Mavi yakalılar zihin gücünden daha çok bedensel güç harcayacak şekilde çalışırlar. Temizlik sektörü, güvenlik, bakım- onarım ve üretim tezgahı gibi iş gruplarında görev alan bu kişiler de mavi yaka olarak adlandırılırlar. Özellikle beyaz yaka ve mavi yaka arasındaki en önemli fark bu çalışma alanlarından çıkar.
Mavi yaka için ayrıca temizlik, güvenlik, bakım-onarım, üretim tezgahı gibi iş sahalarından bahsedilebilir.
Beyaz yakalı mesleklerde avukat, mimar, proje uzmanı, doktor, mühendis, muhasebeci, satış ve pazarlama uzmanı, öğretmen, hemşire ve bankacılar öne çıkıyor. Bunun yanı sıra şirketlerdeki idari işlerin ve operasyonların yönetilmesinden sorumlu olan yöneticiler de beyaz yakalı personel kategorisine giriyor.
Sarı yakalılar, beyaz yakalıya göre daha eğitimli ya da daha tecrübeli çalışanlardır. Örneğin; bir şirkette insan kaynakları uzmanı beyaz yakalı iken, şirketin genel müdürü sarı yakalıdır.
İş Güvenliği Eğitimi'ne mavi yaka ve beyaz yaka ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanlarınızın katılması gerekmektedir. Ancak konu içeriklerinde çalışanların karşılaştıkları en temel risk faktörlerinde ayrım yapmak gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Mavi yakalılar zihin gücünden daha çok bedensel güç harcayacak şekilde çalışırlar. Temizlik sektörü, güvenlik, bakım- onarım ve üretim tezgahı gibi iş gruplarında görev alan bu kişiler de mavi yaka olarak adlandırılırlar.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi. Garsonlar, perakende satış memurları, satış görevlileri ve halkla ilişkileri içeren diğer birçok pozisyonda çalışıyorlar.
Belirli bir alanda 'alaylı' olarak tabir edebileceğimiz, uzun yıllar mesleğinde tecrübe sahibi olan teknik personel de gri yaka olarak ifade edilebilir. Buna kule vinç operatörü de fabrikada teknik resim yapan kişi de veya elektrik teknisyeni, şantiye operatörleri de dahil."
Fiziksel güce ve emeğe dayalı işlerde çalışanlar mavi yaka olarak tanımlanır. Mavi yaka denilmesinin sebebi ise üretim ve benzeri işlerde çalışanların üniforma giymeleri ve bu üniformaların renklerinin geçmişten günümüze kadar genelde mavi tonlarında tercih edilmesinden kaynaklanır.
Beyaz yakalıların maaşları ortalama 12.000 TL ile 80.000 TL arasında değişir. Beyaz yakalıların maaşı; yaptıkları mesleğe, kıdemlerine, çalıştıkları sektöre (devlet, özel) ve kuruma göre değişir.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
İşletmelerin idari kısımlarında çalışan, çoğunlukla ön lisans ve lisans mezunu olan kişileri ifade eden beyaz yakalı kişiler de veri tabanımızda önemli bir yere sahip. İş arama sürecinin sancılarını bildiğimiz kadar tesislerin aynı frekansta oldukları kişilere ulaşmak konusundaki ihtiyaçlarını da anlıyoruz.
Aynı şekilde özel güvenlik görevlilerinin hukuki statüsüne dair özel bir düzenleme yapılmamıştır. Öyle ki, kanunda yer alan istihdam, çalışma izni, iş sözleşmesi benzeri ifadelerden kanun koyucunun özel güvenlik personelini özel hukuk hükümlerine göre işçi statüsünde kabul ettiği anlaşılmaktadır.
Yaka kartı genellikle sağ göğüs üzerine takılır. Tercihe göre sol göğüs üzerine de takılmaktadır. Yaka kartını takmak için arka kısımdaki iğne yada mıknatıs kullanılır. İsimlik takarken aşağı yukarı kontrolü yapılıp yamuk olmamasına dikkat edilmelidir.
Özel güvenlik görevlileri, 5188 kanun ve bu kanunun yürütülmesine ilişkin yönetmelikler doğrultusunda, mülki idari amirlerinin emri altında çalışan kolluk kuvvetleridir. Genel olarak şehrin Valiliğine bağlı olan bu kurumlar, İç İşleri Bakanlığı tarafından kanun önünde yükümlüdür.
Mavi yaka terimi, genellikle imalat, inşaat ve hizmet sektörlerinde fiziksel emek gerektiren işlerde çalışan kişileri ifade eder. Altın yaka terimi ise, genellikle yüksek eğitim ve beceriye sahip, teknoloji ve finans gibi sektörlerde çalışan kişileri ifade eder.
Yeşil yakalı işçi, ekonominin çevre sektörlerinde çalışan bir işçidir. Çevresel yeşil yakalı işçiler (veya yeşil işler) yeşil kalkınma talebini karşılar. Genel olarak, koruma ve sürdürülebilirliği artırmak için çevreye duyarlı tasarım, politika ve teknoloji uygularlar.
Peki kimdir bu altın yakalılar? İyi eğitim görmüş, yüksek vasıflı, teknolojiyi çok iyi kullanabilen üst düzey beyaz yakalılardır.
Genellikle eğitim seviyesi en az lisans mezunu olma koşulunu sağlayan bireyler, "beyaz yaka" personeli olarak çalışabilmektedir.
Plazalarda ya da benzeri mekânlarda yoğunlaşan finans, medya, sigorta, muhasebe, emlâk, reklâmcılık, bilişim işlerinde çalışanlar gibi, mimarlar, mühendisler, doktorlar, avukatlar, öğretmenler de –eğer işgüçlerini ücret karşılığında satıyorlarsa– "beyaz yakalı" işçilerdir.
Depo Sorumlusu (Beyaz Yaka)
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor. -Beyaz ve mavi yaka arasındaki ana ayrım noktası olan iş gücü özelinde; Mavi yaka zihinsel gücünün yanında ağırlıklı olarak beden gücünü de kullanıyor. Beyaz yakanın iş gücü kaynağı ise zihinsel gücü ve masa başı iş faaliyetleri.
Beyaz yakalı çalışanlar kimlerdir dediğimizde; doktorlar, avukatlar, muhasebeciler, mühendisler, finans işleri, pazarlama, satış vb. gibi yüksek nitelikli profesyonelleri içerir. Mavi yakalı çalışanlara göre yüksek maaş aldıkları belirleyici özellikleridir.
Beyaz Yakalılar: Her türlü işletmelerin ofis bölümlerinde çalışan müdür, şef, ofis görevlileridir. Bu gruba muhasebe, satış, pazarlama, çağrı merkezi gibi bölümlerde çalışan tüm personel dahildir ve genellikle beyaz gömleklerle ofislerde çalıştıklarından dolayı, bu personele “Beyaz Yakalı” denmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri