Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır: Güzel mi güzel! Yağmur yağdı mı dışarı çıkamayız.
Mi, mı, mu, mü soru edatı eklendiği sözcükten her zaman ayrı yazılır, kendinden sonra gelen ekler soru edatına bitişik yazılır.
Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki'dir ve ayrı yazılır. Hemen örneklerimize geçelim: 1. Zeynep'in defteri güzel, Kaan'ınki de güzel. Kaan'ınkiler (hemen -ler ekini getiriyoruz, eğer kelimede anlam bozulmazsa bu ektir.
O kadar kelimesi isimlerin önüne getirildiğinde sıfat, fiillerin önüne getirildiğinde zarf olarak kullanılır. Örneğin: O kadar güzel bir gün ki. (Sıfat) - O kadar yoruldum ki anlatamam. (Zamir).
İlgili 21 soru bulundu
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin?
Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Çok da' olarak ifade edilmektedir. Çünkü burada bir bağlaç vardır ve bağlaç mutlaka kelime üzerinden ayrı biçimde yazılır.
Öyle ki sözcüğünün ekindeki "ki" bağlaç değildir. Bu nedenle de öyle sözcüğünden ayrı yazılması gerekmektedir. Yani doğru yazım şekli "öyle ki " olmalıdır.
örnekleri TDK kurallarına uygundur çünkü buradaki "de" ayrı yazılır. yazımları ise yanlıştır.
TDK kurallarına göre "O da" ayrı yazılır çünkü dahi anlamındaki de söz konusudur. - O da ne? - O da bir şey mi? yazımları doğrudur.
Gelişigüzel birleşik yazılır. TDK sözlüğüne göre bu söz kalıplaşarak tek kelime haline gelmiştir.
Bu kelime genellikle güçlükuvvetli şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı güçlü kuvvetli şeklinde olmalıdır.
Birleşik ve ayrı yazımı karıştırılan kelimeler arasında “hoş geldin” de bulunuyor. Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor.
Vazgeçmek kelimesi bazı yazılı kaynaklarda vaz geçmek şeklinde yer almaktadır. Bu sebeple de kelimeyi doğru yazmak isteyenler büyük bir tereddüt yaşamaktadır. TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir.
Umulmayan birisi umulmayan bir duruma sebep olduğunda kullanılır. Bu kelime genellikle sende mi, sendemi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sen de mi şeklinde olmalıdır.
''Ki'' de hem bağlaç hem de ek olarak kullanılır. ''Ki'' bağlaç olarak kullanıldığında yan cümleleri birbirine bağlar. İyelik eki olarak kullanılan ''ki'' ise aitlik bildirir. - ''Mi'' soru eki yüklemden sonra ve ayrı yazılır.
TDK'ya göre bu kelimelerin doğru yazımı 'her şey' biçiminde ayrı olarak ele alınmaktadır. Her şey kelimesini cümle içerisinde farklı örneklerle belirtmek gerekirse; ''Bu sene her şey çok güzel olacak.''
Güzelavrat otunun özellikleri haberimizde. GÜZELAVRAT OTU NEDİR? Güzelavrat otu (Atropa belladonna veya Atropa bella-donna), patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir.
Türk Dil Kurumundaki bilgilere göre gelişi güzel kelimesi ayrı yazıldığında yazım yanlışına yol açmaktadır. Kelimenin doğrusu birleşik ve gelişigüzel şeklinde olmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Cevap: İyikim yazımı yanlıştır. Doğrusu "İyi ki" şeklindedir. Ki'nin ayrı yazılması önemlidir.
Bu kelime genellikle iyilik bilir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı iyilikbilir şeklinde olmalıdır.
Cevabımız 2023'te olmalıdır. İki nedeni vardır. Hem de,da özel isimlerde kesme işareti ile ayrılır hem de de,da ünsüz sertleşmesi yaşar. Yani 2023'ün son harfi “üç” diye okunur.
Buna göre çokça doğru yazılışı şöyledir: Çokça (doğru kullanım) Çok ça (yanlış kullanım) Çokca (yanlış kullanım)
TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı şu şekildedir: Çok Da. -Da kelimesi bu kelimede bağlaç olarak kullanılmıştır. İmla kurallarına göre bitişik değil ayrı yazılması gerekir. Çok ta - Yanlış - Ta yerine da yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri