Ülkemizde adli işlemler UYAP sistemi ile elektronik ortama taşınmıştır. Uyap sistemi mesai saatlerine bağlı olmaksızın kullanıma açıktır. Sistem üzerinden elektronik imza ile avukatlar günün her saatinde, mesai saatleri sonrasında da dilekçe verebilmekte, dava açabilmekte, harç ve masraf ödeyebilmektedirler.
6100 S.K. 445/4 “Elektronik İşlemler” başlığı taşıyan hükmü “Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter.” şeklindedir. Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde “Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00'a kadar yapılması zorunludur.
Adliye birimlerinin yıl sonu vezne devir işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için 30.12.2022 günü saat 00:00 ile 02.01.2023 günü saat 12:00 arasında UYAP Avukat, Vatandaş ve Kurum Portal Bilgi Sistemi üzerinden dava/takip/MTS açılışı ile harç/masraf yatırma işlemleri yapılamayacaktır.
Adliyeler Hafta Sonu Açık Mı? Pek çok kişi, hafta içi çalıştığından dolayı adliyelerin hafta sonu hizmet verip vermediğini merak etmektedir. Adliye çalışma saatleri 2023 yılında değişiklik göstermemiş olup, her yıl olduğu gibi bu yıl da sadece hafta içi 08.30 / 17.00 saatleri arasında hizmet verir.
Çağrı Merkezimiz mesai saatleri dışında saat 24:00'a kadar hizmet vermektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 - 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır. ADLİYELER HAFTA SONU AÇIK MI? Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.
Adliyeye Gitmeden Dava Açılabilir mi? Adalet Bakanlığı'nın geliştirmiş olduğu UYAP portalı aracılığı ile adliyeye gitmeden dava açılabilmektedir. Vatandaş Portal Bilgi Sistemi üzerinden giriş yapan vatandaşların e-imzası ile dava açabilmesi, dava dilekçesi ve dilekçe eklerini sisteme yükleyebilmesi mümkündür.
Uyap sistemi mesai saatlerine bağlı olmaksızın kullanıma açıktır. Sistem üzerinden elektronik imza ile avukatlar günün her saatinde, mesai saatleri sonrasında da dilekçe verebilmekte, dava açabilmekte, harç ve masraf ödeyebilmektedirler.
Dava açılması tamamen elde ki delillerin suçun ispatına etkisi ile alakalıdır. Savcı, eğer kuvvetli deliller varsa suçun işlendiğine dair kesin kanıya ulaşabilir. Bu durumda iddianame düzenler ve mahkemeye sunar. Mahkeme de 15 iş günü içinde iddianameyi kabul ederse, dava açılmış olur.
Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.
UYAP Avukat Portal üzerinden gerçekleştirilen ödemelerin UYAP Bilişim Sistemi veznelerine aktarılmasından önce yapılan işlem kontrolü nedeniyle 23:30 ile 00:15 saatleri arasında UYAP Avukat Portal üzerinden dava açma vb. ödeme yapılması gereken işlemler yapılmamakta, ödeme yapılmasını gerektirmeyen evrak gönderme, ...
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Sayın Kullanıcı, Genel Müdürlüğümüz Uyap Çağrı Merkezi iletişim numarası 444 8927 (444 UYAP) olarak güncellenmiştir. Uyap Çağrı Merkezimizin iletişim numarası 14.08.2023 tarihi itibariyle 444 8927 (444 UYAP) olarak faaliyete geçecektir.
Dolayısıyla burada bahsedilen e-devlet ve Ubap üzerinden girişlerde yine e-imza veya mobil imza ile gerekmektedir. Portal'a giriş yaparak tüm gün saat 23:45 'e kadar dava ve icra takibi (e-takip) açılabilmektedir. 23:45 ila 00:30 arası hesap devirleri yapılmakta ve valör değişmektedir.
Açılan dava normal şartlarda bir hafta içinde e devlet sistemine düşer. Bazı durumlarda bu süreç 2 ile 3 gün içinde de sisteme yansıdığı olur. Dava açıldıktan yaklaşık 30 ile 40 gün sonra duruşma davetiyesi kişiye PTT ile tebliğ edilir.
UYAP Vatandaş dilekçe gönderme işlemi için de kullanılabiliyor. Porta üzerinden UYAP ile mahkemeye dilekçe yollamak için öncelikli olarak portala giriş yapma gerekliliği bulunuyor.
Türk Ceza Kanunu'na göre bilişim sistemleri yani internet ya da telefon gibi ortamlar üzerinden yapılan her türlü tehdit, hakaret ve küfür içerikleri suç kapsamında yer almaktadır. Buna göre mahkeme yoluna gidilmesi ve doğru ceza hukuku avukatı seçimi sonrasında davalar açılabilmektedir.
İş Mahkemelerinde Avukat Olmadan Dava Açılabilir Mi? İş hukuku kapsamına giren kıdem tazminatı ve işçilik alacakları, işe iade gibi davalar uygulamada en çok açılan dava türlerindendir. Hukuk sistemimizde özel hukuk davalarının avukat aracılığıyla takip edilmesi zorunluluğu yoktur.
Şikayetten ne kadar sonra dava açılır? Suç şikayete tabi ise 6 aylık süre içerisinde şikayetçi olunmalıdır, aksi halde hak kaybı doğacaktır. Şikayete tabi değil ise 6 aylık süre geçirilmiş olsa da şikayetçi olunmasına engel yoktur.
Mahkeme Kararı Uyap'a Ne Zaman Düşer? Mahkeme kararının Uyap'a düşmesi için, davanın mahkemeye ulaşması ve iddianamenin kabul edilip esas numarası alması gerekir. Bu süreç tamamlandığında dava Uyap'a yansır.
Fazla çalışma, beyaz yakalının aldığı ücrete ve yaptığı işe dahil olarak kabul edilir. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi beyaz yakalılar bir başka kişiden açık talimat olması veya bir başka kişiden emir alınması halinde fazla mesai ücretine hak kazanabilmektedir.
Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları kanıt olarak gösterilebilir. Fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tanık gösterilebilir.
Dosyanızı görememenizin nedeni; 1. dosyada vekil kaydınız bulunmamakta, 2. dosyanız kapalı 4. Uyap sisteminde mükerrer kaydınız bulunduğu için bazı dosyalarınızı görememektesiniz.
Limit: 5.000,00TL.
UYAP Dava Nasıl Açılır? Elektronik imza sertifikanız varsa UYAP yüklü bir bilgisayar üzerinden de dava açabilirsiniz. Dava açma başlığı üzerinden UYAP uyumlu belgelerle dava dilekçenizi ve eklerini sisteme yükleyebilirsiniz. Davaya ilişkin ödemelerinizi kredi kartı ile yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri