Hititlerin gerçekleştirdikleri evliliklerde kızın ailesine kušata adı verilen ve günümüzde "başlık parası" olarak nitelendirilen bir ödeme yaptıkları bilinir (Hoffner, 2003: 108).
2.4. Çeyiz Geleneği (iṷaru): Hititlerde kızın erkeğin evine getirdiği çeyizin yani iṷaru'nun; evlilik süresince kızda kaldığı bilinmektedir.
Hititlerde Tavananna büyük yetkilerle donatılmıştı. Kral, eşiyle neredeyse eşit haklara sahipti. Tavananna devlet işlerinde etkindi; öyle ki adı kraliyet mühründe bile bulunmakta, antlaşmalar ve devlet yazışmalarında kralın adının yanında yer almaktaydı.
Büyük Kraliçe-SAL. LUGAL. GAL, egemen kralın meşrû eşidir. Fakat o, bütün resmî ve dinî törenlerde, kralın yanında ve zaman zaman da bağımsız olarak, kendisine verilen geniş yetkileri kullanmasına rağmen, Hitit kralının tek eşi değildir (28).
LUGAL. GAL "Büyük Kraliçe" (Hititçesi şakuvaşşar) ve tavananna "Egemen Kraliçe", Hitit kralına eşit, memleketinde hükmetme yetkisi olan, dış politikaya bizzat karışan, devletlerarası hukukta söz sahibi, krallığın bağımsız bir kadın temsilcisidir[27]. Büyük Kraliçe- SAL.LUGAL. GAL, egemen kralın meşreı eşidir.
İlgili 20 soru bulundu
Kız evinden ve oğlan evinden birkaç kişi çeyizi döşer. Sandık çeyizini kızlar açar ve kızlar yerleştirir. Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir. Bunun bir de çeyiz alma adeti var: Çeyiz Alma Adetleri Nelerdir?
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Ancak çeyiz parası için de kız tarafının aşırı lükse kaçmaması gerekir. Bunun dışında erkek tarafından istenen başlık parası, kapı parası, yol parası gibi şeylerin İslam'da hiçbir şekilde yeri yoktur. Buna binaen; para verilmediği takdirde gelini eşinden saklamak veya hapsetmek caiz değildir.
Düğünde Kız Tarafı Ne Takar? Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar. Nişan merasiminde ise erkek tarafının geline 2'li ya da 3'lü takı seti takması yeterlidir. Ancak bazı bölgelerde setin yanında geline 2- 3 bilezik takıldığı da görülmektedir.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Çeyiz sermede ikram edilecek yemekleri, damadın ailesi hazırlar. Ancak bu yöreden yöreye değişebilir. Bu yemekler genelde et, pilav, salata ve tatlı dörtlüsünden oluşmaktadır. Bazı yörelerde ise sadece lahmacun ve ayran gibi pratik lezzetler sunulabilir.
Her çift evlenmeden önce çeyiz hazırlığında bulunur. Hayatlarını birlikte idame ettirecek çiftlerin evinde bulunması gereken eşyalardır. Çeyiz listesindeki eşyalar erkek veya kadınlar için eski dönemlerde her ne ayrı olsa da günümüzde gelin ve damat tarafından ortak olarak alınır.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Düğünde takı maliyeti, takı miktarına, takının ayarına ve gramına göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle, ortalama bir düğünde takı maliyeti 50.000 TL ile 100.000 TL arasındadır.
"Başlık parası haramdır, mehir parası vâciptir"
- Ayrıca sigortalı çalışan kadınlar, ölüm aylığı veya geliri alamadığı için çeyiz parası uygulamasından da faydalanamaz. - Çeyiz desteğinin ödenmesi için hak sahibi kişinin bir talep belgesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekir.
Evlenme İkramiyesi Kimlere Ödenmektedir? Kurumumuzdan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş, kız yetim ve anaya bir defaya mahsus olmak üzere son defa almakta oldukları aylıkların (harp malullüğü zammı hariç) 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir.
NİŞAN TÖRENİ
Kız tarafına erkek tarafından getirilen hediyelerer karşılık, kız tarafı da öncelikle erkeğin nişanda giyeceği takım elbise, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabısını alır. Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri