Yoğurt, krema, reçel, salça, ekmek,meyve suları gibi nemli ve su oranı yüksek, kırmızı et beyaz et sosis salam gibi et ürünleri, yumuşak sebze&meyveler özellikle dolapta arka tarafta unutulmuşlar (salatalık, domates, şeftali vb.) ve pişmiş tüm yemeklerde küflenme varsa o bölge kesilse bile gıda tüketilmemelidir.
Küflenen gıda yumuşak yapıdaysa derhal imha edilmeli
“Eğer gıda sert bir yapıya sahipse küf mantarları gıdada derinlere doğru ilerleyemez. Bu nedenle küflü kısımların kesilip kullanılmasında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
Eğer yoğurdun ilk rengiyle şuan ki rengi arasında değişimler varsa, yoğurt bozulmaya başlamış olabilir. Bozuk yoğurdun ilk belirtileri alkollü keskin tat ve renk değişimidir. Daha ileri düzeydeki bozulmalarda ise yoğurdun üzerinde küflenme başlar. Bu küflenme zaman içinde yoğurdun tüm yüzeyini kaplar.
Küflü gıdaları koklamak ve tüketmek başta alerji ve solunum yolu rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyerek akciğer ve bağırsaklarımızda uzun vadede hasarlara yol açabilmektedir.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Bununla birlikte, kontamine gıda maddelerinden hastalanma riski daha yüksek olduğundan ve sağlığınız için riske atılmaya değmeyeceğinden, küf bulunduğunda diğer herhangi bir yiyecek türü atılmalıdır. Sonuç olarak, herhangi bir türden küflü yiyecek tüketmek için kendi yolunuzdan çıkmamak en iyisidir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Tereyağı yumuşak bir besin olduğu için küflendikten sonra tüketilmemeli.
Küfler, bakterilere kıyasla daha geniş sıcaklık aralıklarında gelişebilmektedir. En düşük gelişme sıcaklığı 8ºC olarak verilse de 0ºC gelişen küfler özellikle buzdolabında saklanan yumurta, et, meyve ve sebze gibi gıdalarda gelişerek bozulmalara neden olabilmektedir. Optimum sıcaklık derecesi 25-30ºC arasındadır.
Bazı peynir çeşitleri, özellikle küf içeren türler, küflü bir görünüme sahip olabilir ve bu durum doğal bir süreçtir. Bu peynirler genellikle yenilebilir. Ancak, bazı durumlarda, dolaptaki diğer peynirlere bulaşan istenmeyen küfler de olabilir. Ancak, genel kural olarak, küflenmiş peynirleri tüketmekten kaçınılmalıdır.
Yoğurt, krema, reçel, salça, ekmek,meyve suları gibi nemli ve su oranı yüksek, kırmızı et beyaz et sosis salam gibi et ürünleri, yumuşak sebze&meyveler özellikle dolapta arka tarafta unutulmuşlar (salatalık, domates, şeftali vb.) ve pişmiş tüm yemeklerde küflenme varsa o bölge kesilse bile gıda tüketilmemelidir.
Yoğurt yine de ekşimeye başladıysa önce ekşi yoğurt nasıl tatlandırılır sorusunu cevaplayalım. Yoğurdunuza uygun miktarda su ekledikten sonra süzebilirsiniz, şeker veya meyveyle tatlandırabilirsiniz.
Eğer yoğurt kötü kokmuyorsa, çok küçük bir miktar tadarak asidik veya bozuk bir tat olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Görünüş: Yoğurdun üzerinde yeşil, siyah veya mavi küf benzeri lekeler varsa, bu yoğurdun bozulduğunu gösterir. Ayrıca, aşırı suyun yoğurdun üzerinde birikmesi de bozulmanın bir işareti olabilir.
Eğer ki peynir yarı-yumuşak veya sert yapılıysa, küf derinlere inemeyeceği için kesilip atıldıktan sonra yenebilir. Bu peynirler arasında çedar, kolbi, Parmesan, İsveç peynirleri bulunur. Bunlar bile küfle birlikte yenmemelidir. Küfün etrafında en az 2.5 santimetre peynirden de alacak şekilde kesilip atılmalıdır.
Ev yapımı yoğurt genellikle 1 ila 2 hafta buzdolabında saklanır. Bu süre zarfında bile lezzetini kaybetmez ve besin değerini korur. Uzun süre tadını çıkarabileceğiniz taze ve sağlıklı bir atıştırmalık için ev yapımı yoğurtla eşleştirin.
Eğer yoğurdunuz plastik bir kap içerisindeyse yoğurdu mutlaka cam bir saklama kabına aktarın ve buzdolabında yoğurdu öyle muhafaza edin. Ayrıca süzme yoğurt kullanmaya özen gösterin. Süzme yoğurt çok geç sulanan ve bozulan yoğurt türüdür.
Küflenmiş yoğurt, genellikle tüketilmez ve atılmalıdır. İyi yoğurt, düşük pH seviyeleri ve yüksek asidite nedeniyle bakteri ve küf gelişimini engelleyebilir, ancak zamanla veya uygun olmayan saklama koşulları altında küflenme riski olabilir. Eğer yoğurdunuz küf içeriyorsa, aşağıdaki adımlara dikkat edebilirsiniz!
Bu gıdaların yüzeyinde küflenme gözlemlediğinizde ise gıdada renk, koku ve doku kaybı oluşmamışsa, yüzeyden ortalama 2,5 cm derinlikte küflü olmayan kısma temas ettirilmeden kesilerek kalan kısım tüketilebilir.
Küf, çevreye yayılan sporları sayesinde hava yoluyla veya temas yoluyla kolayca bulaşabilir. Bu nedenle, küfün olduğu ortamlarda dikkatli olmak ve gerekli önlemleri almak önemlidir. Küf, hem estetik hem de sağlık sorunlarına yol açabilir. Küf, kötü koku, lekeler ve yüzey hasarı gibi estetik sorunlara neden olabilir.
Bu aşamada peynirin doğal küflü olup olmadığına bakmak gerekir. Eğer yanlış saklama veya uzun süreli bekletme gibi nedenlerden ötürü kaşar peynirinin üzerinde küf oluştuysa, bu peynir kesinlikle tüketilmemelidir. Sağlıksız koşullar nedeniyle oluşan küfün kanserojen özellikleri bulunur.
Gözle seçilemeyen alanlarda da üremeye başlamış olabilir. Bu nedenle yufka gibi yapısı katı olmayan, iç kısımlarına küf geçişi zor olmayan besin maddelerinde küflenme görüldüğünde tüketilmemelidir.
Bunun için Dünyaca ünlü Mayo Clinic'in çok net bir cevabı bulunmaktadır: süzme/çökelek peyniri, krem peynir ve rikotta peyniri gibi "yumuşak peynirler" ile biçilmiş, ezilmiş, kesilmiş, parçalanmış, dilimlenmiş peynirler üzerinde küf varsa, kesinlikle o peynir hiçbir şekilde tüketilmemelidir!
Küflü ekmek tüketildiğinde ortaya çıkan yan etkiler: Kusma, karın ağrısı ve çeşitli bölgelerde ödem meydana gelmesi. Durumu ciddiye almalısınız çünkü sadece bağışıklık sistemini çökertmekle kalmıyor kalp ve böbreklerde yağlanma gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
Hafif Yiyecekler: Sindirimi kolay yiyecekler (pirinç lapası, muz, kraker) tüketmek sindirim sistemini rahatlatır. Probiyotikler: Yoğurt gibi probiyotik içeren besinler, bağırsak florasını dengeleyebilir.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri