Maliyet sınıflandırması, maliyetleri ortak özelliklerine göre gruplandırır. Örneğin, maliyetler öğelere, izlenebilirliğe ve davranışa göre gruplandırılabilir. Öğelere göre: Malzeme, işçilik ve giderler. İzlenebilirliğe göre: Doğrudan maliyetler ve dolaylı maliyetler.
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
MALİYET: Belirli bir amaca ulaşmak için katlanılan fedakarlıkların parasal ifadesidir. Ya da bir ekonomik değeri oluşturmak için, elden çıkarılan ekonomik değerler toplamına denir.
İlgili 28 soru bulundu
Her işletmenin, kendi faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmetleri elde edebilmek için harcadığı çeşitli üretim faktörlerinin para ile ölçülen değeri de malın maliyeti olarak tanımlanabilir. Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
7/A seçeneğinde yer alan hesaplar; maliyet muhasebesi bağlantı hesapları, gider hesapları, gider yansıtma hesapları ve fark hesapları olmak üzere 4 ana gruptan oluşmaktadır.
Temel maliyetler (direkt ilk madde ve malzeme + direkt işçilik) mamullere doğrudan yüklenebildiğinden, yani bu maliyetlerin üretim birimleriyle ilişkisi kolay bir biçimde kurulabildiğinden, ilgili mamullere yüklenmesi, kontrol ve yönetilmesiyle ilgili problem pek yaşanmaz.
Satışların Maliyeti Tablosu; bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
Toplam maliyetler iki parçadan oluşur: a)Toplam sabit maliyetler, b)toplam değişir maliyetler. Toplam sabit maliyetler, üretim düzeyinden bağımsız maliyetlerdir. Sabit girdilerin maliyetleridir.
Toplam Maliyet yapısı, sabit maliyetler ve değişken maliyetler olmak üzere 2 ana başlıkta toplanır. *Değişken maliyet adı üstünde benim sattığım malzemenin adetine göre, miktarına göre değişen, adeti ile doğru orantılı olarak artan maliyet türüdür. Diğer bir değişle, şirketin üretim hacmine göre değişir.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
Kaliteli bir maliyet analizi sonucunda işletmeler kar, kalite, konum, imaj ve benzeri birçok fayda bulurlar. Maliyet analizi yöntemleri Dikey yüzde, trend, yatay ve oran analizi olarak 4'e ayrılır.
Bu doğrultuda kısa dönemde toplam maliyet; sabit ve değişir maliyet toplamından oluşmaktadır.
Maliyet; belirli bir amaca ulaşmak için katlanılan, parasal olarak ifade edilebilen ve bir değer birikiminin oluşmasına olanak veren fedakarlıkların tümüdür (Altuğ, 2001; 15). Maliyet, üretim amacı ile tüketilen mal veya hizmetlerin parasal tutarlarının toplamıdır.
Maliyet-Fayda Analizi(MFA), alternatiflerin güçlü ve zayıf yönlerini tahmin etmeye yönelik sistematik bir yaklaşımdır. Örneğin işlemlerde, faaliyetlerde ve işlevsel iş gereksinimlerinde tasarrufları korurken fayda elde etmek için en iyi yaklaşımı sağlayan seçenekleri belirlemek için kullanılır.
Standart, önceden belirlenmiş ve uyulması gereken bir norm, kaide veya bir ölçü anlamına gelmektedir (Civelek ve Özkan, 2006). Standart maliyetler ise, ne olması gerektiği önceden ve belirli koşullar altında tespit edilmiş maliyetlerdir. Bir başka deyişle olan değil olması gereken maliyetlerdir (Tanış, 2005).
Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı). Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti.
Direkt ilk madde ve malzeme giderleri, • Direkt işçilik giderleri, • Genel üretim giderleridir. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, direkt ilk madde malzeme ve direkt işçilik giderleri toplamı birincil maliyet olarak adlandırılmaktadır.
Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir. harcanan, mamul bünyesi içine giren veya ne kadar harcandığı doğrudan doğruya saptanabilen maliyetlerdir.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
Maliyet muhasebesi uzmanı, şirketlerin üretim maliyetlerini hesaplayan ve mamulün satış fiyatını belirleyen kişidir. Maliyet muhasebesi uzmanları; hammadde, işçilik, lojistik, imalat ve vergilendirme gibi birçok fazla kriterin giderlerini hesaplar. Maliyet muhasebesi uzmanları genellikle üretim sektöründe çalışır.
İşletmenin özkaynak tutarını artırıp azaltmayan sadece bilanço kalemlerinin bileşenlerini etkileyen hesaplara bilanço hesapları denir. Bakiyeleri bilançoda görünen hesaplardır. Kasa, Banka, Alıcılar, Satıcılar, Borç senetleri hesapları bu grup hesaplara örnek olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri