Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
Kadayıftan yapılan diğer bir tatlı çeşidi ise künefedir. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Arap ülkelerinde yaygın olan künefe tuzsuz peynir kullanılarak yapılır. Yassı kadayıf ve ekmek kadayıfı ise, isim benzerliğine karşın tel kadayıftan çok farklı birer tatlı çeşididir.
Antakya Künefesi 27.12.2007 tarihi itibarıyla coğrafi işareti tasdiki almıştır. Antakya Künefesi dört malzemelidir: 1 kg tel kadayıf, 750 g künefelik peynir, 300 g tereyağı, 1 litre şerbet. a. Tel kadayıf: Künefe Hamuru Tarifi Tel kadayıf buğday unundan imal edilir.
Künefe, kadayıf, şerbet ve tuzsuz peynir ile hazırlanan bir tatlıdır.
Kökeni Suriye ve Lübnan'a dayanan künefe tatlısı, gastronomi kentlerimizden biri olan Hatay'ın meşhur lezzetlerinden. Hatay'ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısıdır Antakya künefesi. Çıtır çıtır kadayıfa bol şerbet dökülmesiyle tüketilen bu lezzet, dünyada peynirle yapılan ilk tatlıdır.
İlgili 43 soru bulundu
15 FARKLI ÇEŞİT
15 çeşit künefemiz var. Normalde künefe deyince milletin aklına Hatay künefesi gelir.
Künefeyi kaymak ya da dondurma ile servis edebilirsiniz. Künefenin bir diğer püf noktası ise tel kadayıfın ince bir şekilde serilmesidir.
En kaliteli künefe Antakya`da yapılır. Bu kapsamda da asi markası künefe bakımından ülke genelinde en kaliteli ve lezzet bakımından da sizlere en iyi damak tadını veren markadır. Aynı zamanda da En İyi Dondurulmuş Künefeyi de yaparak yurt içine ya da yurt dışına ihracat yapıp dünya geneline bu tadı aktarmaktadırlar.
KÜNEFE YANINDAKİ SÜTÜN SIRRI NE? Şekersiz verilen süt içildiğinde,ağız içerisinde daha önce hissedilen tatların hepsini sıfırlıyor. Bu şekilde tatlının tadı ve kalitesi daha iyi hissediliyor. Tatlının ağırlığı da süt ile hafifletiliyor.
Hatay'ın sembolleri arasında yer alan künefenin yemek kültürü içindeki yeri azımsanmayacak önemdedir. Antakya'da künefelik yiyeceklerin üretiminden tüketimine kadar geçen süreçte pek çok geleneği bir arada görmek mümkündür. Künefenin önemini Antakya merkezinde bulunan künefecilerin çokluğundan da anlamak mümkündür.
künefe - Nişanyan Sözlük. Arapça knf kökünden gelen kunāfa(t) كنافة “tel kadayıfı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça kanafa كنف “kanadı altına aldı, kucakladı” fiilinin fuˁāla(t) vezninde ism-i merresidir.
Füzyon lezzetler arasında yerini alan künefe tatlısı, hem tuzlu hem de şekerli tadı aynı anda tattıran leziz bir yiyecektir. Yüksek kalorili olması nedeniyle bazen diyet kaçamak listesinde yerini alan künefe, incecik kadayıflarla hazırlanmaktadır.
Melceü't Tabbahin adlı yemek kitabında; tel kadayıf, kadife, saray tel kadayıfı, beyaz kadayıf, kaymaklı kadayıf, adi yassı kadayıf, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, nuriye, ekmek kadayıfı, fodula kadayıfı adı altında on bir çeşit kadayıf sayılır ve bazılarının farklı yapım şekilleri de ayrıca anlatılır.
"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir. Yıllardır bu memlekete kadayıf yapılıyordu.
Kadayıf Hangi Yöreye Ait Bir Tatlıdır? Kadayıf da baklava gibi tescilli bir Türk tatlısıdır. Yöre olarak burma kadayıfı Güney Doğu Anadolu'da yer alan Diyarbakır ilimize aittir.
Normal künefe 14 TL, double peynirli künefe 15 TL.
Künefe hangi ilimizde meşhurdur sorusuna cevap olarak Hatay şehrini söyleyebiliriz. Bu şehir içerisinde bulunan Antakya ilçesi de, özellikle künefe ile ünlenen ilçe olarak bilinmektedir. İskenderun ve bunun gibi diğer ilçeler de, künefe ile ünlenen ilçeler olarak söylenebilir.
Sam Dondurulmuş Cevizli Künefe 135 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Özellikle kan şekeri dengesinde problem yaşayan kişilerde su tüketimi oldukça önemli. Tatlı yedikten sonra bir çay bardağı kadar süt tüketmek vücutta şeker emilimini yavaşlatacağı için tercih edilebilir. Şeker emilinin yavaşlaması, kilo alımının da önüne geçecektir.
Yerken yanında su ya da süt önerilir. Süt tatlıdaki yüksek şekerin yakıcılığını alır, sıcak havalarda yenilen künefenin verdiği harareti alır.
Hatay'a gidince de uğramanız gereken yer belli; Çınaraltı Künefe.
Künefe hangi ilimizde meşhurdur diye öğrenmek isterseniz bu lezzetin Hatay`a has olduğunu söyleyebiliriz. Hatay`la özdeşleşen tatlının anavatanı İskenderun olduğu için büyük şehirlerde de genelde tatlıyı bu usule göre yaparlar.
Künefe yapımında kullanılan peynir çeşitleri ise başta Hatay peyniri olmak üzere, Antep peyniri, Urfa peyniri, lor peyniri gibi çiğ süte daha yakın peynirler olarak bilinir. Bu peynirlerin yanı sıra künefe peyniri olarak dil peyniri de kullanılabilir.
Hatay iline özgü bir lezzet olarak bilinen künefe pek çok kişinin severek yediği tatlılardandır. Kadayıf ve peynirle yapılan, sıcak olarak sunulan tatlılar en çok Doğu Akdeniz tarafındaki şehirlerde tüketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri