Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Evinizin her tarafı güveler ile dolduysa işe ilk olarak sirkeli su ile başlayın. Mutfak ve kıyafet dolaplarındaki tüm eşyaları çıkarın. Sonra 1 ölçü sirke ile suyu karıştırın. Daha sonra dolapların içerisini sirkeli su ile güzel bir şekilde temizleyin.
Yenildikleri zaman ağızda acı bir tat bıraktıktan sonra midenizi bulandırmaya başlarlar. Bu nedenle yanlışlıkla güve yenilmesi veya yutulması durumunda bir uzmana başvurulmalıdır.
Halı (Elbise) Güvesi, deri koltuk, kumaş, kürk, yünlü ve ipek kumaşları gibi eşyalar arasında yuva yapar ve buralara yumurtalarını bırakır.Aynı zamanda deri koltuk, kumaş, kürk gibi materyalleri kemirerek onlara zarar verir.Halı (Elbise) güveleri açlığa ve susuzluğa oldukça dayanıklılığı ile bilinirken, alerjik ...
Özellikle mercimek bulgur ve nohut gibi bakliyatların ağzının açık kalması güvelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Böylece güveler bu alanlarda saklanır, beslenir ve aynı zamanda ürer. Özellikle sıcak havayı benliğimi seven güveler, bu alanlarda kısa bir süre içerisinde üreme yeteneği göstermektedirler.
İlgili 24 soru bulundu
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Güve, bulunduğu ortam şartına göre yılda 1 ila 5 kez üreme potansiyeline sahiptir. Güveler yumurtalarını genellikle yünlü kumaşlar üzerine bırakırlar. Bir dişi güve tek seferde 100 yumurta bırakabilir. Etrafında koza örerek sakladığı yumurtalar 10 güne kadar uygun sıcaklıkta olgunlaşır ve güve larvaları çıkmaya başlar.
Üzerine hafifçe balık yağı sürdükten sonra, dolabınıza asacağınız sinek kâğıtları, güvelerin asla kaçamadığı bir tuzaktır. Balık yağı, güveleri mıknatıs gibi üzerine çeker. Dolabınızda bulunan her parçayı çamaşır makinesinde yıkayın. Henüz güve saldırısına uğramamış kıyafetleriniz, güve yumurtasıyla dolu olabilir.
Güveler ev ve iş yerlerinde kiler, mutfak gibi alanlarda bulunurlar. Özellikle kiler gibi alanlarda yaygın olarak bulunan güve çeşitleri nemli ve sıcak ortam buldukları anda üremeye başlarlar. Güveler çoğu zaman yün ve benzeri kıyafetlerin arasında ürerler.
- Dolaba sedir koymak suretiyle güveleri kaçınmak mümkündür. - Biberiye ya da kekik gibi farklı baharatları kullanarak güveler uzak tutulabilir. - Aynı zamanda lavanta ve defne yaprağı gibi farklı kokulara sahip ürünler de kullanılabilir.
Güve larvaları yaklaşık 10 gün içinde yumurtadan çıkar ve yaklaşık 1–1,5 ay içinde ergin bir güveolur. Güve zararlısının birçok türü vardır. Yaşam koşulları türlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Güve Nasıl Temizlenir? Öncelikle güveler mutfak ve kıyafet dolaplarının içindeyse ve evin her tarafına yayıldıysa, işe sirkeli su hazırlamakla başlayın. Mutfak ve kıyafet dolaplarını tamamen boşalttıktan sonra, 1 ölçü sirke ve 2 ölçü suyu karıştırın. Dolapların içini bu karışımla detaylı bir şekilde silin.
Açıkta Bırakılan Bakliyatlar Güveleri Eve Davet Eder
Açıkta bırakılan un, nohut, bulgur ve bakliyatlar güvelerin beslenmeleri ve saklanmaları için en elverişli ortamlardır. Bunun nedeni ise sinek türü haşerelerin buralara yumurtalarını bırakmaları ve durumun güve oluşumuna yardımcı olmasıdır.
Atmosfer ortamında kolaylıkla buharlaştığından haşere (böcek türleri) ile mücadelede kullanılır. Güveleri uzaklaştırdığından yünlü kumaş ve kürkleri korumakta kullanılır. Sanayide eritici, yakıt ve boya hammaddesi olarak; eczacılık ve parfümeride ise ara madde olarak kullanılır.
Çoğu güve türü zararsızdır ve doğada önemli bir ekolojik rol oynarlar. Ancak ev güvesi ve kıyafet güvesi gibi bazı türler, evlerde ve depolarda zararlı olabilir. Kıyafet güvesi larvaları, kumaşlara zarar verirken ev güvesi larvaları ise kuru gıdalara ve tahıllara zarar verebilir.
Bazı kişilerde kelebek, güve ve bunların tırtıllarına ait vücut yapılarına ait alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir.
En Sık Görülen Ev Güveleri
Kumaşları, halıları ve nemi seven kahverengi ev güvelerinin evinize istila gerçekleştirdiğini yıpranmış halılardan, tozlu ve kirli görünen kıyafetlerinizden ve dolap köşelerine örülen ağlardan anlayabilirsiniz. Yetişkinleri genelde 8-14 mm boyutunda olur. Larvaları ise 20 mm uzunluğundadır.
Bu durumu önlemek için pencerelere sineklik takın, çatlakları silikon ile doldurun, boşluklara eczane ya da tıp kimyasalları satan dükkanlardan kolayca bulabileceğiniz borik asit tozu dökün ve güveleri uzaklaştırın. Güveler genellikle sıcak ve nemli ortamlarda yaşamaktan hoşlanır.
Böceklenen bakliyatlar iyice temizlenmelidir. Bunun için böceklerin tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Güney Amerika'da yaşayan bir güve olan Yukka güvesi (Prodoxus y-inversus) tırtıl halinde 30 yıl kadar olabilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere kelebeklerin ömrü 1 günden daha uzundur.
Birçok farklı güve türü vardır, ancak ev sahipleri genellikle giysi güvelerine ve kiler güvelerine rastlar. Bu haşere , yiyecek kaynağı veya yumurta bırakacakları yer olarak çeşitli ev eşyalarını kullanırlar .
Yumurta 0.25 mm çapında ve basık kubbe biçimde olup, üzerinde arı peteğini andıran desenler bulunur. Yumurta ilk bırakıldığında şeffaf, açılmaya yakın kirli beyaz ve sarımsı renk alır (Şekil 77c). dönemlerinde zararlı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri