Bazı durumlarda oluşacak arıza akımı; transformatör, generatör, motor, kablolar ve diğer sistem elemanlarına zarar verecek kadar büyük olabileceği için nötr ile toprak arasına yerleştirilecek NTD, toprak arızasında oluşan arıza akımını, direnç değerini artırarak güvenli bir seviyede sınırlamaktadır.
Güç transformatörlerinin veya jeneratörün nötrü, doğrudan toprağa bağlanır. Kaçak akım = üç fazlı simetrik kısa devre akımı ve nominal akımın 20 ila 30 katı arasında yükselebilir.
Nötr, elektrik yükü olmayan yüksüz anlamına gelir. Elektrik kablolarındaki fazlarda bulunan akımın tüketiciye ulaşıp devresini tamamlamak için kullandığı geri dönüş yoludur.
Nötr Topraklama Direnci içerisine monte edilen akım trafosu sayesinde röleler ile arıza akımının algılanmasını ve arıza süresinin sınırlandırılmasını sağlar. Arıza akımının kesilmesinden kaynaklanan salınımlı ve salınımlı olmayan geçici gerilimleri sınırlamak ve böylece sistem ekipmanının yalıtım seviyesini korumak.
Nötr Nasıl Meydana Gelir
Tüm fazların birleştirilmesi ile nötr uç oluşturulur. 3 tane fazın bir araya gelmesi voltajı 0 yapar, bu da ''nötr''ü ifade eder. Enerji fazdan gelir ve cihaza iletildikten sonra nötr uçtan geri döner. Topraklanmış bir sistemde bu nötr toprağa bağlanır.
İlgili 35 soru bulundu
İşletmelerde elektrik akım değerinin istenilen değerlerde olması için yapılan topraklama çeşididir; alçak gerilim şebekelerinde sistem ile toprak arasındaki gerilimin belirli bir değerin üzerine çıkmaması için yapılırken orta ve yüksek gerilim şebekelerinde uygulanan yöntem ülke yönetmeliğine göre değişiklik gösterir.
Tek fazlı sistemlerde faz prensip olarak sigorta veya anahtara girmekte sonrasında ise alıcıya ulaşmaktadır bunun için tek fazlı sistemlerde nötr kopması ve olmaması problem olmaz. Bu durumda nötr kopması alıcının çalışmamasına neden olur.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Akım trafolarının sekonder uçları muhakkak topraklanmalıdır. Eğer trafonun sekonder ucu topraklanmazsa, primer ve sekonder sargıları arasındaki kısa devrede primerdeki yüksek gerilim sekonder devresine bağlı olan tüm cihazları ve ölçü aletleri zarar görebilir.
Uygun bir topraklamayı nelerin oluşturduğu ve uygun topraklama direnci değerinin ne olması gerektiği konusunda karışıklık mevcuttur. İdeal topraklama direnci sıfır ohm değerinde olmalıdır.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
C: elektrikte faz ve nötr nedir tam olarak
normalde insan vücudu nötrdür. faz 220V olduğu için vücudun 220V yüklenene kadar senin üzerine bir elektron akışı olur. bu kısa sürer ve sonrasında gerilim farkı kalmayacağı için çarpılmazsın.
Nötr İletken Nedir? Nötr, elektrik yüküne sahip olmayan yüksüz anlamına gelmektedir. Elektriksel olarak elektrik besleme kablolarındaki faz iletkenlerinde bulunan akımın kullanıcıya ulaşıp devresini tamamlamak için kullandığı geri dönüş yoludur.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir.
Bu maksatla yapılan topraklamaya KORUMA TOPRAKLAMASI denmektedir. İşletme topraklamasının etki şekli: Şebekelerde arızasız normal işletme durumunda nötr noktasının toprağa karşı gerilimi, dengeli yük hali için, sıfır kabul edilir.
Akım transformatörlerinin sekonder sargılarının bir ucunun topraklanması gerekir. Bunun nedeni akım transformatörünün primer sargısı ile sekonder sargısı arasında oluşan bir kısa devrede, primer devre gerilimi, topraklanan sekonder uç yardımıyla güç transformatörünün nötr noktasından bir kapalı devre oluşturur.
Sigma Elektrik toroidal akım transformatörlerinin içerisinden faz ve nötr iletkenleri geçer.
Bu sebeple akım trafolarının sekonder uçları mutlaka bir ölçü cihazı ya da bir yük ile kısa devre edilmelidir. Aksi durumda ters yönde bir manyetik akı oluşmayacak ve akı dengelenmediği için manyetik demir nüve ısınarak arızalanabilir.
Topraklama yönteminde tesisatın gerilim altında olmayan tüm kısımları, uygun iletken maddeler seçilerek bir toprak kitlesinin içine yerleştirilen başka bir iletkene bağlanır. Bu yöntemin amacı elektrikle çalışan cihazları kullanan kişilerin can güvenliğini sağlamak ve cihazların zarar görmesini engellemektir.
Toprak elektriği elbette alır.
Toprağın direnci insan vücudundan daha az olduğu için elektrik toprağa akar. İnsan vücudu (kıyafetler, saçlar...) sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler.
Topraklama çubuğu, mümkün olan en kısa mesafede, doğrudan toprağa gömülmelidir. Topraklama çubuğunu toprağa gömün. Topraklama çubuğu, en az 1 metre derinliğe kadar gömülmelidir. Çubuk yere gömüldüğünde, yukarıda yaklaşık 30 cm boyunda bir kısmı yeryüzünde kalacak şekilde gömülmelidir.
Kaçak akım rölesi nötr olmadan çalışır mı sorusunun cevabı evet çalışır demek olacaktır.
Kaçak akım rölesinin açması için bir kaçak oluşması gerekir ki, nötr kopması durumunda bir kaçak oluşması söz konusu değildir.
Nötr kopması fazlarda eşit olmayan bir yükün aşırı akım nötr konuma boşaltılması ve sistemin otomatik olarak dengelenmesi için kullanılan iletkende meydana gelen kesilmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri