Halaylar, davul-zurna eşliğinde oynanır. Yörede halay çekmeye "Dillân Çekme" denilir. Beş kişiyle oynanan halayın başını çeken oyuncuya "halay başı" sonundaki oyuncuya "Pöççü" denilir. Her ikisi de elinde mendil bulundurur.
halay ekibinde, ekip elemanlarının "hörra, lömbaaağ, hey ki hey` gibi bağırma nidaları attıkları anda öne çıkıp en büyük yükü taşıyan "bas sesli şahıstır..
Karadeniz bölgemizde ise Horon Başı denir. Ege bölgemizde ve trakya bölgesinde ise toplu oynanan oyunlarda topluluğu idare eden kişiye efe denir. Türk Halk Oyunlarında topluluğun başında bulunan bu kişiler çok önemlidir.
HALAYLAR (HALAY OYUNLARI)
Oyunların kaynağı, törenlerdeki konu taklittir. Halaylarda ekibin yöneticisi en baştaki oyucundur. "Ekipbaşı, halaybaşı, kolbaşı" gibi adlar alan bu oyuncuya ekibin sonunda bulunan ''ekip sonu, halay sonu, poçik, kuyruk” gibi adlar alan "oyuncu eşlik eder.
Türkiye'de halay
Türk ve Kürt kültüründe halay, bir halk oyunudur. Türkiye'de farklı yörelerde icra edilen halaylar arasında büyük çeşitlilik bulunur ve halay türleri üç genel gruba ayrılmaktadır: Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Gaziantep arasında oynanan halaylardır.
İlgili 17 soru bulundu
Malatya, halay bölgesinde yer alır. Ancak, halay dışında oyunlara da rastlanmaktadır. Diğer illerde yapılan kültür alışverişi sonucu oyun çeşitleri artmıştır.
Gaziantep Halk Oyunları Gaziantep halk oyunları bakımından “Halay” bölgesi içerisindedir. Halay, oynayanların yarım halka biçiminde düzenlenerek ve birbirlerine tutunarak oynadıkları disiplinli oyunlardır. Gaziantep'te oyunlar kadın-erkek birlikte oynandığı gibi ayrı ayrı diziler halinde de oynanmaktadır.
İÖ 8000'lere dayanan halay Orta Asya'dan günümüze ulaşmıştır. Kün-Ëki, Güneş ve Eşi, yeryüzüne inmişler, Güneş'in eşi Ay, Tanrı adına halkı tarafından seçilmiş olan Buğ'u kutsamıştır. Bu kutsama da Oyung'la (halay) resmiyet kazanmıştır.
AĞIRLAMA VEYA DÜZ HALAY:
Sivas'ın bellibaşlı sıra oyunlarındandır. Düğün, bayram ve eğlenti mahiyeti başkaca toplantı günlerinin görenekten coşkunluk vesilesi olan Halaylara oyuncu seçimi gayet terbiyeli ve samimi bir idarecilik alışkanlığıyla hallediliverir.
Türkiye'de değişik bölgelerde oynanan halaylar arasında büyük farklılıklar vardır ve oynan halay türleri üçe ayrılmaktadır: Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Antep arasında oynanan halaylardır. Doğu Halayları: Antep'in doğusunda kalan bölgeler genelde aynı karakteriste sahiptir.
Bir oyuncu veya gamer, özellikle video oyunu, masa üstü rol yapma oyunu, müşterek bahis, beceri tabanlı iskambil oyunu ve interaktif oyunlar oynayan bir kişidir. Bazı oyuncular rekabetçidir, yani bazı oyunlarda para için rekabet edebilirler.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Halay çekiyorlar halay çekmek mübahtır. -İlahi gibi bir şey söylüyorlar. İlahi söyleyerek yürümekte oynamakta caizdir.
Sergovendler/halay başı/solocular da Şükürlü Velo, Küpeli Miho, Botî Reşo gibi eski solo üstatlarını örnek alarak halay sırasında öne çıkıyorlar. Halk da bu hali zamanla kabullenmiş, böylece halkın malı olmuş, gelenekselleşmiş. – Bu isimlendirme 1950'lerden sonra başladı diyorsun.
Halay, "Anadolu dansı" deyince akla ilk gelen halk oyunlarındandır. Halay, genel olarak davul zurna eşliğinde ve en az üç kişi ile oynanır. Halayda kadınlar, fistan dediğimiz bellerinde süslemeli kemerleri bulunan elbiseler giyerler ve başlarına yazma bağlarlar.
Halayı çeken kişiler de oyuna bu şekilde devam ederler. Oyunun Oynanışı: 1- Oyuna sağ ayak ile başlanır.
AĞIR HALAY HAVASI: Çanakkale ili Ayvalık kazasının Babadeke köyü gibi bazı dolay mevkilerinde 25-30 erkek tarafından davul zurna veya saz eşliğinde yürütülen iki oyundan biri bu, diğeri Harmandalı'dır.
“Nerdesin", "Orda Bir Köy Var Uzakta", "Halay” Ahmet Kutsi Tecer'in en çok tanınan ve sevilen şiirleri oldu.
Divan'a göre, iğ ağırşağı şeklinde dökülen kurşun üzerine keçi kılı sarılarak imal edilen ve çocukların ayakla teperek oynadıkları Tepük, Cumhuri- yet tarihi boyunca ülkemizde yazılmış olan ve spor tarihini konu edinen hemen hemen tüm yayınlarda, Türklerde futbol oyununun kökeni olarak yansıtılmıştır.
Mumyana Halayı (Yozgat kazankaya oy Mumyana Halayı) - YouTube.
Üç Ayak Oyunu - Artvin
Açık alanda 20 metre uzunluğunda oyun sahasında oynanır. Oyuncu sayısı en az 5-6 kişi olur. 20 santimetre uzunluğunda üç çatallı ağaç dalının adına üç ayak denir.
Terim ilk kez İngiliz araştırmacı William Thoms (1803-1885) 1846 yılında, Londra'da yayınlanan “Athenaeum” adlı bir dergideki yazısında kullanmıştır. Thomas söz konusu yazısında halk edebiyatı ve halk gelenekleri konularındaki ürünleri inceleyen bilim dalına ad olarak Folklore teriminin kullanılmasını önermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri