Devlet kurumları olduğundan dolayı, hafta sonu Cumartesi ve Pazar kapalıdır, hizmet vermemektedir.
Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 - 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır. ADLİYELER HAFTA SONU AÇIK MI? Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.
İnternet üzerinden suç duyurusunda bulunmak için CİMER sistemi (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) kullanılabilmektedir. Vatandaşlar CİMER aracılığı ile 7/24 kolayca ve hızlı bir şekilde şikayette bulunabilirler.
Mağdur olarak dilekçeyi kendiniz verebileceğiniz gibi bunun için bir avukat da tutabilirsiniz. Uzman bir danışma merkezinin konuya refakat etmesi iyi olur. Dilekçeyi nereye vereceğim? - davalının ikametgahının bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemelerinin Hukuki Dilekçe Kabul Oda- sı'na verebilirsiniz.
Nöbetçi adliyeler 7/24 hizmet vermektedir. Türkiye geneli diğer kamu kurumlarında olduğu gibi nöbetçi adliyeler haricinde tüm adliyeler ülke geneli belirlenen mesai saatleri içinde hizmet sunmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde meydana gelen adli olaylar ile adli işlere bakmak üzere; her adliyede yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza, asliye ceza, ağır ceza ve icra ceza mahkemelerinden birer tanesi nöbetçi mahkeme olarak görev yapar.
Adliyeye giderek bölge asliye mahkemesinde cumhuriyet başsavcılığı ile görüşerek dilekçe oluşturabilir ve dilekçe ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Suç duyurusunda bulunmak için günün her saatini kullanabilirsiniz. Bunun için nöbetçi savcılıklar da görevlidir.
Uyap sistemi mesai saatlerine bağlı olmaksızın kullanıma açıktır. Sistem üzerinden elektronik imza ile avukatlar günün her saatinde, mesai saatleri sonrasında da dilekçe verebilmekte, dava açabilmekte, harç ve masraf ödeyebilmektedirler. Adliye vezneleri saat 16.00'da kapanmaktadır.
Savcılığa şikayet dilekçesinin herhangi bir ücreti yoktur. Suçun mağduru olan kişiler tarafından yapılacak başvuru ile süreç herhangi bir masrafa tabi olmaksızın başlayacaktır. Sadece savcılığa şikayet dilekçesi ceza avukatı ile hazırlanması durumunda avukatın alacağı ücret olacaktır.
Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.
İl ve ilçe merkezlerinde emniyet teşkilatının birimi olan karakollara, kırsal bölgede ise jandarmaya müracaat ile suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Karakola ya da jandarmaya giderek suç duyurusunda bulunabileceğiniz gibi doğrudan savcılığa müracaat ederek de suç duyurusunda bulunma imkanınız vardır.
Savcılar polis, avukat ve hakimler ile sürekli çalıştığı için de gençleri etkilemektedir. Savcılar sürekli olarak sabit saatlerde çalışmalarını sürdürmez. İş tanımı hayli zor olması nedeniyle mesai saatleri dışında da savcılar fazlası ile çalışır.
Yargıtay 4. Ceza Dairesinin 2007/ 7431, sayılı kararında da belirtildiği gibi, “Sanığın müştekiye söylediği 'seni valiye şikâyet edeceğim' biçimindeki sözleri, yasal bir hakkı kullanılacağının ifade edilmesi mahiyetinde olması nedeniyle suç oluşmaz.
Adliye çalışma saatleri 2023 yılında değişiklik göstermemiş olup, her yıl olduğu gibi bu yıl da sadece hafta içi 08.30 / 17.00 saatleri arasında hizmet verir. Adliyeler hafta sonu kapalıdır.
Normal olmayan ise, hakimlerin büyük çoğunluğunun, salı ve perşembe günleri duruşma yapmalarıdır. Diğer günlere duruşma verene nadiren rastlarsınız. Adliyelerde, haftanın diğer günlerinin, salı ve perşembe günlerine oranla çok daha tenha olduğunu rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
Cumhuriyet savcısı şüpheliyi mahkemeye sevk ederse nöbetçi sulh ceza hakimi dosyayı inceledikten sonra duruşma açar ve suçun mahiyetine göre kişiyi tutuklar veya serbest bırakır.
6100 S.K. 445/4 “Elektronik İşlemler” başlığı taşıyan hükmü “Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter.” şeklindedir. Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde “Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00'a kadar yapılması zorunludur.
Bulunduğunuz yerdeki adliyeye gidip oradan ilgili mahkemesine gönderilmek üzere bir dilekçe yazmanız gerekir. Posta masrafı ve pul yatırıp ön bürodan havale alıp hukuk veya ceza birimine ön bürosuna götürüp vermeniz yeterlidir.
Kişi ilgili yerin Cumhuriyet Başsavcılığına hitaben düzenlediği şikayet dilekçesini müracaat savcılığına teslim etmelidir. Müracaat savcılıkları adliyelerin içerisinde yer almaktadır. Fakat kişi şikayet dilekçesini örneğin polis karakoluna hitaben düzenlemişse dilekçe söz konusu polis karakoluna verilmelidir.
Giriş yapıldıktan sonra UYAP Vatandaş portalının sol tarafta yer alan menüsünden “dosya sorgulama” bölümüne girmek gerekiyor. Bu seçenek tıklandıktan sonra ilgili dava için yazılan dilekçenin gönderimi sağlanabiliyor.
Cevap: Resmi dilekçeye cevap süresi
Dilekçe Hakkı Kanununa göre usûlüne uygun verilen dilekçeye 30 gün içinde cevap vermesi gerekir. Bu süre içinde cevap vermezse üst makama, yani kaymakamlığa başvurabilirsiniz.
Adliye birimlerinin yıl sonu vezne devir işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için 30.12.2022 günü saat 00:00 ile 02.01.2023 günü saat 12:00 arasında UYAP Avukat, Vatandaş ve Kurum Portal Bilgi Sistemi üzerinden dava/takip/MTS açılışı ile harç/masraf yatırma işlemleri yapılamayacaktır.
Hakime'nin sözcük anlamı kadın hakim olabilir. Duyurucu 1'in tespiti ve ispatı ayrıca doğru.
Belirtmeliyiz ki, hakim ve savcının üstü ve yanında taşıdığı eşya, sadece hakim veya gecikmesinde zarar bulunan hallerde kanunla yetkili kılınan yetkili merciin yazılı emri dışında, alışveriş merkezlerinde, havaalanı, havalimanı, eğlence yerleri, konser salonları ve diğer kamuya açık yerlerde de aranamaz.
Cumhuriyet savcısı, hukuk davası açılması için gerekli şartların varlığı hâlinde, dava açmak zorundadır. Cumhuriyet savcısı, yer aldığı hukuk davalarında, dava açma, kanun yollarına başvurma, delillerin toplanmasını isteme gibi “taraf” olmaya bağlanan her türlü yetkiyi kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri