Kiraz, çilek, yaban mersini gibi yiyecekler ve kabak, salatalık gibi bol su içeren sebzeler kandaki ürik asit dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Gut hastalığı olan kişi zeytinyağı ya da fındık yağı tüketmelidir. Kereviz yemenin de gut hastalığı belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir.
Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler, mısır, çerezler, hububat ürünleri, ceviz kaju, keten tohumu badem güvenle tüketilebilir. Bu besinlerin ürik asit düzeyini düşürücü etkileri bilinmektedir. Meyveler, süt ve süt ürünleri de tüketilebilir.
Yeterli Sıvı Tüketimi. Günlük yeterli sıvı tüketiminin sağlanması gut atağı gelişme riskini düşürücü etki gösterebilir. Sıvı alımı ile birlikte kan dolaşımındaki ekstra ürik asitin böbreklerden atılımı kolaylaşır ve idrar ile uzaklaştırılır.
Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Ananas püresinin üzerine vişne suyunu, kimyonu ve zencefili ekleyerek karışımı karıştırın. Elde edilen kürü 10 gün boyunca buzdolabında bekletin. 10 gün geçtikten sonra her sabah 1 tatlı kaşığı ölçüde bu karışımdan tüketiniz. Gut hastalığının etkilerini çok geçmeden hafifletebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Gut hastaları kırmızı et tüketimini azaltmalıdır. Bir günde iki avuç içi büyüklüğünden fazla et tüketmemeli ve ayrıca çok yağlı etlerden uzak durmalıdır. Dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalye, kabuklu deniz ürünleri, kaz ve küçük balıklar da gut hastalarına önerilmez.
Özellikle fazla kilosu olan kişilerin insülin direncinin yüksek olmasıyla ürik asit seviyesinin yükselmesi arasında bulunan bağ kanıtlanmıştır. Bu yüzden düzenli egzersiz ve yürüyüşler ile kiloya dikkat etmek gut hastalığının tedavisi için tercih edilmelidir.
Her gün içildiğinde yüksek tansiyonu %10 oranında azaltır. Limonlu su ürik asidin seyreltilmesini sağlar.
Daha çok Haziran ve Temmuz aylarında tüketilen domateslerin vücutta ürik asit arşına neden olduğunu söyleyen Karatay, bu mevsimlerde domates tüketen kişilerin vücutlarında ürik asit ve şekerin daha fazla çoğaldığını açıkladı.
Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.
Ara ara ortaya çıkması ve atakların azaltılması için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kanda ve dokularda ürik asit yüksekliğinin azaltılması için ilaç takviyesi sağlanır. Bol su içmek, kilo vermek, ayağa buz dolu torba koyarak kompres yapmak şişi indirmeye ve ağrıyı azaltmaya fayda sağlayacaktır.
Alkalin bir meyve olan üzüm, ürik asidin asitliliğini azaltır ve bu sayede böbreklere mucize gibi bir yarar sağlar.
Et, süt, yoğurt, peynir, deniz ürünleri gibi protein yüklü besinleri fazla yerseniz bu hastalığa yakalanma olasılığınız yükselir. Gut hastası iseniz sorunlarınız şiddetlenir. Yiyecekler vasıtasıyla fazla miktarda proteinli besinler almak, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünlerine fazla yüklenmek en önemli faktördür.
3) Elma Sirkesi
Gut hastalığı elma sirkesi sayesinde atak evrelerini kolayca atlatabilir. 1 bardak su içerisine eklenen 1 yemek kaşığı elma sirkesi günde 3 kez öğünlerden önce tüketilebilir.
Gut Diyetinin Genel Önerileri
Akut ataklar geçince bu besinler az miktarda (60 gr/gün) verilebilir. Süt, peynir, yumurta, pürinden sınırlı diyette en iyi protein kaynaklarıdır. Yağ böbreklerdeki ürik asit atılımını azaltır ve vücutta ürik asit birikimini artırır.
Baklagiller: bütün baklagiller tüketilebilmektedir. Kuruyemiş: Bilinen tüm kuruyemişler, tohumlar tüketilebilir. Kepekli tahıllar: Arpa, kahverengi pirinç ve yulaf tüketilebilir. Süt ürünleri: Az yağlı olan tüm süt ürünleri tüketilebilir.
Antioksidan bakımından zengin olan ceviz, gut hastalarının tüketmesi gereken bir yiyecektir. Polifenol, melatonin ve E vitamini zenginliği ile ceviz sadece gut değil birçok hastalıkta da önerilmektedir. Ceviz, ürik asitlerin dışarı atılmasına yardımcı olduğu gibi vücudun arınmasını da sağlamaktadır.
Bunların haricinde kaymak, krema, mayonez, çikolata gibi çok yağlı yiyecekler, yağda kızartmalar az miktarda tüketilmelidir.
Ürik asit seviyesini dengelemenin en basit yolu, bol su tüketiminden geçer. Düşük pürin değerine sahip; lifli gıdalar, yağ oranı düşük olan süt ve yoğurt tüketimi ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olan önemli kaynaklardır.
Ancak fruktoz ve benzeri şeker içeren meşrubat ve içecekler kandaki ürik asit düzeyini artırırlar. Az miktarda kahve tüketilmesi, böbreklerden ürik asit atılımını artırarak Gut riskini azaltır.
Gut Belirtileri
Ağrı, başladıktan sonra ilk 4 ile 12 saat içinde en şiddetli formundadır. Kalıcı rahatsızlık: En şiddetli ağrı azaldıktan sonra, bazı eklem rahatsızlıkları birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Daha sonraki atakların daha uzun sürmesi ve daha fazla eklemi etkilemesi muhtemeldir.
Günde en az iki şişe tüketilen maden suyu vücudun tüm mineral ihtiyacını karşılıyor ve aynı zamanda mide hastalıklarına iyi geliyor, şeker ve gut hastalığının tedavisinde, böbrekteki taş oluşumunun engellenmesinde de uzmanlarca tavsiye ediliyor.
- Güneşten yeterince faydalanılmalıdır. Yine de D vitamini eksikliği varsa bir hekim kontrolünde kan seviyesi normal aralığa yükseltilmelidir. - Ürik asidi yükselten ilaçlar kullanılıyorsa bunlar bir hekim kontrolünde yeniden düzenlenmelidir.
Gut Hastalığında Sınırlandırılması Gereken Besinler
Şeker ve şekerli besinler, tatlılar (Bal, reçel, pekmez..)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri