Hacim, geniş bir miktar olarak nitelendirilir. Bir cismin hacmi ise, cismin içerdiği madde miktarı ile doğru orantılıdır. Bir sıvının hacmini kolaylıkla ölçmek için, dereceli bir silindire dökülebilir ve sıvının serbest bir yüzeyinin oluşturduğu menüsküsün dibine doğru karşılık gelen bir gösterge okunabilir.
Uluslararası sistemde hacim birimi metreküptür (m3). Bir sıvının hacmi litre olarak ölçümlenir. Hacim birimi maddelerin dünyada kaplamış olduğu bölgeyi ifade etmek yani ölçmek için kullanılan bir birimdir. Maddelerin üç boyutlu olarak kapladığı alanı ölçer.
Bir cismin boşlukta kapladığı yer miktarına hacim denir. Sembolü V, birimi metreküp (m3)'tür. Düzgün geometriye sahip katı cisimlerin hacimleri aşağıdaki tabloya göre ölçülmektedir.
Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir. Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız.
Düzgün bir cismin hacmini bulmak için en, boy ve yükseklik ölçüleri çarpılarak sonuç bulunur. Düzgün şekle sahip olmayan maddelerin hacimleri ise 'dereceli silindir' veya 'taşırma kabı' ile bulunur ve çıkan sonuçlar m3 birimine çevrilir.
İlgili 24 soru bulundu
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir. Hacim V sembolü ile gösterilir.
Litre, bir hacim ölçüsü birimidir. Büyük L (l) ile gösterilir. Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür.
Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre "L" ile gösterilir. Daha az sıvı miktarlarını ölçmek için mililitre birimi kullanılır. Mililitre "ml" ile gösterilir.
Maddelerin uzayda kapladığı yere hacim denir. Her maddenin bir hacmi vardır. Hacim maddeler için ortak özelliklerden birisidir. iki madde birlikte aynı hacmi işgal edemez. Örneğin bir kaba su konulduğunda, kabın içindeki hava kabı terkeder.
Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
Dereceli silindir ile ölçülür. Hacmi ölçülmek istenilen sıvı dereceli kaba konularak, kap üzerindeki hacim değeri ölçülür. Bu değer sıvının hacim değeridir.
Bir cismin ya da bir maddenin uzayda, bir diğer deyişle boşlukta kapladığı yere hacim adı verilmektedir. Uzayın üç boyutlu bir yapıda olmasından dolayı her zaman üç boyutlu bir durumda bulunan hacmin simgesi V'dir.
Hacim, bir varlığın fiyat hareketlerini değerlendirmek için kullanılan temel göstergelerden biridir. Alım satım aktivitelerinin anlaşılmasına ve yorumlanmasına yardımcı olur. Volume, teknik analizde genellikle fiyat grafiği altında bir çubuk grafik olarak gösterilir.
Metreküp (sembolü: m³), SI'dan türetilen hacim birimidir. Bir kenar uzunluğu bir metre olan küpün hacmidir. Diğer adı, özellikle marangozlukta kullanılan metrik önekli ster idi. Diğer alternatif adı ise kilolitredir.
Maddelerin belirli bir kütlesi ve hacmi bulunur. Günlük yaşamımız içerisinde bazı araç ve gereçleri kullanarak maddelerin kütlesi ve hacmine ölçebiliriz.
Hacim ağırlığı, killi topraklarda 1-1.2 g/cm3 , orta bünyelilerde 1.2-1.4 g/cm3, kumlu topraklarda 1.4-1.6 g/cm3 civarında değişir. Fazla sıkışmış topraklarda 2.00 g/cm3'e varan hacim ağırlıklarına rastlanabilir.
Eğer cisim düzgün değilse cismin hacmi cismin kütlesinin (terazi ile tartılan değer) cismin özkütlesine bölünmesi ile bulunur.
Dereceli silindir (mezür): Dereceli silindir ya da mezür olarak adlandırılan bu silindir şeklindeki kaplar ile, sıvı maddelerin hacmi ölçülmektedir.
Metrik sistemde hacim birimleri
Metrik ölçü sisteminde en sık kullanılan hacim birimleri mililitre ve litredir.
Ölçü birimleri
Sıvıların miktarı hacim birimleri ile ölçülür.Hacimin SI birimi metre küptür (m³) ve genellikle desimetreküpe eş olan litre kullanılır (1 dm³ = 1 L).
Litre ve santimetre küp hacim birimleridir. Bu sebeple aralarında bağlantı kurularak dönüşümler sağlanabilmektedir. Özellikle matematik, fizik ve kimya alanlarında kullanılan bu ölçü birimleri hem günlük hayatta hem de iş hayatında sıklıkla kullanılmaktadır. 1 litre 1000 cm3'e eşittir.
1 mililitre litrenin binde biri olan bir ölçü birimidir. Bu durumda 1 ml 0,001 litreye eşit olarak kullanılır. 1 litrenin ml karşılığı ise 1000 ml'dir. Özellikle sıvılarda kullanılan bu hacim türleri birbirlerine sıklıkla dönüştürülmektedir.
1 m3 1000 litreye eşit olmaktadır. En, boy ve yüksekliği çarpılması ile m3 bulunmaktadır. Donma derecesinde olan 1 m3 su, yaklaşık 999.972 litre olsa da 1000 litre olarak kabul edilmektedir.
Bu kapsamda maddenin ölçülebilir özelliklerinin başında ağırlığı, uzunluğu ve hacmi gelir. Genellikle maddenin ağırlığını ve kütlesini ölçmek için kilogram, uzunluk ölçüsü için metre ve sıvıların kütlesini ölçmek için litre kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri