan daha ince, daha hafif ve darbelere karşı 10 kat daha fazla dayanıklıdır. Ayrıca polikarbonat camlı güneş gözlükleri zararlı güneş ışınlarına karşı %100 UV koruması sağlayabilir.
Camın rengi homojen (her yerde aynı) ya da grade olmalıdır. Gözlüğü taktığınızda bulanık görmemelisiniz, detaylar kaybolmamalıdır. Gözlük camından bakarken gözlüğü hareket ettirdiğinizde görüntü hareket etmemelidir (numarasız camlarda). Camların üzerinde güvenilir tescil bilgisi olmalıdır.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Renkli güneş gözlükleri için de özel olarak tasarlanan renkli filtrelere sahip camlar bulunuyor. Fakat sahte güneş gözlüklerinde renkli filtreler yerine boya kullanılıyor. Bu da güneş ışınlarının kırılmadan direkt olarak göze şarpmasına ve hatta bu çarpmanın çıplak göze oranla daha şiddetli yaşanmasına sebep oluyor.
Güneş gözlüğü gözü bozar mı sorusu da ağrı ile bağlantılıdır. Kaliteli camlara sahip bir güneş gözlüğü gözünüzü bozmaz, aksine güneş ışınlarını filtreleyerek gözün yorulmasını engeller ve göz sağlığını korumaya yardım eder.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Polarize Camlar Kimlere Tavsiye Edilmez? Polarize güneş gözlükleri, yorgun ve uykusuz sürücüler için tehlike yaratabilir. Koyu tonlarda tasarlanan bu gözlük modelleri, uyku düzeyini artırabilir. Bu nedenle yorgun sürücülerin kullanımı için uygun değildir.
Etikette UV400 yazmalı ve gözlüğün UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağladığını belirtmelidir. Etiketin üzerinde UV400 yazmıyorsa, bu gözlük güneşin zararlı ışınlarına karşı herhangi bir koruma sağlamıyor demektir.
Polarize camın avantajları nelerdir? -Yansımaları giderdiğinden su yüzeyi gibi durağan olmayan yüzeylerde görüşü keskinleştirir. Kaliteli bir görüş sağlar. -Işığa karşı hassas gözlere en iyi çözümdür.
İŞPORTA GÖZLÜK TAKMAK YERİNE HİÇ KULLANMAYIN DAHA İYİ
Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Plastik camlar aynı zamanda organik cam adı verilen, günümüzde her tür gözlükte kullanılmaktadır ve aynı zamanda spor ve çocuk gözlükleri nde en iyisidir. Çok hafiftir ve aynı zamanda takılması çok rahattır. Kırılmalara karşı da oldukça dirençlidir.
Gün içinde bulunan UV ışınlarını kesici özelliğe sahip, mineral camlara oranla daha kalın fakat kullanılan plastik materyallerden dolayı daha hafif, kırılma riski taşımayan ve kolay renklerdirilen 1.503 kırılma indeksli bir camdır. Özel silme bezi ile temizlenir.
Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından korunmak için kullanılan güneş gözlüğü camlarının hepsi farklı derecelerde etkilidir. Ultraviyole ışınları bloke edebilmesi için bir gözlükten beklenen minimum değer UV400 korumalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından olan UVB ve UVA gözlük camı tarafından bloke edilebilmelidir.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Gözlük takınca kaşlar görünmeli mi sorusunun cevabını ise moda ve optik uzmanları şu şekilde veriyor: Hayır! Güneş gözlüğünden numaralı gözlüğe kadar hangi gözlüğü takarsanız takın, kaşlarınız gözlük üzerinden çıkmalıdır.
Gözlük camı seçiminde kişinin alışkanlıkları, beklentileri, yaşı, kullanılan ortam veya iklim, kişinin günlük aktiviteleri, ışığa hassasiyeti, yapılacak gözlüğün cinsi (uzak, yakın, multifokal), recetesi ve doktorun tavsiyesi üstünde durulması gereken özelliklerdir.
Polarize güneş gözlüğü nedir sorusunun yanıtı, istenmeyen tüm ışık yansımalarını engelleyen gözlük filtresine sahip tasarımlara işaret eder. Polarize güneş gözlüğü modelleri ile özellikle de güneş ışığının çok yoğun olduğu mevsim koşullarında ışık yansımaları azaltılarak göz konforu artırılabilir.
Mineral (Kristal – Tempered) Camlar
Bu güneş camları daha ağır, daha fazla paraya mal olan, darbe geldiğinde paramparça olmaya daha eğilimli olmalarına karşın en iyi görüntü kalitesi sunmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri