Küflenen gıda yumuşak yapıdaysa derhal imha edilmeli “Eğer gıda sert bir yapıya sahipse küf mantarları gıdada derinlere doğru ilerleyemez. Bu nedenle küflü kısımların kesilip kullanılmasında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
Üstü açık salamura kaplarında yabani mayaların beyaz-krem rengi bir zar oluşturmasıdır. Tankın üzeri uygun şekilde kapatılarak üzerine hava ile teması engellenmelidir.
Uzun süreli saklama yönteminde zeytinlerin küflenme riski daha yüksek olacağı için genellikle mutfakta dolap içinde veya evin serin bir yerinde saklanabilir.
Zeytinler aynı zamanda küfün neden olduğu kötü bir koku yayabilir. Ayrıca, küflenmiş zeytinlerin tadı normalden farklı olabilir ve ekşi, acı veya rahatsız edici bir tada sahip olabiliyor. Küflenmiş zeytinlerin tüketilmesi önerilmez çünkü bu, sağlık sorunlarına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir.
Siyah zeytinlerin üzerinde zar oluşumu, en sık görülen problemlerden birisidir. Bu problem, fermantasyon tanklarının, özellikle de üstü açık olan beton tankların yüzeyinde sıcak havalarda üretici tarafından kefeke olarak adlandırılan bir zardır. Bu zarda çok sayıda maya, küf ve bakteri bulunmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Küflenen gıda yumuşak yapıdaysa derhal imha edilmeli
“Eğer gıda sert bir yapıya sahipse küf mantarları gıdada derinlere doğru ilerleyemez. Bu nedenle küflü kısımların kesilip kullanılmasında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
İşte o sorunun yanıtı... Sofralarımızın vazgeçilmezi olan zeytin, doğru muhafaza edildiğinde uzun süre tüketilebilen gıda ürünlerinden biri. Ancak uygun koşullarda saklanmayan zeytin hemen küfleniyor, yumuşuyor ve tadında bozulmalar meydana gelebiliyor.
Zeytin buzdolabında nasıl saklanır? Tazelik süresini maksimuma çıkarmak için öncelikle zeytinleri tuzlu suda bekletin. Süzdüğünüz zeytinleri küflenmemesi için Koroplast Fermuarlı Poşet'e koyun. İstediğiniz miktarda kullanıp ağzını kolayca kapatarak dolapta yer kaplamadan kolayca saklayabilirsiniz.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur.
Zeytin | SİYAH ZEYTİNLERDE GÖRÜLEN BOZULMALAR:
Örneğin, salamuraların kurulmasından bir ay kadar sonra oluşan kirli-beyaz renkli zar, baharda havaların ısınmaya başlaması ile fıstıki yeşil renk olmakta daha sonra yer yer kalınlaşıp beyaz-gri renk kazanmaktadır.
Evet, zeytini buzdolabında saklayabilirsiniz. Özellikle sıcaklıkların artmaya başladığı dönemde, buzdolabında saklanan zeytinler, yumuşamadan, tazeliklerini daha uzun süre koruyacaklardır.
Zeytinin uzun süre bozulmadan, yumuşamadan saklanabilmesinin bir yolu da buzdolabında saklamaktır. Siyah ve yeşil olmak üzere iki çeşit olan zeytinde siyah zeytin daha hassastır. Yani daha çabuk bozulup, tadı değişebilir.
Kuru ve serin yerde muhafaza etmek zeytinin ömrünü uzatacaktır. Tavsiyemiz; Kesinlikle güneş ışığı, ısı ve nem olmayan bir ortam. Ağzı kapalı bir cam kavanoz içerisinde muhafaza edilmesi gereken zeytinin ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajıyla birlikte buzdolabında ya da serin bir yerde saklanmasıdır.
Kokusu ağırlaşır, daha kaygan ve yapışkan bir et halini alır. Şurada Paylaş! ZEYTİNİN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR? Zeytin bozulduğunda kokusunu alamazsınız ve tadı acılaşır.
9. Saklama Süresi: Zeytinlerin tazeliğini korumak için en iyisi, mümkün olduğunca çabuk tüketmektir. Ancak, uygun şekilde saklandığında yeşil zeytinler genellikle 1 ila 2 ay arasında taze kalabilirler.
Zeytinin ana hastalığı olan halkalı leke veya kuşgözü lekesi olarak bilinen hastalığa, Spilocaeaoleaginea(Castagne) S. Hughes isimli fungus neden olmaktadır. Bu hastalık başta Güney Ege (Aydın, Muğla, İzmir, Manisa) olmak üzere, zeytin yetiştirilen Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nin en yaygın ve yıkıcı hastalığıdır.
Özellikle yeşil zeytini limonlu olarak tüketen bireyler, zeytinlere limon suyu ekleyebiliyor. Fakat eklenen limonlar yeşil zeytinlerin daha çabuk bozulmasına neden olacaktır. Limonlu yeşil zeytin seven kişiler yiyeceği kadar zeytin miktarına limon koyması daha iyi olacaktır.
Kapağını kapattıktan sonra buzdolabında muhafaza etmeniz daha iyi olacaktır. ·Yeşil zeytinleri muhafaza ederken ise limon suyu kullanmak zeytinlerin daha hızlı bozulmasına neden olabilir.
Evet, genellikle marketten alınan zeytinler yıkanır. Zeytinler genellikle salamura sıvısı veya yağı içerisinde satılır ve bu sıvılar zeytinlerin üzerinde kalıntı bırakabilir. Bu nedenle, zeytinlerin daha taze ve temiz olması için yıkanması önerilir.
Evinizde güneş ışığına direkt olarak maruz kalmayacak alanları tercih edebilirsiniz. Aksi bir durum halinde zeytinlerin tadının oldukça bozulmuş olacağını fark edebilirsiniz. Zeytin uzun süre nasıl saklanır sorusunda ister buzlukta saklayabilirsiniz, isterseniz de dışarıda serin bir ortamı tercih edebilirsiniz.
Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir. Eğer kavanozun kapandığından emin olamıyorsanız, ağız kısmına bir poşet geçirip kapağı bu şekilde kapatabilirsiniz. Hem yeşil, hem de siyah zeytin güneş almayan ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Her kullanımdan sonra ambalajın ağzını sıkıca kapatıp hava ile temasını engelleyiniz. Eğer kavanozun kapandığından emin değilseniz, ağız kısmına bir poşet geçirip hava ile teması kesin. Bu daha uzun süre zeytinlerin diri kalmasını sağlayacaktır.
Bununla birlikte, kontamine gıda maddelerinden hastalanma riski daha yüksek olduğundan ve sağlığınız için riske atılmaya değmeyeceğinden, küf bulunduğunda diğer herhangi bir yiyecek türü atılmalıdır. Sonuç olarak, herhangi bir türden küflü yiyecek tüketmek için kendi yolunuzdan çıkmamak en iyisidir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri