Günü geçmiş senet 3 yılı doldurmuş ise İcra müdürlüğüne başvuru yapılarak ilamsız icar takibi yapılır. Alacağın konusu çek olması halinde, keşide yeri aynı il ise 10 gün farklı il ise 1 ay içerisinde bankaya karşılıksızdır işlemi yapılarak 6 ay içerisinde icra müdürlüğüne başvuru yapılarak icra takibi başlatılır.
Vadesi gelmiş olan bir senet ödenmediği takdirde senet alacaklısı üç yıl içerisinde icra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurabilir. Ancak üç yıllık sürenin geçmesi ile alacaklı artık kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvuramayacak yalnızca ilamsız icra takibi yapabilecektir.
Ödenmeyen senet için ne zaman icra takibi başlatılır sorusunun cevabı borcun ödenmesi için belirlenen son tarihin geçmesinden sonradır. Bir borçlu senedinde belirtilen tutarı zamanında ödemezse alacaklı icra takibi için başvuruda bulunabilir. Bu başvurular İcra Müdürlükleri'ne yapılır.
Günü geçmiş senet için icra takibi başlatılır ve bunun için de mahkemeye başvurmak gerekir. Adliye yoğunluğuna göre birkaç ay içerisinde mahkeme görülür. Mahkemenin sonuçlanması bazen bir ay içinde olabiliyorken bazen 6 ayı geçebiliyor. Aradan geçen her ay için de borçlunun borcuna faiz uygulanıyor.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
İlgili 45 soru bulundu
Ödenmeyen senetler icra işleminin başlatılabilmesi için, alacaklı tarafından, senedin aslının İcra Dairesi'ne sunularak başvuruda bulunulması gerekir. İcra Dairesi'nin almış olduğu başvuru üzerine, borçlu kişiye ödeme emri gider. Borçlunun ödeme emrini almasından itibaren, 10 gün ödeme süresi vardır.
Senedin ödenmemesi durumunda alacaklı kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile icra takibi başlatabilir. Senet borçlusuna karşı başlatılan icra takibinin kesinleşmesi ile borçlunun maaşına, evine, arabasına, banka hesaplarına haciz koyulabilir.
Senet ödeme günleri senet üzerinde yazan tarih gününü kapsamakta olan iş günü dolduğu zaman, senet; vadesi dolmuş senet statüsüne girer. Dolayısı ile borç ödenmemiş olur. Alacaklı kişi bu durumda yasal işlem başlatabilmektedir. Yasal işlemin ön koşulu senet vadesinin üzerinden 2 tam iş günü geçmesidir.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Ödenmeyen senedin esas olarak aktif bir cezası yoktur. Yapılan senedi şayet borçlu kişi ödemiyorsa hakkında yapılacak işlem icra takibidir.
(2) Vadesi gösterilmemiş olan bono, görüldüğünde ödenmesi şart olan bir bono sayılır. (3) Açıklık bulunmadığı takdirde senedin düzenlendiği yer, ödeme yeri ve aynı zamanda düzenleyenin yerleşim yeri sayılır.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Senet bedelinin ödenmemesi halinde borçlu için bir hapis cezası yaptırımı uygulanmaz. Ancak haciz işlemleri devam ederken borçlu icra dosyasına icra taahhüdü verir ancak taahhüt ettiği tarihlerde borcunu ödemezse taahhüdü ihlal suçu oluşur.
1-Senet alacaklı tarafa teslim edilir. VAZGEÇME VEYA HARİCEN TAHSİL TALEBİ GELMİŞ,HARÇ YATIRLMADI İSE ; 1-Dosya dosya Harç Tahsil Müzekkeresi yazılmak üzere ayrılır. 2-Müteakip iş ve işlem var ise harç yatırıldıktan sonra devam edilir.
Sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanma imkânı olmazsa artık alacak temel sözleşmeye dayalı olarak alacağı 10 yıllık genel zamanaşımı süresi içinde talep ve dava edebilir.
Senet doldururken senette mutlaka senedi düzenleyen kişinin imzası olmalıdır.
Senedin noter onaylı olması gerekmez.
Protesto koşulunun usulünce yerine getirilmemesi sebebiyle takibin iptaline karar verilmesi gerekir.” Burada belirtmek gerekir ki; cirantalara karşı protesto çekmeden icra takibi yapılamaz, eğer takip yapılmış ise iptal edilir.
Senet günü geldiğinde ödenmemesi durumunda İlamlı İcra takibine konu edilebilecektir. Ödenmeyen senet için, bankaya verilmişse protesto tarihinden hemen sonra ya da bankaya verilmemişse ödeme tarihinden hemen sonra icraya vermek suretiyle icra takibi başlatılabilir.
Vadesi gelen ancak ödenmeyen senet icraya verilebilir. borcu ödenmeyen alacaklı, senedin aslını borçlunun ikametinin bulunduğu icra müdürlüğüne götürerek, kambiyo senetlerine mahsus takip ile icra takibi başlatır. Bu aşamalarda avukat yardımı alınması olası hak kayıplarını önleyecektir.
İtiraz süresi 5 gündür. Bu süre içerisinde icra takibini durdurmak için borcun ödendiğine yada imzanın gerçek olmadığına dair itirazları içeren dilekçe ile İcra Hukuk Mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. Yada senet yada çekin kambiyo vasfında olmaması sebebiyle de icra durdurulabilir.
İcra Takibi başlatmak isteyen alacaklı, kural olarak borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesine başvurarak icra takibini başlatabilir. Yapılacak olan icra takibinin niteliğine göre belgelerin hazırlanması ve gerekirse mahkeme kararının alınmasıyla birlikte icra takibinde bir basamak geçilmiş olacaktır.
Senet üzerinde düzenleme tarihi yazılmamışsa veya düzenleme tarihi yazılıp da bu tarihin senedin tedavüle çıkarıldığı tarihten sonraki bir tarih olduğu anlaşılıyorsa bu durum senedi geçersiz kılar ve kambiyo vasfını ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri