Güneş kremine bağlı alerjide, kremin sürüldüğü alanda saatler içinde başlayan kızarıklık, kaşınma, yanma, iğnelenme ve kabarma şeklinde yakınmalar ile başlayan deride sulanma, soyulma ve derinin şişmesi şeklinde devam eden bir durum ortaya çıkıyor.
ürünü uygularken biraz abartmış olabilirsin. üst üste sürdüğün ürünler birbirini sevmemiş olabilir. ürünün emilmesi için yeterince beklememiş olabilirsin. kremi yaymadan önce biraz bekletip kurutmuş olabilirsin. sürerken çok fazla ovalamış olabilirsin. ya da cildin aşırı kuru olduğu için soyuluyor olabilir.
Bazı güneş koruyucu maddeler bazı insanlarda cilt alerjilerini tetikleyebilir. Bu alerjiler ciltte kızarıklık, kaşıntı ve şişme gibi belirtilere neden olabilir. Güneş kremi, vücudu ultraviyole (UV) radyasyonun zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur; bu nedenle yararlıdır.
Güneş kremi dokusu sebebiyle size nemlendirici gibi gelebilir ve üstüne makyaj yapmadığınız günlerde cildinizi temizleme ihtiyacı hissetmeyebilirsiniz. Ancak ister mineral ister kimyasal olsun, güneş koruyucular cilt üzerinde kalıntılar bırakır ve gün sonunda mutlaka cildin temizlenmesi gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Öncelikle, yukarıda da bahsedildiği gibi güneş kreminin ciltten çıkarılması gerekir. Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Güneş koruyucu kremler, en son dışarı çıkmadan 15 dakika önce, diğer kremlerle arasında en az 5 dakika beklenerek sürülmelidir.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Havuç yağı, güneş koruması açısından en etkili yağların başında geliyor. Tek başına kullanıldığında UV hasarına maruz bırakmadan bronzlaşmayı da sağlıyor (bronz etki için havuç yağını kakao yağı veya Hindistan cevizi yağı ile karıştırmayı deneyin, nemlendirme etkisini artırıyor ve mis gibi koku veriyorlar).
Güneş kremine bağlı alerjide, kremin sürüldüğü alanda saatler içinde başlayan kızarıklık, kaşınma, yanma, iğnelenme ve kabarma şeklinde yakınmalar ile başlayan deride sulanma, soyulma ve derinin şişmesi şeklinde devam eden bir durum ortaya çıkıyor.
Güneş kremi alerji yapar mı? Bütün kremler gibi güneş kremlerinin de alerji yapma potansiyeli vardır.
Cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur. UVA ışınlarının radyasyon riskinin yüksek olması ve UVB ışınlarının genetiği içeren DNA yapısına hasar vermesi cilt kanserini tetikleyebilir. Bu durumu engelleyerek cilt kanserine yakalanma riskini en aza indirger.
Aloe vera hem cildin nemlenmesine yardımcı olabilir hem de yanık acısını hafifletebilir. Cildin hızla iyileşmesini ve rahatlamasını sağlamak için havlu içerisine sardığınız buz kalıplarından yardım alabilirsiniz. 3-4 saatte bir 20-30 dakikalık kompresler yeterli olacaktır.
Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatan kremlerin güneşe çıkmadan önce sürülmesi gerekiyor. Özellikle bitki özlü ve yağsız kremler ciltteki hücrelerin kendilerini çok daha hızlı bir şekilde yenilemesini sağlıyor. Aynı zamanda cildin çok daha parlak görünmesini sağlayan kremler, düzenli aralıklarla kullanılmalıdır.
Güneş kremin eğer renk değiştirdiyse, kötü kokuyorsa ve daha tanecikli bir yapıdaysa bu bozuldu anlamına gelir. Güneş kremi artık eski formunda değil, ağdalı veya tam tersi sulu bir formdaysa son kullanma tarihinin geçtiğini anlayabilirsin.
Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
Güneş Kremi Sürmek D Vitamini Alımını Engeller Mi? UVB ışınları D vitamini yapmak için gereklidir. Bu yüzden güneş kremi sürmek, D vitamini üretimini engelleyebilir. Bazı araştırmalarda 30 faktör ve üzerindeki güneş kremlerinin, vücuttaki D vitamini üretimini ortalama %95 oranında azalttığı görülmüştür.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneş kremi günde 2-3 kez sürülebilir. Özellikle sürekli açık alandaysanız ve havalar sıcaksa 2 saatte bir güneş kremi yenilenmeli, aynı bölgelere tekrar sürülmelidir. Güneşin en dik açıda olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında çok fazla dışarıya çıkmamaya ve güneşe maruz kalmamaya dikkat edin.
Fondötenden Önce Güneş Kremi Sürülür mü? Evet, güneş kremi tıpkı makyaj bazında olduğu gibi fondöten kullanımından önce geliyor. Güneş kremini sürdükten sonra yaklaşık 8 dakika bekledikten sonra fondöten adımına geçebilirsin.
Güneş kremlerinin önemine değinen Dermatoloji Bölümünden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Güneşten koruyucu kremler dışarı çıkmadan 30 dakika önce, tüm açıkta kalan alanlara sürülmeli ve 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri