Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneş koruyucu ürünlerin cilt tipine ve ten rengine göre seçilmesi gerekmektedir. Kuru cilt tipi olanlar, yoğun kıvamlı ürünler kullanabilirken; yağlı ve akneli ciltler, akışkan kıvamlı, yağlı olmayan ürünler kullanabilir. Ayrıca açık tenliler, koyu tenlilere göre daha geç bronzlaşır ve daha çok kızarırlar.
Piyasada bulunan çoğu güneş kremi kimyasal bazlı koruyucular barındırır. Bunlar oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate ve octinoxate'dir. Mineral bazlı koruyucular ise zinc oxide ve/veya titanium dioxide'dir. Çocuklar ve bebeklerin ciltleri genellikle yetişkinlere göre daha hassastır.
En az SPF 30 değerine sahip, geniş spektrumlu ve suya dayanıklı güneş kremleri tercih edilmelidir. Güneşe çıkmadan yaklaşık 20-30 dakika önce güneş kremi uygulamak ve 2 saatte bir yeniden uygulamak gerekmektedir. Sıcak havalarda çocukların yeterli miktarda su tüketmesi sağlanmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Güneş kremi dendiğinde akla ilk olarak La Roche-Posay geliyor. Ipsos tarafından gerçekleştirilen Eylül 2022 tarihli araştırma raporu sonuçlarına göre, dermatologların en çok reçetelediği marka olan La Roche-Posay, 1896 yılında Fritz Hoffmann-La Roche tarafından İsviçre'nin Basel kentinde kuruldu.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
Yağ-su bazlı emülsifiye ürünler cilde gerekli sebum ve su değerlerini vermesi beklenir. Eğer cilt kuru ise yağ bazlı, cilt yağlı ise su bazlı ürünler tercih edilir.
Su bazlı bir nemlendiricinin içerik listesinde su (veya Aqua) ilk sırada yer alır; yağ bazlı bir nemlendirici ise içerik listesinde “yağ” olarak tanımlanmış ya da yağ olarak bilinen bir etken madde yazar. Bunun dışında her iki bazda da olan ürünlerin içeriğinde benzer veya ortak etken maddeler yer alabilirler.
Normal cilt; gözenekler küçük, cilt pürüzsüz ve yumuşaktır, görünür sivilce bulunmaz. Yağlı cilt; parlaklık vardır, gözenekler açıktır, siyah noktalar, beyaz yağ butoncukları olabilir ve az da olsa sivilcelenme yaşanabilir. Kuru cilt; gözenekler küçüktür, cilt kurudur, yer yer kepeklenme gösterebilir.
Yanak bölgesine peçete testi yaptığınızda peçete kuru, burun çevresi ve alın bölgesinde ise yağlı bir görünümdeyse karma cilt tipi, Peçete tüm yüz bölgesine uygulandığında oldukça yağlı ve nemli bir görünüme sahipse bu durum yağlı cilt tipi göstergesidir.
Güneş kremi sürmeden önce gerçekleştirilecek C vitamini uygulaması güneş kreminin etkisini artırarak cildin zararlı güneş ışınlarına karşı daha iyi korunmasını sağlar.
30 ve 50 faktör arasındaki temel fark koruma dereceleridir. 30 faktör cildi güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı yaklaşık olarak %95 oranında korurken 50 faktör cildi yaklaşık %98 oranında korur. Yani iki faktör arasında çok az bir koruma oranı vardır.
Örneğin; SPF 50 bir güneş kremi SPF 15 bir kreme göre daha yüksek koruma sağlar. Cilt uzmanlarının tavsiye ettiği değer genelde 30 SPF'dir. Ancak sizler daha güçlü bir koruma için daha yüksek, biraz bronzlaşmak için ise daha düşük koruma faktörünü tercih edebilirsiniz.
En az 15 koruma faktörü olan kremleri seçmelisiniz; çünkü 15 koruma faktörü güneş ışınlarının yüzde 93'ünü filtreliyor. 30 veya 50 koruma faktörlü kremler de beyaz tenliler için öneriliyor.
Çoğu güneş kreminin kutusunun üzerinde, paketi açılmadığı takdirde geçerli son kullanma tarihi yazmaktadır. Paketi açılmış güneş kremleri, açık hava ile temas ettiğinden bozulma süreleri kısalır. Güneş kremlerinin kullanım süresinin dokuz ila on iki ay ile kısıtlanması önerilir.
Kağıt mendildeki yağ oranı cildinizdeki yağ oranının göstergesidir. Eğer mendildeki yağ kalıntısı fazlaysa yağlı, yağ kalıntısı yoksa da kuru bir cilde sahip olduğunuzu gösterir. Cilt tiplerinin özelliklerini bilmek ve bakım ürünlerini cilt tipine uygun bir şekilde seçmek sağlıklı bir cilde sahip olmanın ilk adımıdır.
Su bazlı olan kremlerin, yağ bazlı nemlendiricilerden en önemli farkı, kremin içindekileri incelediğinde en üst sırada aqua yani su yer alır. Su bazlı nemlendiricilerin üzerinde oil free veya yağsız ibareleri yer alabilir.
Sadece dışarıya çıkarken değil, evde otururken de güneş koruyucuları uygulamak önemlidir. Pencerelerden içeriye giren ultraviyole ışınlarının yanı sıra kullandığınız tablet, bilgisayar, led lambalar ve telefonlar da ciltte lekelenmeye ve yaşlanmaya yol açabilmektedir.
Güneş kremi fondotenden önce mi sürülür sorusunun cevabı da kesinlikle evet.
Güneş kreminizde hem kimyasal hemde mineral güneş koruyucu aktifleri varsa nemlendiriciyi sürmeden uygulayın. Makyaj ürünlerinizde (BB krem gibi) SPF güneş korumasına sahip ürünleri tercih etmeye çalışın.
Cildi Koruyan Yüz Güneş Kremi Trendyol'da! Cilt yapısının sürdürülebilir bir sağlığa sahip olmasını herkes ister. Cilt sağlığının her yaşta korunabilmesi için düzenli olarak kullanılması gereken bakım ve kozmetik ürünleri mevcuttur.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Güneş koruyucu kışın da kullanılmalıdır. Yazın cildimize sürdüğümüz kadar çok faktörlü olmasa da en azından 30 faktörlü losyon kullanmalı ve tenimizin sağlığını korumalıyız. Birçoğumuz yazın güneş koruyucu kullanıp, kışın hepsini rafa kaldırırız. Ancak güneş koruyucular kışın da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri