Yağ ve su bazlı ürünler birbirine karışmaz ve birbirini tutmazlar. Eğer su bazlı bir nemlendirici üzerine yağ bazlı bir güneş koruyucu (yada tam tersini) uygularsanız birbirini tutmaz ve topaklanırlar. Silgi gibi pütürlenip dökülürler.
Bu durumu önlemek için Düzenli peeling yapıp cildimizi ölü hücrelerden arındırmalıyız Sürerken çok fazla ovalamış olabilirsin. Ürünleri cildi ovalayarak uygulamak yüzey kalıntılarının topaklanmasına ve sürüklenmesine neden olur. Olabildiğince hafif okşar gibi ve tampon hareketlerle uygulama yapın.
Güneş kremin eğer renk değiştirdiyse, kötü kokuyorsa ve daha tanecikli bir yapıdaysa bu bozuldu anlamına gelir. Güneş kremi artık eski formunda değil, ağdalı veya tam tersi sulu bir formdaysa son kullanma tarihinin geçtiğini anlayabilirsin.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Su ile birleştiğinde süt kıvamına dönüşerek ciltte asla yağlı bir his bırakmaz. Sadece güneş kremini değil, suya dayanıklı makyajı bile ciltten olağanüstü bir şekilde temizler. 2.Adımda ise cildimizde ki su bazlı kirleri arındırmak için bir temizleme köpüğü seçmeliyiz.
İlgili 26 soru bulundu
Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
Güneş kremleri günlük bakım rutini içinde olmalıdır evet. Ancak gece yapılacak cilt bakımı daha farklı adımlar gerektirir. Gece yatmadan önce cilt mutlaka yağ bazlı temizleyici ile temizlenmeli, gün içinde biriken yağdan ve tozdan arındırılmalı, nemlendirici ürünler kullanılmalıdır.
Uyguladığımız ürünler cildin alt katmanlarına emilmeyip ölü cilt hücrelerinin üzerinde kalırlarsa, bir biri üzerine eklenen katmanlar emilmez ve gün içerisinde pütürlenip dökülebilirler.
Güneş kremi dendiğinde akla ilk olarak La Roche-Posay geliyor. Ipsos tarafından gerçekleştirilen Eylül 2022 tarihli araştırma raporu sonuçlarına göre, dermatologların en çok reçetelediği marka olan La Roche-Posay, 1896 yılında Fritz Hoffmann-La Roche tarafından İsviçre'nin Basel kentinde kuruldu.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Güneş koruyucu ürünleri paketi açmamışsanız 3 yıl içinde tüketilmelisiniz. Uygun koşullarda sakladığınız krem veya losyonları açtıysanız en geç bir sonraki yıl tüketmeniz gerekiyor.
Ürünün hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruduğunu gösterir. FDA'ya göre ürün üzerinde Broad spectrum yazısı olup, en az SPF 15 değerine sahip olan güneş kremi cildi kanser riskine karşı koruduğunu paket üzerinde belirtebilir. Broad spectrum SPF 15'in altında ise bu ifadeyi kullanamaz.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, tarihi geçmiş güneş kremlerinin deride kızarıklık, kaşınma ve yanma gibi başlayan alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği uyarısında bulundu.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Sadece dışarıya çıkarken değil, evde otururken de güneş koruyucuları uygulamak önemlidir. Pencerelerden içeriye giren ultraviyole ışınlarının yanı sıra kullandığınız tablet, bilgisayar, led lambalar ve telefonlar da ciltte lekelenmeye ve yaşlanmaya yol açabilmektedir.
- Güneş kremi göz kapağına sürülür mü diye merak ediyorsanız göz çevreniz için özel bir koruyucu kullanın. Göz çevresi yumurta zarından bile ince dokuya sahiptir ve güneş ışınlarından mutlaka korunmalıdır. Güneşlenirken geniş kenarlı bir şapkanız ve UV korumalı gözlüğünüz de olmalıdır.
5. Dermatologların tavsiyesi: Dermoskin Face Protection SPF 50 Güneş Kremi.
Krem bazen alta çöker, üstte sıvı kalıyor. Bunların olmaması lazım, ürün tek kıvamda olması lazım. Kullandıktan sonra bozuluyorsa, kıvamı kokusu değişiyorsa, kötü koku oluşuyorsa dikkatli olmakta fayda var."
Güneş kremlerine tavsiye olarak; Hamilton Everyday Face Spf50+ Yüz için Güneş Koruyucu Krem, Heliocare Ultra Protection Gel, La Roche Posay Anthelios Anti Shine gibi ürünler verilebilir.
Nemlendiricilerin amacı cilde nüfus ederek nem dengesi oluşturmak, güneş kremlerinin amacı ise cildin üstünde bir bariyer oluşturarak zararlı ışınlardan korumaktır. Bu yüzden öncelikli nemlendirici ürünler cilde sürülmeli 10-20 dakikalık bekleme süresinin ardındansa güneş kremi cilde yayılmalıdır.
Cildin alt katmanına geçmeden UVA/UVB ışınlarını cildin üzerinden yansıtarak korur. Sürüldüğü bölgede terleme ve diğer sıvı ile müdahale edildiğinde akma gözlemlenebilir. Bu nedenle, tam koruma için kısa süreli olarak yenilenmesi önerilir. Cildin altına nüfus etmediği için gözeneklerde tıkanma oluşturmaz.
Ancak ürünlerin saklanması ve korunmasına dikkat etmek gerekir. Bu ürünlerin genel olarak raf ömrü 3 yıldır evet ancak yanlış muhafaza sonucu ömrü kısalmaya başlar. Güneş kremleri hakkında merak edilen sorulardan biri de, güneş kremleri nasıl muhafaza edilir. Güneş kremleri serin ve kuru ortamlarda saklanmalıdır.
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.
Çoğu güneş kreminin kutusunun üzerinde, paketi açılmadığı takdirde geçerli son kullanma tarihi yazmaktadır. Paketi açılmış güneş kremleri, açık hava ile temas ettiğinden bozulma süreleri kısalır. Güneş kremlerinin kullanım süresinin dokuz ila on iki ay ile kısıtlanması önerilir.
Bu nedenle güneş kremi cildi güzelleştirir mi sorusuna net bir yanıt verilemez. Ancak güneşin zararlı ışınlarından cildi koruyor olması, foto yaşlanma olarak tabir edilen yaşlanmanın önüne geçmesini sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri