Hz. İsa'nın havarilerinden Yuhanna, Pavlos ve Şem\'un 'a ait olduğu düşünülen mezarlar ve Habib-i Neccar mezarı ile birlikte içerisinde Hristiyanlara ait mezarların olduğu bir camidir
İsa'yı yalanlayan kavimlerin nasıl cezalandırıldıkları bildirilir. Habib-i Neccar Kimdir? Habib-i Neccar, kavmine Hz. İsa'nın Allah'ın elçisi olduğuna iman etmeleri gerektiğini söyleyen, bu nedenle asılarak idam edilen ulu bir zattır.
İsa'nın tebliği döneminde gerçekleştiği görüşündedirler. Bazı müfessirler, sözü edilen şehrin Antakya olduğu kanaatindedir. Şehrin öbür ucundan gelerek elçilere inanan ve bu yüzden şehit edilen kişi de Habib'ün Neccar'dır. Bu nedenle Habib'ün Neccar, "Sahib-i Yasin” olarak da anılmıştır.
Habibi Neccar, Hıristiyanlığı yaymak üzere Roma döneminde (M.Ö. 64 – M.S. 396) Antakya'da yaşayan din şehididir.
Mûsâ, Habîb b. İsrâil veya Habîb b. Mer'î'dir. Başka mesleklerden de söz edilmekle beraber daha çok marangoz (neccâr) olduğu belirtildiğinden bu kişi İslâmî kaynaklarda Habîb en-Neccâr diye anılır.
İlgili 41 soru bulundu
Rivayete göre, MS 40'lı yıllarda Hz. İsa'nın havarileri Antakya'ya gelip tanrının tek olduğunu anlatmaya çalıştıklarında onlara inananların başında bir marangoz (neccar) gelir. Neccar, Pagan inanışından vazgeçip onlara katılır. Ancak havarilerin yeni vaazları halkı öfkelendirir.
Ashab-ı Karye, İslami kaynaklarda, geçmişte yaşamış, kendisine elçiler gönderilmiş olduğu anlatılan bir şehrin halkıdır. Ashab-ı Karye, “şehir halkı” demektir. Pavlus ve Barnabas Listra'da (Nicolaes Pieterszoon Berchem).
Antakya MS 638' de İslam hakimiyetine girmiş ve kentte İslami kimliğini yansıtan bir çok yapılar inşa edilmiştir. Habib'ün Neccar Külliyesi ve Habib'ün Neccar Türbesi günümüze kalan en erken ve ilk yapı olması nedeniyle kentin hem İslamiyet ile başlayan sürecine hem de İslamiyet öncesi sürecine tanıklık etmektedir.
Kur'an-ı Kerim'de, Yasin suresinde geçen Habib-i Neccar kıssası Mustafa İslâmoğlu'nun (2011) Meal-Tefsir kitabında şu şekilde yazılmıştır: 13- Onlara, kendilerine elçiler gönderdiğimiz şehir, halkının hikâyesini anlat.
Fethin simgesi olarak Habib-i Neccar ve Hz İsa'nın havarilerinin mezarlarının bulunduğu yerde bir cami inşa edilmiştir. Anadolu'da inşa edilen bu ilk camiye de bu coğrafyada semavi bir dine ilk inanan, Ve, Şehit olduğuna inanılan Habib-i Neccar'a hürmeten Habib-i Neccar Camii adı verilmiştir.
Müfessirlere göre elçilerin adları Yuhannâ, Pavlus ve Şem'ûnü's-Safâ (Simun Petrus), gönderildikleri şehir ise Antakya'dır. Bunların tebliğini kabul eden mümin kişinin adı da Habîb b. Mûsâ, Habîb b. İsrâil veya Habîb b.
Peygamber tarafından Kur'ân'ın kalbi olarak vasıflandırılan3 “Yâsîn Sûresi”nde bulunan “Ashâbü'l-Karye” kıssası içerisinde geçen, Kur'ân yorum geleneğinde çoğunlukla Habîb en-Neccâr olarak adlandırılan “meçhul insan”ı (Turgay, 2003: 463-464) konu edinmektedir.
Antakya'da ilk cami 638 yılında Müslümanların fethinden sonra yapılmıştır. Hatta bazı kaynaklara göre Habib Neccar türbesini ve camiini Ebu Ubeyde bin Cerrah yaptırmıştır. ilk cami, bugünkü yerde olabileceği gibi, Ulucami'nin bulunduğu yerde daha sonra ikinci bir cami yapılmış olması da muhtemeldir.
Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilen hoşgörü, kardeşlik ve huzurun sembolü Anadolu'nun ilk camilerinden Habib-i Neccar Camisi, depremin meydana getirdiği etkiyle tamamen yıkıldı.
Hatay'ın merkezindeki en önemli ziyaret yerlerinden biridi Habibi Neccar Camii. Hikayesi Kur'an-ı Kerimdeki yasin suresindeki ayetlere konu olan bir yer. Hz.isa as'ın 2 havarisinin ve bunlara inanan ve şehit edilen Habibi NEccar'ın kabri burada.
Habib-i Neccar Camii: Anadolu sınırları içerisinde inşa edilen ilk camii ve Hz. İsa'ya inanan bir kişinin adının verilmesiyle de hoşgörü timsali dünya da tek camii.
Yâsîn sûresinde söz konusu edilen şehrin bu kavimlerden birine ait olup olmadığı bilinmemektedir. Müfessirlerin olayın meydana geldiğini söyledikleri Antakya'da milâttan sonra 35 yılında bir deprem olduğu bilinmekteyse de bunun Kur'an'da anlatılan hadise ile ilgisinin tesbit edilmesi mümkün değildir.
Hâbîb-i Neccar Kıssası /Yâsin Sûresi, 14-27. Ayetler - YouTube.
Kur'an-ı Kerim'de Yasin suresinde hikayesi anlatılan,Hz. İsa'nın havarilerine inanarak, dünyaya teşrif etmeden 600 yıl önce Peygamber Efendimize (s.a.s) iman etmiş bir büyük şahsiyet, Antakyalı Habib-i Neccar.
Kuzeyde Nur Dağları (Amanos Dağları) ile güneyde Kel Dağ (Cebel-i Akra) arasında kalan Aşağı Asi Vadisi'nin başlangıcında, Kel Dağı'nın kuzeydoğusunda, 440 m rakımlı Habib-i Neccar Dağı'nın eteklerindedir.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Hatay'ın Antakya ilçesindeki Habib-i Neccar Camii'nin bir bölümü de yıkıldı. Depremin ilk gününden itibaren kentte birçok çalışma yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, caminin restorasyonunu da üstlendi.
Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.
Muhammed'e bir hitaptır (Âlûsî, XXII, 525; krş. Taberî, XXII, 178). Ardından Kur'an'a yemin edilerek Muhammed'in Allah'a ulaştıran yol (sırât-ı müstakîm) üzerinde bulunan peygamberlerden olduğu, Kur'an'ın da gafletten bir türlü kurtulamayan kitleleri uyarmak amacıyla Allah tarafından indirildiği ifade edilir.
Kur'ân-ı Kerîm'de bir sayha ile helâk edildikleri bildirilen kasaba halkı. “İnsanların toplandığı yer” mânasına gelen karye, köy veya küçük kasaba gibi yerleşim merkezlerini ifade etmektedir.
Konusu. Hz. Muhammed aleyhisselâmın hak peygamber olduğu ona indirilen Kur'an deliliyle desteklenerek açıklanır; başka peygamberlerin tevhid mücadelelerinden bir kesit verilerek bu uğurda büyük sıkıntılara katlanan Resûl-i Ekrem ve ona tâbi olanlar teselli edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri