110 -140 ºC soğuk ve yavaş pişirme için uygundur. Yavaş yavaş pişmesini istediğiniz yiyecekler için fırını 150 – 160ºC'ye ayarlayabilirsiniz. 180 – 190- 200 ºC orta sıcaklıkta pişmesi gereken yiyecekler için idealdir. 220 – 230ºC hızlı ve yüksek ısıda pişirilmesi gereken yiyecekler içindir.
Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor. Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor.
Kurabiye fanlı fırında pişer. Bir kurabiye yapımında en önemli etken ısının kurabiyenin her yerine eşit dağılmasıdır. Fırınlarda ısının eşit dağılması içinse muhakkak fan ayarının çalıştırılması gerekir. Kurabiyeler için en ideal fırınlar fanlı fırınlardır.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
İlgili 25 soru bulundu
Şekillendirdiğiniz kurabiyeleri yağladığınız veya yağlı kağıt kullandığınız fırın tepsisine dizerek önceden 160-170 derece ısıtılmış olan fırına verin. Fırını önceden ısıtmak kurabiyelerin ortasının çiğ kalıp kenarlarının fazla kızarmış önleyecektir.
Fanlı ısıtıcıyla ısıtılan sıcak hava, fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağılır. Böylece az enerjiyle kısa zamanda pişirme sağlarsınız. Turbo pişirme yapacaksanız fırını önden ısıtmanıza gerek olmayacak. Fan, ısının eşit dağılımını sağladığından birden fazla tepsiyle pişirme yapabilirsiniz.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz.
Fırının içine yerleştirilen fan, ısının eşit dağılmasına ve statik fırınların aksine birden çok yemeğin aynı anda ve oranda pişirmenize yardımcı olur. Böylelikle hem enerji hem de zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
Pizza pişirirken, başlangıç pişimi olarak önce altı çalıştırıp, son 5 dakikayı da fırının üstünü ısıtarak yaptığınızda tam istediğiniz çıtırlık ve lezzete ulaşacaksınız. Özellikle fırının sadece fan özelliğinin çalışması, fırında buzlu, hassas bir yiyeceği daha hızlı çözmekte inanılmaz bir zaman kazandırıyor.
Bir küçük pişirme meselesi: Yüksek ısıya gerek yok
Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
Önceden ısıtılmış 150 derecelik fanlı fırında 15 dk kontrollü pişirilir. Eğer fırınınızın fan özelliği yoksa kontrol ederek pişirilir.
110 -140 ºC soğuk ve yavaş pişirme için uygundur. Yavaş yavaş pişmesini istediğiniz yiyecekler için fırını 150 – 160ºC'ye ayarlayabilirsiniz. 180 – 190- 200 ºC orta sıcaklıkta pişmesi gereken yiyecekler için idealdir. 220 – 230ºC hızlı ve yüksek ısıda pişirilmesi gereken yiyecekler içindir.
Ortada pervane simgesi olan alt ve üst çizgi: Alt ve üst ısıtıcı ile arka duvardaki fan açık anlamına gelir. Sıcaklık fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağıtılır.
Baklava fırında fanlı mı fansız mı? Fırında baklava pişirmek için tercih etmeniz gereken fırın sıcaklığı ise 160-170 derece arasında olmalı ve fansız ayarda pişirilmelidir. Fanlı olarak pişen baklavalar kurudukları için fırınınızı fanı kapalı olarak kullanmanızı öneriyorum.
180 derece kesinlikle rastgele seçilmiş bir sıcaklık değil. Aksine çok bilimsel bir açıklaması var. Yiyeceklerin içindeki proteinler ve şekerlerin kahverengiye dönüşmesine ve asıl lezzetlerinin açığa çıkmasına Maillard Reaksiyonu deniyor ve bu tepkime 150 ila 180 derece Celsius'ta gerçekleşiyor.
Fırın fanı, fırının içindeki sıcak havanın fırın her bir bölgesine eşit şekilde dağıtılmasını sağlar. Sıcaklık yemeğin her bir bölgesine ulaştığında hem yemeğin pişme süresi hızlanacak hem de yemek homojen şekilde pişecektir. Fırın fanı aynı zamanda yemeğin kurumasını da önler.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında bekletmeyi atlıyorsunuz. Ayrıca böylelikle oda sıcaklığında soğuyan kurabiyelerin iç ısıları sayesinde alt kısımları hamurlaşmayacak. Kıyır kıyır tatları da yerinde kalacak.
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Yine kurabiyelerinizi 4 saat dinlendirin ve sonrasında paketleyin. Çünkü paketli olarak 5- 6 gün bayatlamadan dayanıyor.
Fırın ayarı taş tabanlı fırınlarda 200 derece, konveksiyonel fırınlarda ise 180 derece olmalıdır. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 105 dereceye ulaştığında kıvamı olmuş demektir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Revani pişerken şerbeti için şeker ve suyu bir tencereye alın harlı ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Kek kaçıncı rafta pişer? Kekinizi fırının orta rafında pişirmelisiniz. Kekiniz pişerken ilk 20 dakika kapağını açmamalısınız. Aksi taktirde kekiniz sönecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri