Günübirlikçi, ziyaret edilen ülkede 24 saatten az kalan ziyaretçidir. Buna göre turist, en az bir gece konaklayan; günübirlikçi ise geceleme yapmayan ziyaretçi olarak kabul görmektedir.
Gittiği yerde 24 saatten az kalan ya da o yerin bir konaklama tesisinde bir geceleme yapmadan seyahat eden kişiye ise günübirlikçi (ekskürsiyonist) denir. Bu bağlamda araştırmaya hem turistler hem de günübirlikçiler dahil edilmiştir. Her ikisi için ziyaretçi kavramı kullanılmıştır.
gidenler ve transit yolcular turist sayılmamaktadır. En az bir gece konaklama gerçekleĢtirmiĢ günübirlikçiler ise turist olarak kabul edilir (Yağcı, 2003:12).
TURİST: bir ülkeyi ya da bölgeyi gezmek, görmek, eğlenmek, spor yapmak, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ikamet ettiği yerden en az 24 saat ayrı kalan ve gittiği yerde maddi harcamalar yapan kişilere denir.
Yerli turistler kendi ülkeleri içindeki turizm faaliyetlerine katılan turistlerdir. Yabancı turistler ise kendi ülkesinden başka bir ülkeye 24 saati aşan ziyaretler gerçekleştiren turistler olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Günübirlikçi, ziyaret edilen ülkede 24 saatten az kalan ziyaretçidir. Buna göre turist, en az bir gece konaklayan; günübirlikçi ise geceleme yapmayan ziyaretçi olarak kabul görmektedir.
Asırlar boyunca, aynı formatta olmasa da seyahat etmek eylemi meraklı insanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Eskiden seyahat edenlere gezgin denirken şimdi ise seyahat etmek yaygınlaştığı için bu kişilere turist denmiştir.
TDK'ye göre elekçi düzenli işi olmayan, çer çöp toplayarak geçinen ve bulmuş olduğu ürünleri satan kişilerdir. Elekçiler kendi zerzevatlarını kendileri de üretebilmektedir. Genellikle herhangi bir alanda konuşlanmazlar ve yaşamlarını gezip ürün satmak ile geçindirirler. Bu kişiler TDK'de elekçi olarak tanımlanır.
Turist bakışı bir kavram olarak, turistlerin mekânları ve insanları görme biçimlerinin ve manzaraların nasıl seçileceğinin turizm endüstrisi tarafından inşa edildiğini ve düzenlendiğini ifade etmektedir.
1963 yılında OECD Turizm Komitesi, üyesi olan ülkelere yabancı turist kavramı ile ilgili olarak bu tanımın benimsenmesini tavsiye etmiştir. Tanıma göre, devamlı oturduğu ülkenin dışında herhangi bir ülkeyi 24 saatten az olmayan bir süre içinde ziyaret eden kişi, yabancı turisttir.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Bireysel (Ferdî) Turizm: Bireysel olarak yapılan seyahat ve konaklamalar bireysel turizm kapsamında ifade edilmektedir.
Ekskürsiyonist: Ziyaret edilen ülkede yirmi dört saatten az kalan geçici ziyaretçilerdir.
Yabancı ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında İstanbul 20 milyon kişi ile ilk sırada yer alırken Antalya da 16,5 milyon kişi ile dördüncü sırada konumlandı.
İstanbul 2022'de tek başına 16,02 milyon yabancı turisti ağırlarken, en fazla yabancı ziyaretçi yine Rusya'dan geldi. Rusya'dan gelen turistler toplam ziyaretçilerin yüzde 9,33'ünü, ikinci sırada Almanya yüzde 7,72'ünü ve üçüncü İran ise (yüzde 6,85) takip etti.
Özkan'a göre (2000: 104), Türkiye'de İslam inancına sahip olan Çingeneler, itikadî açıdan kendi- lerini Bektaşi- Alevi ve Sünni olmak üzere iki gruba ayırmaktadır. Özellikle göçer durumda olanların pek çoğu Bektaşi - Alevi Müslüman, yerleşik du- rumda olanların büyük çoğunluğu ise Sünni Müslüman olarak bilinmekte- dir.
çok fazla gezen insanlar için yakıştırılan kelime. geçimini elek yaparak ve satarak kazanan kişi.
Bu dil Hint-Aryan dillerine mensuptur ve Çingeneler Hindistan kökenli oldukları için Hint dilleriyle yakından akrabadır. Çingenecenin en büyük özelliği, bulunduğu muhitin yaygın dilleri Türkçe, Sırpça ve Arnavutçadan yoğun bir şekilde etkilenmiş olmasıdır.
Bu bağlamda gezmeyi seven insanlar için seyyah kavramı kullanılmaktadır.
TDK'ya göre “turist” Fransızca “touriste” kelimesinden dilimize geçmiş bir isimdir ve “dinlenme, eğlenme, görme, tanıma vb. amaçlarla geziye çıkan kimse, gezgin, gezmen, seyyah” anlamına gelmektedir.
Aynı TDK'ya göre “gezgin” ise Türkçe kökenli bir sıfat olup “gezmek, tanımak, görmek, dinlenmek amacıyla geziye çıkan (kimse), gezici, gezmen, seyyah” anlamına gelmektedir. Türkçe kökene sahip gezgin sıfatının kökü gez-mek fiilidir. Gez-mek fiili ise eski Türkçe'de “kez-“ kökünden günümüze gez- olarak yansımıştır.
Plog Tarafından Ortaya Konulan Turist Tipolojisi
turistler dışa dönük (allocentric), herkes tarafından bilinen popüler bölgeleri tercih eden turistler ise içe dönük (psychocentric) olarak sınıflandırılmıştır.
Başıboş turistler ise seyahatlerinde belirli bir destinasyon seçimi ve zaman çizelgesi olmayan, ulaştıkları destinasyonda toplumun bir bireyi gibi davranmayı tercih eden ve yenilik arayan turist tipidir (Cohen, 1972: 167-168).
Bağımsız hareket etmeyi seven ve az bilinen destinasyonlara plansız olarak seyahat eden turistleri tanımlayan kavram.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri