Yapılan çalışmalara göre, tuzlanmış tereyağı oda sıcaklığında uygun koşullarda saklandığında birkaç ay tazeliğini korurken, buzdolabında saklandığında oksidasyonun önlenmesinden kaynaklı olarak çok daha uzun süre tazeliğini korumaktadır.
Ancak tereyağını gerçekten buzdolabında saklamak ne kadar doğru? Buzdolaplarının genel ısısı 0 ila 4 derece arasında değişir. Bu ısıda tereyağları uygun koşullar sağlandığı müddetçe 1 aya kadar ilk günkü kadar taze bir biçimde dayanabilir.
Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır. Dondurucunuzda daha fazla miktarda tereyağı saklayabilirsiniz, bu da onu bir yıla kadar taze tutacaktır.
Özellikle ilk bahar mevsiminde elde edilmiş tereyağı taze otların etkisiyle daha keskin bir tada sahip olacaktır. Fakat sağlıklı bir tereyağın tadı hiçbir zaman acı olmayacaktır. Tadıldığında ağızda hoş olmayan, acımsı bir tat bırakıyorsa bozulduğuna işarettir.
Bu kadar yüksek oranda yağ ile minimum miktarda su bir araya geldiğinde, bakteri üremesi için gerekli ortam oluşmuyor. Bir başka deyişle yağın durumu peynir ve yoğurttan farklı. Öte yandan açıkta bırakılan yağın tadı bir süre sonra acılaşıyor. Ancak bunun için en az bir hafta beklemek gerekiyor.
İlgili 43 soru bulundu
Diğer süt ürünleri gibi hızlı bozulmaz
Tereyağı yüksek yağ, düşük su içeriği sayesinde diğer süt ürünlerinde oluşma riski olan bakterilerin gelişimini azaltmaktadır. Aynı zamanda tereyağı yapımı sırasında tuz eklenmesi de bakteriyel gelişim hızını düşürmektedir.
Tereyağının küflenmesine engel olmak için saklanacak en uygun ortam buzdolabıdır. Buzdolabının en kuru olan noktası tercih edilmeli ve tereyağı güzelce sarılarak o noktaya koyulmalıdır. Saklarken ağzının açık olmamasına özen gösterilmelidir. Hava alan tereyağı, üzerinden yavaş yavaş sararmaya başlar.
Sıcak su testi: Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Dayanıklı tereyağları
Dayanma ömrü uzun bir tereyağı elde etmek için pek çok çalışma yapılmakla berber, bugüne kadar tam bir başarı sağlanamamıştır. En çok önerilen yöntem, tereyağının %80 yağ içeren kremadan ısıtılıp eritilerek yaklaşık 800 g'lık porsiyonlar halinde kutulara doldurulmasıdır.
Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır.
Tereyağın bozulmaması ve küflenmemesi için doğru yerde saklamak çok önemlidir. Tereyağı her ne kadar bakteri oluşumu diğer ürünlere göre daha az olsa da uygun koşullar sağlanmadığında bakteri oluşturma ve bozulma ihtimali yüksektir.
Kullanılırken 2-3 günlük miktarlar buzdolabına çıkarılır. ve tereyağı 11-12 aya kadar derin dondurucuda saklanabilir.
Tereyağı Soğuk Hava ile Muhafazası
Tereyağı yüksek sıcaklık, hava ve ışıktan çabuk etkilenip bozulabilir. Bu nedenle muhafaza şartlarına dikkat etmek gerekir. Tereyağı ambalajlandıktan hemen sonra soğuk depoya yerleştirilmelidir.
Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten 2-3 ay sonrasına kadar tüketilebilir. Tereyağının bu kadar uzun süre bozulmadan kalmasının sebebi çok fazla laktoz içermemesi ve çoğunlukla yağdan oluşmasıdır.
Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Doğal ve organik bir tereyağı tavada kızdırılınca köpürür. Köpürmesinin nedeni tereyağının içerisinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı yukarı çıkmasıdır.
Hakiki, katkısız ve doğal tereyağı eritildiğinde ve ısıtıldığında köpürür. Bu onun gerçek tereyağı olduğunu gösteren en basit testlerden biri olabilir. Gerçek olmayan tereyağları ise köpürme ya da baloncuklanma yapmazlar. Gerçek tereyağı, oda sıcaklığında yumuşasa da asla eriyerek formunu kaybetmez.
Acılaşmış;Yağların enzimatik parçalanmasından kaynaklanır. Mayamsı;Kirli çalışmadan dolayı maya bulaşmasından kaynaklanır. Metalik;Kremanın aşırı asileştirilmesi ve yüksek asitlik etkisiyle metallerin çözülmesinden kaynaklanabilir.
Tereyağını 1 yıl sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz. Fakat bunun için tereyağının -18 derece de saklanması gereklidir.
Köy tereyağı sadece ilkbaharda merada otlayan hayvanların (inek, koyun, keçi) sütünden yapılırsa koku olur. Bu kokunun nedeni ise bahar aylarında yeni yeşermiş otlarla beslenen hayvanların sütüne otların kokusunun geçmesidir. Aslında köy tereyağının kokuyor oluşu onun doğal olduğu anlamına gelmektedir.
Hakiki tereyağını tavada kızartmaya başlayınca kokusu ve köpürmesinden anlaşılır. Hakiki tereyağı çok köpürür. Hakiki tereyağının lezzetli olması için sütün iyi pişirilmesi ve yayıktan çıktıktan sonra iyice yıkanması çok önemlidir.
Tereyağı diğer yağlara oranla daha sağlıklı olmasıyla bilinen bir yağdır. Abartılmamak kaydıyla tüketilmesi de uygundur. Şeker hastaları için ise bu yağ tehlikeli değildir. Hatta az ve düzenli tüketimi şeker hastalığına iyi gelmesiyle bilinmektedir.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark
Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80'in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri