Hacdan gelen 1 hurma çekirdeğinin üzerine eüzü besmele ile 7 Ayetel kürsi,3 İhlas 1 Fatiha 1 Vakıa suresi ve 1 defada kaf suresi 9.ayetini okuyup üfleyin.Çekirdeği cüzdanızda taşıyın. Allah'ın izniyle cüzdanınızdan para eksik olmaz.Bolluk ve bereket olur.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hurma çekirdeği genellikle öğütülerek toz haline getiriliyor. Karaciğer hasarını önleyen hurma çekirdeği diyabette de oldukça etkili. Hurma çekirdeği düzenli tüketildiği takdirde diyabeti tedavi ediyor. Hurma çekirdeği çoğunlukla diyabetik komplikasyonlara karşı koruyucu bir etki gösteriyor.
HURMA ÇEKİRDEĞİ VE BEREKET
Hurma hem faydalı hem de kutsal bir meyvedir ve Peygamber Efendimizinde severek yediği bir meyve olarak bilindiğinden değerli görülmektedir. İnanışa göre cüzdanda hurma çekirdeği taşımak bereket anlamına gelmektedir. Çekirdeği taşıyanların yokluk görmeyeceğine inanılır.
Muhtemeldir ki, ihtiva ettiği yararlı maddeler itibariyle hurma bereket vasfı ile vasıflandırılmıştır. Ancak hurma çekirdeğini saklamanın bu bereketi çoğaltması söz konusu olmadığı gibi sünnette böyle bir uygulama veya tavsiye de bulunmamaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Hurmalardan geriye kalan çekirdeklerin bereket ve bolluk getireceğine inanılır, bu nedenle cüzdan ve çantalarda saklanır.
Hurma çekirdeği: İslam inancına göre kutsal sayılan Mekke'den getirilen hurmaların çekirdeği ile yapılmış olan nazarlığın nazara karşı etkili olduğuna inanılır. Özellikle yeni evlenen çiftlere nazar değmemesi için gelin kıyafetlerine hurma çekirdeği nazarlık olarak tutturulur.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
da kahve olarak tüketilebilen hurma çekirdeğinden bu yollarla faydalanılabilir. Ancak cüzdanda hurma çekirdeği saklamanın inanışın aksine bir dayanağı bulunmamaktadır.
Ramazan ayında sofraların baş tacı olan “Hurma” oldukça sağlıklı bir tatlı alternatifidir. Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için.
Hurma çekirdeğini dikmek için çekirdeğin çimlendirilmesi gerekecektir. Bunun için plastik bir kaba koyacağınız çekirdekleri çimlendirebilirsiniz. Üç gün boyunca suda kalan ve şişmeye başlayan hurma çekirdeklerini, toprağın 10 cm ile 20 cm aralığında kalacak şekilde kaba dikmelisiniz.
Hurma meyvesi kadar çekirdeği de faydalıdır ve bu nedenle toz haline getirilerek tüketilir. Hurma çekirdeği tozu faydaları açısından meyvesi ile benzerlik göstererek kabızlık, sinir sistemi, anemi, cilt temizliği, kolesterol, kemik sağlığı, beyin sağlığı ve enerji takviyesi konularında katkı sağlar.
"Tek sayılı yenilmesi lazım"
Yani 1, 3, 5, 7 tane, tek sayılı yenilmesi lazım. İkinci konu; hurma normalde yıkanmaz. İlla yıkanmak isteniyorsa havluyla sildikten sonra yiyebilirsiniz. Üçüncü bir konu ise hurma aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra yenmesi lazım ki bütün vücut ondan gereken vitaminleri almış olsun."
Hurma yağı, hurma meyvelerinin çekirdeklerinin soğuk pres uygulaması yapılarak yağının çıkartılması işlemine hurma yağı ismi verilir. Hafif yapısı ve sağlıklı bir yağ olması sayesinde dikkat çeken hurma yağı, içinde bulunan vitamin ve mineraller ile dikkat çekiyor.
Kişinin rüyasında hurma çekirdeğini görmesi ömrünün uzun olacağını göstermektedir. Aynı zamanda güzel bir evlilik yapılacağını da göstermektedir. Bununla birlikte güzel ahlaka, temiz işlere ve bu işlerden kazanılacak helal paraya işaret etmektedir.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Birçok türü var. En meşhuru ve makbulü acve hurması... Acve hurması Medine'de Peygamber Efendimizin kendi eliyle diktiği ağaçların olduğu hurma bahçelerinde yetişiyor. Hurmanın en iyisi ve en makbulu Medine'de yetişiyor.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma, yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Diğer hurmalardan farklı olarak daha yuvarlak bir şekli olan acve hurması, siyah bir renge sahiptir. Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir.
Hurma, bünyesinde üç farklı antioksidan çeşidini barındırır. Hurmadaki flavonoidler, vücutta oluşan iltihabın azalmasına yardımcı olur. Hurmanın içeriğindeki karotenoidler ise hem kalp sağlığını destekleyici hem de makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına yönelik riskleri azaltmaya yardımcı özelliğe sahiptir.
Kabuğu ince, içyapısı jöle kıvamında olan bu meyvenin açılan çekirdeklerinin içinde kaşık, çatal ya da bıçağı andıran minik bir görüntü karşılar bizi. Bunu bilen insanlar, bu şekillerin anlamlarından kışın nasıl geçeceğiyle ilgili tahmin yürütür. Çatal, kışın daha hafif geçeceğini ve ılıman bir havayı işaret eder.
Bazı kişilerin iç çamaşırlarını ters giymesi ise büyük ihtimalle nazar değme durumunu ter- sine çevirmek bir başka deyişle kötü bakışları sahibine yöneltmek içindir. Çengelli iğnenin de, civa ya da şap gibi, nazarı kendisine çektiğine, sivri ucuyla da kötü bakışlara karşı geldiğine inanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri