Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Peygamberler tarihi, uygarlığın ilk izleri hepsini bu bölgede görmek mümkün. Tarihi konakları ve manastırlarıyla Mardin, Göbeklitepe ve Balıklıgöl ile Urfa, Nemrut ile Adıyaman ve muhteşem lezzetleri ile Gaziantep… Urfa kebabı, soğan kebabı ve Ali Nazik bölgeye özgü en ünlü lezzetler.
Güneydoğu Anadolu Projesi
Projenin uygulandığı bölgede Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak olmak üzere dokuz il yer almaktadır. GAP Bölgesi alan ve nüfus açısından ülkemizin yaklaşık % 10'luk bir bölümüne tekabül etmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
45 bin Hürriyet okuruna sorduk; sandıktan yaprak sarma çıktı. Dünyaca ünlü mutfak uzmanları, yerli-yabancı şefler, yemek tarihçileri ve gurme yazarlarımız Vedat Milor ve Mehmet Yaşin'le Türk damak tadını masaya yatırdık. Yaprak sarma yüzde 12'yle birinci, Adana/Urfa kebap yüzde 11'le başa baş yarıştı.
2020 yılı verilerine göre Mardin'in en kalabalık ilçesi Kızıltepe, en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Ömerli'dir. Mardin'e bağlı 10 ilçe bulunmaktadır. 18.584 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip olan Şanlıutfa, Güney Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük şehridir.
Bölgenin Dünyada en bilinen tarım ürünü antep fıstığıdır ve Türkiye'de en çok bu bölgede yetişir. Ayrıca badem, buğday, pamuk, keten, susam, nohut, zeytin, incir, karpuz, kırmızı mercimek de yetiştirilir. Bölgede ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılır. Çok az miktarda sığır yetiştiriciliği de vardır.
Güney Doğu'nun en büyük ili Diyarbakır'da sandıkların yüzde 63'ü açıldı.
Fellah köftesi, Türkiye'nin her yerinde farklı şekillerde yapılan ve Hatay'ın en meşhur yemeklerinden bir tanesidir. İçerisine Hatay'ın popüler biber salçası eklenerek yapılmaktadır.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Mardin denilince akla gelen meşhur yemeklerin başında sembusek, ikbebet, kibe (işkembe dolması), kaburga dolması, soğan kebabı, dobo, zingil ve irok (Mardin usulü içli köfte) gelmektedir. Bu yemeklerin bazıları için Mardin ilimize coğrafi işaret verilmiştir.
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birleşme noktasında yer alan ilimiz 36° 28' ve 38° 01' doğu boylamları ile 36° 38' ve 37° 32' kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.İlimizin doğusunda Şanlıurfa, batısında Osmaniye ve Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş, güneyinde Suriye, kuzeydoğusunda Adıyaman ve ...
Adıyaman'a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor. Bu yöresel yemekleri tatmak Adıyaman mutfağının özelliklerine vakıf olmak için olmazsa olmazlar arasında bulunuyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, fıstık ve üzümden başka, incir, armut, ayva, badem, ceviz, dut, elma, erik, kayısı, zerdali, şeftali, nar, kiraz ve vişne gibi çeşitli meyveler de yetiştirilir. Ancak, bunlar üzüm ve antepfıstığı gibi ekonomik değer taşımazlar.
Tarla bitkisi olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, çeltik, susam, mercimek, nohut, tütün, bahçe bitkisi olarak meyvelerden antepfıstığı, badem, incir, kiraz, dut, sebzelerden; karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, salatalık ve soğan yetişen ürünlerin başında gelmektedir.
Doğu ile güneyin tam arasına verilen ad. Bu tam aradan doğuya kadar olan bölge, Doğu güneydoğu ; tam aradan güneye kadar olan bölgeye ise Güney güneydoğu adı verilir.Bu yönler genellikle deniz ve havayollarında kullanılır. Güneydoğu pusulada SE (South - East) olarak belirtilir.
Türkiye'nin en düzlük alanlarının bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi, toplam 9 ile sahiptir. Bölgedeki toplam ilçe sayısı ise 80 adettir. Yüz ölçümü açısından en büyük şehir Urfa iken, en küçüğü Kilis'tir. En fazla ilçeye sahip şehir Diyarbakır iken en az ilçeye sahip olan şehir Kilis'tir.
Türkiye nüfusunun yüzde 18,71'inin ikamet ettiği İstanbul'u 5 milyon 747 bin 325 ile Ankara, 4 milyon 425 bin 789 ile İzmir, 3 milyon 147 bin 818 ile Bursa ve 2 milyon 619 bin 832 ile Antalya izledi.
İzmir 4 milyon 462 bin 56 kişilik nüfusu ile İstanbul ve Ankara'nın ardından Türkiye'nin en büyük üçüncü kentidir. İzmir nüfusunun 2 milyon 215 bin 716'sı erkek, 2 milyon 246 bin 340'ı ise kadın vatandaşlarımızdan oluşmaktadır.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Eski Türkler, süt ürünleri olarak süt, ayran, kımız, yoğurt ve kurut tüketirdi. Buğday, arpa ve darıdan yapılan tahıl ürünlerinin de sıklıkla yenildiğini ifade eden İhsan Erkoç, börek ve pişi benzeri hamur işlerinin çok yaygın olduğunu, hatta etten sonra en çok tüketilen yemeklerin hamur işleri olduğunu belirtti.
Taste Atlas tarafından 2023 yılı yapılan değerlendirmelere göre her mutfak için 50 gıda maddesi belirlendi ve bu maddeler üzerinden ortalama puanlar verilerek listeler oluşturuldu. İtalya en çok puan alan yemeği pizza ile bu yıl tekrardan birinci sıraya yerleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri