Dört adet tedarik türü vardır. Bunlar; Doğrudan Tedarik, Dolaylı Tedarik, Mal Tedariği ve Hizmet Alımı.
Tedarik zinciri, tedarikçiler, üreticiler, toptancılar, dağıtımcılar, perakendeciler ve tüketiciler arasındaki tüm faaliyetlerdir.
Tedarik Zinciri Yönetimi, tüm lojistik ve üretim faaliyetlerini de bünyesine alarak pazarlama, satış, ürün geliştirme, finans ve bilgi teknolojilerini de kapsayacak şekilde koordinasyonu sağlar. Bu koordinasyonun sağlanmasında üç önemli akış vardır: Fiziksel Akış (Mal akışı), Finansal Akış, Bilgi Akışı.
Temel tedarik zinciri yönetim süreci çok aşamalıdır. Bu süreç; planlama yapılması, satış süreci, sipariş yönetimi, talep alma, üretim bölümü, stok kontrolü, sevkiyat ve depo denetimi gibi iş bölümlerini içerisinde barındırır.
Kısaca tedarik zinciri yönetimi, bir ürünün tasarımı, üretimi, depolanması, satışı ve teslimatı ile ilgili mal ve hizmet akışlarının kontrolüdür. Tedarik zinciri aslında bir ürünün konseptten tüketime kadar olan yaşam döngüsüdür.
İlgili 32 soru bulundu
Tedarik zinciri bileşenleri aktörler, faaliyetler ve kaynaklar olmak üzere 3'e ayrılmaktadır.
“Ekolojik paketleme” olarak da bilinen yeşil ambalaj; insan ve hayvan sağlığına olduğu kadar çevreye de değer veren tamamen doğal bitki materyalinden oluşan, yeniden kullanılabilir veya geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak uygulanan bir ambalajlama yöntemi olarak tanımlanmaktadır.
Perakende şirketleri, ürün kalitesini, envanter seviyelerini, zamanlamayı ve giderleri kontrol etmek için tedarik zinciri yönetimine dahil olurlar. Tedarik zinciri faaliyetlerine örnek olarak çiftçilik, rafinaj, tasarım, imalat, paketleme ve nakliye dahildir.
TEDARİK ZİNCİRİ STRATEJİLERİ
Bir organizasyonun tedarik zinciri stratejisi; hammaddenin temin edilmesinden, ürünün müşteriye ulaşmasına kadar tüm süreçlerin ve gerekirse tersine tedarik zinciri faaliyetlerinin de yönetilmesine ilişkin stratejik kararları, politikaları, planları, kültürel ilişkileri kapsamaktadır.
Tedarik zinciri ya da lojistik ağı, ürün(ler) ya da hizmet(ler)in tedarikçiden müşteriye doğru hareket(ler)ini kapsayan ve bu süreç içerisindeki örgütler, insanlar, teknoloji, faaliyetler ve kaynaklar sistemlerinin bütününe verilen isimdir.
Doğru ürünü, doğru teknolojiyle, doğru koşulda, doğru yerde, doğru zamanda, doğru müşteriye ve doğru fiyatla ulaştırmak lojistiğin güncellenen 7 doğrusunu oluşturuyor.
Literatürde ters tedarik zinciri faaliyetleri çoğu zaman ters lojistik olarak da adlandırılmaktadır. Bir ters tedarik zinciri kullanılmış veya kullanılmamış bir mamulün müşteriden geri alınmasını, duruma göre imha edilmesini, tekrar kullanılmasını ya da tekrar satılmasını içeren faaliyetler serisidir.
Dayanıklı bir tedarik zinciri , direnç ve toparlanma kapasitesiyle tanımlanır. Bu, tedarik zincirindeki aksamaların çoğunu hafifletme ve meydana gelenlerin etkisini büyük ölçüde sınırlandırma kapasitesine sahip olunması anlamına gelir.
Milkrun nasıl çalışır? Sistem, firmalara gerekli olan ürün ya da malzemelerin araçlara en verimli şekilde birleştirilerek yerleştirilmesini amaçlayan bir lojistik tedarik yöntemidir. Müşterilerin üretim programına uygun planlama yaparak tedarikçi firmalardan üreticilere günlük olarak malzeme akışı sağlar.
Çevik tedarik zinciri, talep ve tedarikte yaşanan beklenmedik ve ani değişikliklere hızlı bir şekilde cevap verebilme yeteneğidir (Wamba, Dubey & Akter, 2019: 2).
Yakınlık veya kısa gıda tedarik zincirleri, taze veya mevsimlik ürünlerin doğrudan satışına dayalı bir ticaret şeklidir. Genellikle, üreticiler ve tüketiciler yakın coğrafik yakınlıktadır ve iki (satış) arasındaki ilişkilerde birden fazla aracı bulunmaz (NU CEPAL, 2015).
Tedarik zinciri 4.0 tedarikçi, üretici ve müşteri arasındaki süreçlerin dijitalleştirilmesi ve otomasyonu anlamına gelir. Tedarik zinciri 4.0 sipariş edilen ürünün gönderildiği andan itibaren ürünün kullanım ömrünün sonuna kadar olan tüm basamakları kapsar.
Bir tedarik zinciri, ürünlerin, tedarikçiler, üreticiler, toptancılar, dağıtımcılar, perakendeciler ve nihai olarak da tüketiciler arasındaki hareketini sağlayan ilişkiler ve bağlantılar bütünüdür.
Tedarik planlama; dağıtım, üretim ve tedarik operasyonlarının talep tahminlerine göre, kapasite kısıtları ve malzeme bulunurlukları göz önünde bulundurularak planlandığı süreçtir. Tedarik planlama sürecinin amacı ürüne ya da hizmete olan talebi karşılayacak arzın en iyi şekilde planlanmasıdır.
Tedarik zinciri, belirli bir ürün veya hizmeti üretmek ve dağıtmak için bir şirket ve tedarikçileri arasındaki bir ağdır. Tedarik zincirindeki kuruluşlar arasında üreticiler, satıcılar, depolar, nakliye şirketleri, dağıtım merkezleri ve perakendeciler bulunur.
Tedarik lojistiği hammaddenin üreticinin deposundan alınıp tüketiciye kadar geçen süreçte malın alınması, malın yükleme işleminin yapılması, ürünün muayeneden geçmesi, stok kontrolünün yapılması, depolama ve ulaştırma gibi bir planlama içerisinde hareket eden bir birimdir.
❖ Tepe noktada tedarik zinciri iki temel bütünleşik süreci kapsamına alır: Bunlar; (1) Üretim Planlama ve Stok Kontrol Süreci (2) Dağıtım ve Lojistik Süreci'nden oluşmaktadır. Bu süreçler şekilde ayrıntılı olarak gösterilmiştir.
Sürdürülebilir ambalaj, minimum çevresel etkiye ve ayak izine sahip ambalaj çözümlerinin tedarik edilmesi, geliştirilmesi ve kullanılması anlamına gelir. Basitçe söylemek gerekirse, sürdürülebilir ambalajlar dünya dostudur ve doğal kaynakların daha fazla tükenmesine katkıda bulunmaz.
Ürünü doğrudan içine alan ve darbe, kırılma gibi durumlara karşı ürünü koruyan ambalajlama işlemine paketleme denilmektedir. Taşıma işleminde eşyalar ulaştırılmak istenen yere kusursuz ve hasarsız olarak götürülmek istenildiği için paketlemesinde olduğu kadar, lojistiğinde de dikkat edilmesi gerekmektedir.
Yalın lojistik, müşterinin arzu ettiği ürün ve hizmetleri, zaman ve maliyet açısından daha az kaynak ile üretebilme imkanı sağlayan, müşteriye değer yaratan ve israfı ortadan kaldıran bir yaklaşımdır (Kocabaş, 2014:36).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri