İş Kanunu'nun 25. maddesinde işveren bakımından haklı fesih nedenleri, 3 başlık altında düzenlenmiştir. Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebeplerdir.
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
Haklı Nedenle Fesih Kıdem Tazminatı
İşçiye her 1 yıllık çalışması için kıdem tazminatı ödenir. Haklı nedenle fesih halinde kıdem tazminatı hakkına halel gelmez. İş sözleşmesi hangi haklı sebeple biterse bitsin, iş akdini kim bitirirse bitirsin, işçiye kıdem tazminatı ödenmelidir.
İş akdini haklı nedenle feshedecek olan işçinin öncelikle haklı fesih gerekçelerini işverene bildirmesi gerekmektedir. İşçi bakımından fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması bir geçerlilik şartı olmamakla birlikte yazılı bildirim yapılması ispat açısından elverişlilik sağlamaktadır.
Yukarıda belirtilen normatif düzenleme ve yapılan açıklamalara göre; fesih bildiriminin yazılı yapılması ve toplu çıkarımlarda dahi kişiye özgü ve yazılı olması zorunludur.
İlgili 16 soru bulundu
Haklı Nedenle Fesihte İşçilik Alacakları
Gerek işçinin haklı nedenle feshi, gerekse işverenin haklı nedenle feshi, “derhal” uygulanan bir fesih yöntemi olduğu için, bildirim (ihbar) süresi söz konusu değildir.
İşçi, iş sözleşmesini tek taraflı irade beyanıyla sona erdirebilir. İş sözleşmesini bildirimli veya bildirimsiz derhal feshetme hakkına sahiptir. İş sözleşmesi belirsiz süreli ise işçi ancak ihbar önellerine uyarak usulüne uygun bir şekilde iş sözleşmesini feshe- debilir (TBK.431, İş K.md.17).
Yani işçi, İş Kanunu md.24'te yer alan sebepler dışında iş sözleşmesini sona erdirmişse işsizlik maaşı alabilir. Örneğin işçinin yıllık izin ücretinin ödenmemesi işçi için haklı fesih sebebi doğurur. Bu durumun sonucunda da işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmiş olacağı için işsizlik maaşına hak kazanır.
Kural olarak bildirim sürelerine uyularak iş sözleşmesi fesih edilebilir. Eğer işçi bildirim süresine uymadan ve ortada haklı bir sebep yoksa iş sözleşmesini feshederse bu durumda işçi, işverene ihbar tazminatı ödemek zorundadır. Haklı sebeple derhal fesihte işçi, işverenden ihbar tazminatı alamaz.
Nitekim Yargıtay'a göre, “Altı iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü sayılmaz ve takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.
Taraflardan birinin haklı bir nedene dayanarak belirsiz süreli iş sözleşmesini feshetmesi halinde, diğer tarafa ihbar tazminatı ödemekle yükümlü olmadığı gibi, kendi de ihbar tazminatına hak kazanamaz.
İhbar tazminatı iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olup, iş sözleşmesini fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. Dolayısıyla istifa halinde işçinin ihbar tazminatı alması söz konusu değildir.
İşçi bu ve benzeri durumlarda haklı nedenle derhal fesih yapabilir. Bu durumda SGK işten çıkış kodu olarak 25 kodu kullanılır. İşçi hak etmişse kıdem tazminatı ödenir ve işçi işsizlik maaşına hak kazanır fakat işçi tarafından derhal fesih olduğu için ihbar tazminatı ödenmez.
Kuşkusuz ekonomik güçlükler sonucunda işverenin işyerini kapatmak zorunda kalması da geçerli bir fesih nedeni oluşturur. Buna karşılık, işletmenin satışlarında, cirosunda veya karında geçici bir düşüş, işyerinin faaliyet ve üretiminde hafif bir azalma gibi geçici ekonomik güçlükler geçerli fesih nedeni sayılmaz.
İşveren kanundaki uygulamaları eksiksiz yapmalı. Sözleşmelerin işveren tarafından haklı feshine ilişkin hususlar çok haklılık gören uygulamalar değil. Uygulamada sıklıkla karşılaştığımız 3 kural var: Kural 1, yargılamada işçi daima haklıdır. kural 2, işçi haksızsa kural 1 geçerlidir.
Okurumuz bir haklı fesih dilekçesi hazırlayarak, bu dilekçeyi noter aracılığıyla işverene gönderebilir. Noter şart değil ama ispat bakımından kolaylık sağlıyor. Okurumuz sabah erkenden işyeri yerine notere giderek haklı fesih ihtarını noter kanalıyla işverene gönderebilir.
İhbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz.
Açıkça tespit edilebilir bir durumdur ki fazla mesai yapan işçinin yıllık 270 saati aşan bir süre ile fazladan çalışma yapıp yapmadığının bir önemi olmaksızın fazla mesai ücretlerinin işveren tarafından ödenmemesi işçi açısından haklı nedenle fesih nedeni sayılacaktır.
Haklı nedenle fesih karşı tarafın kabulüne gerek duyulmaksızın tek taraflı irade beyanıyla iş akdini derhal sona erdirir. Bu irade beyanı karşı tarafa ulaştığı, onun hukuki alanına girdiği andan itibaren hukuki sonuç doğurur. Haklı fesih nedenlerinin birinin doğumu ile iş akdi kendiliğinden sona ermez.
Kişilerin kendi istedikleri doğrultusunda iş süreçlerini sona erdirmeleri durumunda herhangi bir hak talep edemeyecekleri belirtilmektedir. Yani özetle işçi hiçbir gerekçe olmadan iş yerinden ayrılırsa ne kıdem ne de ihbar ne de diğer haklarını fazla mesai, hafta sonu, bayram, resmi tatil iş verenden talep edebilir.
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
18- İşin sona ermesi: Belirli bir proje, inşaat veya üretimin gerçekleşmesi amacını taşıyan işlerde amacın gerçekleşmesi ile iş de sona ermiş olacaktır. Bu durumda iş sözleşmeleri de sona ermekte ve çıkış yapılan işçiler için bu kod seçilmektedir. Bu kodla çıkış yapılan işçiler işsizlik ödeneği (maaşı) alabilecektir.
İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa işçinin haklı fesih hakkı vardır. işveren, işçiye her gün için yarım ücret ödemek zorundadır. Ayrıca zorlayıcı neden devam ettiği sürece işçinin haklı fesih hakkı vardır.
İş Yargılaması Hukuku
İş mahkemeleri yalnızca işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkları incelemez. Aynı zamanda Sendikalar kanunu, Basın İş kanunu ile SSK, Bağ-Kur ve Kamu görevlileri Sendikaları gibi kanunların kapsamındaki uyuşmazlıklarda da görevli mahkeme İş Mahkemeleridir.
İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri