Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır.
Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nün son baskısında hak, “adalet” ya da “hukukun gerektirdiği veya birine ayırdığı şey kazanç”, yahut “dava veya iddiada gerçeğe uygunluk, doğruluk” veya “verilmiş emekten doğan manevi yetki” olarak tanımlanmaktadır.
Günlük hayatta hak deyimi genellikle hukuk düzenince yasaklanmamış bir davranışı ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Örneğin herkesin öğrenim görme, seyahat etme veya oy kullanma hakkına sahip olduğundan söz edilir.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar bakımındansa ailenin korunması ve çocuk hakları, eğitim ve öğrenim hakkı, kamu yararı, çalışma ve sözleşme özgürlüğü, angarya yasağı, sendika kurma hakkı, sağlık, çevre ve konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması örnek olarak düşünülebilir.
HAK : Hak, bir özgürlüğün sağlanması için kişiye anayasa ve kanunlar ile tanınmış yetkilerdir. Eğitim hakkı, yaşama hakkı, oyun oynama hakkı vb. ÖZGÜRLÜK : Her türlü dış etkiden bağımsız olarak kişinin kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumudur.
İlgili 44 soru bulundu
İnsanların herhangi bir işi yapma yetkisine hak denir.
A.
Hukuk tarafından kişilere tanınmış olan çıkara “hak” denir (Gözübüyük, 1993). Öyleyse, her çıkarın hak olmadığı; ama her hakkın hukuk tarafından korunan bir çıkar olduğu söylenebilir. Haklar zamana ve topluma göre değişiklik gösterir.
Bu hakların başlıcaları; en temel hak olarak da bilinen Yaşama Hakkı, bireyin ruh ve beden bütünlüğünü korumayı amaçlayan Kişi Dokunulmazlığı Hakkı, bireyin uygun bir ortamda hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan Sağlık Hakkı, Eğitim Hakkı, Dilekçe Hakkı, Özel Yaşamın Gizliliği Hakkı, konut dokunulmazlığı ...
Temel hak ve hürriyetler üç gruba ayrılır. Bunlar negatif statü hakları, pozitif statü hakları, aktif statü hakları olarak ifade edilmektedir. Haklar varo- luşları itibariyle birbirlerini bütünleyici ve destekleyici niteliğe sahiptir.
Hak kelimesi “gerçek, sabit, doğru, varlığı kesin olan şey” anlamlarında isimdir. Bâtıl ise hakkın zıddı olup “yalan, boş, devamsız, gerçekliği ve temeli bulunmayan” demektir.
Yaşama hakkı, temel hakların başında gelmektedir. Bu hak sayesinde insanların birbirlerinin yaşamını sonlandırmasının önü kapatılmaktadır. Yaşama hakkı sayesinde ülkemiz içerisinde hayatımızı koruyabilmemiz mümkün olmaktadır. Herkesin birbirinin yaşam hakkına saygı gösterme zorunluluğu bulunmaktadır.
– İradesi, hukuk düzeni tarafından korunan kişiye “Hak sahibi” denir. Kaç çeşit hak vardır? Bağlı bulundukları Hukuk dallarına göre, “Kamu Hakları” ve “Özel Haklar” olmak üzere 2 çeşit hak vardır.
Hak, adalete ve doğruluğa saygıyı temel alan bir ahlak ilkesidir. “Kişiye hukuk düzeni tarafından tanınmış yetki, özgürlük, olanak” şeklinde de tanımlanabilir. Adalet: Kısaca, haklılık ve hakka uygunluktur. Öznel anlamda adalet herkesin hakkını tanıma konusunda değişmez ve kesin istektir.
B- Şahıs Varlığı Hakları:
Değerleri para ile ölçülemeyen, kişinin manevî dünyasını yakından ilgilendiren haklardır. Örn. Kişilik hakları, velayet hakkı, (manevî yönleri ile) fikrî haklar. mirasçıya geçmezler.
Haklar aslen, devren veya tesisen olmak üzere üç farklı yolla kazanılabilir. Hakların kaybedilmesi ise ya hukukî olaylar ya hukukî işlemler ya da hukukî fiiller (eylemler) sonucunda olmaktadır. özel hukuk alanında hatta kısmen kamu hukuku alanında geçerli olacak iki temel ilke benimsemiştir.
HAK: İnsanların herhangi bir işi yapma yetkisine hak denir. ÖZGÜRLÜK: İnsanların hiçbir insana zarar vermeden dilediği her şeyi yapabilmesine özgürlük denir.
Pozitif statü hakları, bireylere devletten olumlu bir davranış, bir hizmet, bir yardım isteme imkânını tanıyan haklardır. Örneğin çalışma hakkı, sağlık hakkı, konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı bu tür haklardandır. Bu tür haklar, devlete sosyal alanda bir takım ödevler yüklerler.
Yaşama hakkı; en temel haktır. Hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz sınırlandırılamaz. Kişi dokunulmazlığı hakkı; kişinin hem beden, hem ruh bütünlüğünü korumaya yöneliktir. Sağlık Hakkı; herkes, sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlığını koruyacak tedbirler alma hakkına sahiptir.
Yaşama hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, oy kullanma hakkı gibi.
Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
Hak: İnsanların belirli sınırlar ve kurallar çerçevesinde bir işi yapma ile ilgili olan tüm yetkisine denir. Özgürlük: Belirli sınırlar ile diğer insanlarının özgürlüklerini kısıtlamadan kişinin dilediği işi yapabilmesine denir.
Kelimenin doğru yazımı 'hak etmek' olmaktadır. Kelimenin okunuşu esas alındığında bitişik sanılması hataya sebep olabiliyor, ancak doğru yazımı ayrı şekilde yazılmasıdır. Sözlük kaynakların tamamında da ayrı olarak yazımı ile ifade edilen kelime, yazım kılavuzunda geçerli olan ayrı şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri