Sevimli dostunuz sizi çok şaşırtan o hareketi ilk kez yaptı ya da yineledi! "Köpeğim yatağıma işedi" şikayetlerini paylaşan birçok kişi için ne yazık ki bu durum rutin haline gelebiliyor. Köpekler, ırklarından ve yaşlarından bağımsız olarak hem sahiplerinin hem de kendi yataklarına çiş yapabiliyor.
Köpeğim neden uyurken işiyor? Pek çok farklı faktör idrar kaçırmaya neden olabilirken, en yaygın nedenlerden bazıları idrar yolu enfeksiyonları, mesane enfeksiyonları, kısırlaştırma (dişi köpekler için) ve yaşlılıktır. Üriner inkontinansı olan köpekler uyurlarken idrarlarını tutamazlar.
Genel olarak yetişkinlik dönemine yaklaştıkça idrar tutma sürelerinin uzadığı söylenebilir. Yetişkinlik döneminde mesane kaslarının güçlenmesine bağlı olarak köpekler idrarlarını 6 - 8 saat arasında tutabilirler. Fakat bu süreler genel geçer ifadelerdir.
Yani üç aylık bir köpek yavrusu idrara çıkmak için üç saat bekleyebilir. --Yetişkin köpekler bir yaş ve üstü: Sekiz saate kadar, ancak ideal olarak altıdan fazla değil. --Yaşlı köpekler sekiz yaş ve üstü: Boyutuna ve sağlığına bağlı olarak, iki ila altı saat arasında değişiyor.
Yavru köpeklerde örneğin 2 saatte 1 olmak üzere tuvalete çıkarmak gerekir. Daha sonrasında köpek kaç aylıksa o kadar saatte 1 olmak üzere dışarıya çıkartılabilir. Bu süreler aynı zamanda köpeklerin aya göre çişlerini tutabilme süreleridir. Daha sonra sabah ilk iş olarak tuvalete çıkarmak gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Köpeğiniz sürekli evin içinde aynı yere tuvaletini yapıyorsa bu psikolojik bir tepkidir ve onun sizi protesto etme yoludur. Ayrıca kendini güvende hissetmeyen köpekler de bölgelerini işaretlemek için idrar bırakırlar. Yalnız bırakılmak ve korku sonucu köpekler bulundukları yere dışkılayıp çişlerini yaparlar.
En önemli ipuçlarından bir tanesi ise köpeğin fiziksel davranışlarını incelemek olacaktır. Tuvaleti gelen köpeklerde en sık görülen olaylar ise şunlardır: Hızlı hareket etme ve kendi etrafında daire çizme. Bulunduğu alanı dikkatli bir şekilde koklaması
Köpekler yemeğini yedikten 10 ila 30 dk. sonra tuvalet yapma ihtiyacı duyar. Bu süreç, kapalı alanda ne kadar süre kaldığı ile de alakalıdır. Yaklaşık 18-19 saat kapalı durmuşsa, mamasını yedikten hemen sonra da yapabilir, dayanamayacak bir noktaya gelmiştir çünkü.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Uyku döngüleri değişir, köpekler genellikle 21:00 ile 06:00 arasında uyur. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu uyku miktarını etkileyen birçok faktör vardır. En önemlisi köpeğinizin yaşıdır. Yaşlı köpeklerin gençlere göre daha az uykuya ihtiyacı vardır.
Köpeklerin gün içerisinde içmeleri gereken su miktarı aktivite seviyelerine, genel sağlık durumlarına, yaşlarına, beslenmelerine göre değişebilmekle birlikte genel olarak kilogram başına 30-50 ml su içmeleri gerektiği bilinmektedir.
Heyecan idrarı genellikle tam kontrolü olmayan mutlu, hiperaktif, genç köpeklerde daha sık görülür. Köpekler duygusal olarak daha sakinleştikçe, bu idrar şeklinin büyük bir kısmı zamanla ortadan kalkar.
Bunun haricinde sirke ve su karşımı da köpek çişini temizlemek için işinizi görür. Bir bardağa yarımşar olacak şekilde sirke ve su koyup karıştırın. Ardından hazırladığınız çözeltiyi köpeğinizin işediği yere döküp bekletin. 5 dakika sonra bölgeyi temiz ve ıslak bir bezle silerek üzerine karbonat döküp bekletin.
Köpeğiniz REM esnasında ses çıkarabilir, hızlı hızlı nefes alabilir ya da ayaklarını hareket ettirebilir. Hem insanlar hem de köpekler uyku döngüsünün her iki sürecini de deneyimler. İnsanların rüya gördüğünden eminiz.
Erkek köpekler ergenlikle birlikte başlayarak arka bacaklarından birini mümkün olduğunca yukarıya kaldırarak idrarlarını az az bir çok yere yaparlar. Duvar diplerine, ağaçlara, direk ve yüksek objelere idrar yaparak kokularıyla diğer köpeklere karşı bölgelerini belirlemeye çalışırlar.
Bu duruma küçüklüğünde verilen yanlış veya eksik tuvalet eğitimi de neden olabilir. Köpeğinizle az ilgilenmeniz, yürüyüşe çıkarmamanız, onunla oyun oynamamanız, farklı bir hayvan sahiplenmeniz veya başka köpeklerle ilgilenmeniz gibi durumlarda köpeğiniz protesto amacıyla tuvaletini eve yapabilir.
Köpek Tuvalet Eğitiminde Çiş Pedlerin Sayısı
Her 2–3 günde bir tane köpek tuvalet pedini azaltın ve her seferinde küçük bir alanı boş bırakın. Köpek çiş pedlerine tuvaletini yapmaya alışan köpeğiniz, boş alana değil pedlere tuvaletini yapacaktır.
Tuvalet Yapacağı Alanı Hazırlayın
Köpek sahipleri genellikle evlerindeki ikinci tuvaleti ya da teras, balkon gibi alanları köpek tuvaleti haline getirmekten yanadırlar. Bu belirlediğiniz alanı köpeğinizin de benimsemesi için eve geldiği ilk andan itibaren köpeğinize gösterin.
Köpekler özünde sürü hayvanlarındandır ve bir veterinerin dediğine göre içgüdüsel olarak her şeyi aileleriyle yapmak isterler. Eğer köpeğiniz sizi tuvalete kadar takip ediyorsa, bu onun -biraz yapışkan bir davranış da olsa- “Sen benim en iyi arkadaşımsın, her şeyi beraber yapalım!” deme şeklidir.
Köpeğiniz birkaç kez sessiz kaldıktan sonra artık buna "sessiz" komutunu ekleyebilirsiniz. Köpeğiniz havlarken elinizde ödülü gösterek sağlam ve sesli bir şekilde "sessiz" komutunu söyleyin. Havlama durduğunda onu hemen ödüllendirerek davranışı pekiştirin. Sık sık "sessiz" komutunu uygulayın.
A) HAYIR: Bu eğitim diğer eğitimlerin temelini oluşturmaktadır. Bu komut köpeğe küçük yaşta sözlü olarak öğretilir. Köpek bu komutu t sahibinin sesi ve mimiklerinden anlar. Komutla birlikte işaret parmağı köpeğe gösterilerek ikaz edilir, böylece köpek işaret olarak komutu öğrenmiş olur.
Köpeğim yatağıma işedi şikayeti yaşandığı takdirde ilk olarak veteriner hekimlerle iletişime geçilmelidir. Veteriner hekimler köpeklerin fiziksel muayenesini ve ek tetkikleri yaparak yatağa işeme davranışının ardında tıbbi bir neden olup olmadığını incelerler.
Sağlıklı yetişkin köpeklerin günde 6 - 8 saat kadar tuvaletini tutması beklenir. Yetişkin köpeklerde bir günlük idrar üretimi kilo başına yaklaşık 20 - 40 ml arasındadır. Ancak her köpeğin tuvalet alışkanlığı aynı değildir.
Köpeğinizi dışarıda güvenli hissedebileceği bir alana götürün ve tasmasının ipini biraz daha uzatın. Köpeğinizin sizden uzaklaşmasına izin verin ve onunla ilgilenmeyin. Bir süre sonra yemek yemiş olan köpeğiniz tuvalet yapma ihtiyacı hissedecek ve güvende olduğu an kendine belirlediği yerde tuvaletini yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri