Hamur un, sıvı yağ, maya, süt, yoğurt gibi çeşitli ürünler eklenerek yoğurulur. Bu yoğurma sonucunda hamur istenilen kıvama geldikten sonra derin bir kaba mayalanması için alınır. Üzerine bir örtü serilerek yarım saat hatta bir saat ılık bir ortamda bekletilir. Hamur bu bekletme sonucunda kabarır ve mayalanmış olur.
Mayanın hamuru mayalayarak kabartması için glikoza ihtiyacı var zira. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise kullanacağınız sıvının (süt ya da su) ılık olması. Ilık su ya da sütün içerisinde mayalar daha çabuk aktif hale gelir ve hamurun kabarmasına yardımcı olur.
Bir bardak suyu hamurla birlikte mikrodalgada bırakın. Bir bardak su ve mikrodalgadan gelen ısı, hamurun daha hızlı kabarmasına yardımcı olacak sıcak ve nemli bir ortam yaratacaktır. Mikrodalgayı açmayın. Hamurun yaklaşık 30 ila 45 dakika yükselmesine izin verin. 30 dakika sonra hamurun bitip bitmediğini kontrol edin.
Hamur malzemelerinin oda sıcaklığında olması çok önemlidir. Sıvı yağ, süt gibi malzemelerin ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir. Malzemelerin oda sıcaklığında olması, hamurun güzel bir şekilde mayalanması için ideal olan seçimdir.
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
İlgili 42 soru bulundu
Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Hamurun kabarmamasının en yaygın nedeni, malzemelerin gerekli sıcaklığa ulaşmamasıdır. Yani çok sıcak veya çok soğukken eklenen su, süt gibi maddeler mayanın yapısını bozar ve kabarmasını engeller. Bir diğer hata da mayaya şeker ve tuzu karıştırmaktır.
Mayada kullanacağınız sıvı ister su ister süt olsun, mutlaka ılık olmalı. Çünkü ılık su ya da sütün içindeki mayalar daha hızlı aktif hale gelecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.
➡Ilk püf noktamız hamurumuzu ne ile mayalayacaksak yani su veya sütümüzün ılık hatta parmağımızı hafif ısıtan bir sıcaklıkta olması lazım. Ama bu oran çok önemli çünkü çok sıcak olan su veya süt mayayı öldürür.
Klasik ekmek tarifindeki maya yerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz. Karbonatın daha kolay aktifleşmesi için üzerine birkaç damla da limon ilave edin. Ekmeğin daha yumuşacık olması için içine yoğurt ya da ılık süt de ilave edebilirsiniz.
Bu da yine hamurun iyi kabarması için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta. Yoğurduğunuz hamurun mayalanması ve iyice kabarması için yine üzeri hafif nemli bir bez ile kapatılmalı ve oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletilmeli. Tam kıvamında hazırlanmış ve kolay açılan bir hamur ile hazırlayamayacağınız tarif yok.
Yumurtanın akı, tuz ve sıvı yağı ekleyerek elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Hamurun üzerini kapatarak yeniden sıcak bir ortamda dinlenmeye bırakın. 3. 30 dakika sonunda hamurunuz mayalanmış olacaktır.
Hamur İşlerinin Üzerine Sıvı Yağ Ve Yoğurt Sürmek
Bu şekilde sıcak fırına atılan yiyecek çıtır çıtır olur. Bunun püf noktası önceden ısınmış fırında pişirilmesidir.
Ancak hamurun dayanıp dayanmayacağı ya da buzdolabında tam istenilen şekilde mayalanıp mayalanmayacağı da hep bir merak konusu. Hamurlar, dolapta da mayalanır. Hem de tam kıvamında olur ve çok uzun bir süre dayanabilir.
Bu aşamada hamurun mayalanması için en önemli etken oda ısısıdır. Oda sıcaklığının ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekiyor. Oda sıcaklığı çok sıcak olursa hamurunuz bir anda kabarır ve pişerken istediğiniz performansı göstermez. Oda sıcaklığı soğuk olursa bu sefer maya aktive olmaz ve hamurunuz kabarmaz.
Aktif Kuru Maya Nasıl Kullanılır? Kuru mayayı kullanmak istediğinizde kuru maya ölçüsünün 4 katı ılık su ve şeker ile karıştırmanız yeterli olacak. 15 dakika kadar karışımın dinlenmesini sağlayın ve sonrasında diğer malzemeleri ekleyin. Lokma hamurunda kullanabilirsiniz.
Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
"BUZ, HAMURU SOĞUK TUTMASI İÇİN KATILIYOR"
Hamurun canlı olması ve hamuru sıcaktan korumak için buz katıyoruz. Hamur az kabardığı zaman hamurun içinin daha sağlam olması için ekmek hamuru yoğrulduğu sırada buz ilave ediyoruz. Bu sıcaklarda buz katmazsak hamuru soğuk tutmazsak hamur kendiliğinden çöker iyi ekmek çıkmaz.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur.
Hamurumuzu güzelce yoğurduktan sonra üzerini streçleyelim ve temiz bir bez ile de sararak 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım. 1 saat sonunda mayası gelen hamurumuzu un serptiğimiz tezgah üzerine alarak bir kaç kere daha yoğuralım ve havasını alalım.
Mayalı hamur ne kadar bekletilir? Ardından hazırladığınız hamuru hava almayacak şekilde streç filmle sarın ve buzdolabının orta ya da en rafına koyun. 6 saat içerisinde kendi kendine mayalanıp kabarmaya başlayacaktır.
Kabarmayan hamur ile pişi de yapılabilir ve çokta güzel olur. Bildiğiniz gibi pişi hem doyuruculuk açısından gayet iyi, hem de aşırı lezzetli bir yiyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri