Fen Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Mesleki Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Dil ve Tarih ve Coğrafya Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerinden mezun olan kişilerin başvuruları kabul edilmektedir.
Herhangi bir branş sınırlaması söz konusu olmadığı için bir ücretli öğretmen, başvuru yapacağı sırada branşına ve aldığı eğitime göre seçimini yapabilir. Hem dört yıllık hem de iki yıllık lisans mezunu olan öğretmen adayları için başvuru yapma hakkı mevcuttur.
İl ve ilçe Milli eğitim Müdürlüklerine bağlı olan tüm eğitim kurumlarında çalışabilirler. Fen ve Edebiyat fakülteleri dışında Güzel Sanatlar, İlahiyat, Coğrafya, Mesleki Eğitim, Beden Eğitimi, Dil Tarih ve Coğrafya gibi bölümlerden mezun olan öğretmen adayları da başvuru yaparak ücretli öğretmenlik yapabilirler.
Ücretli öğretmenlik için en az önlisans mezunu olmak gerekmektedir.
En yüksek ücretli öğretmen sayısına sahip iller sıralamasında İstanbul'un yine başı çektiği görülmektedir. İstanbul'da görevlendirilen ücretli öğretmen sayısı 16 bin 128'dir. İstanbul'u 3.806 ile Ankara takip etmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Türk Eğitim-Sen ücretli öğretmenler sayıları ile ilgili araştırma yayımladı. 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ücretli öğretmen sayılarını araştıran Türk Eğitim-Sen, 81 il valiliğinden illerindeki ücretli öğretmen sayılarını talep etti. Tespit edilen verilere göre, 78 ilde ücretli öğretmen sayısı 76 bin 485 oldu.
Ücretli Öğretmen maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 43 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ücretli Öğretmen maaşları 11710 TL'dir. En düşük Ücretli Öğretmen maaşı 11400 TL iken, en yüksek Ücretli Öğretmen maaşı 15200 TL'dir.
Atanan öğretmenler en az 3 yıl boyunca sözleşmeli çalışmalıdırlar. 3 yıl sonunda kadroya geçiş yaparak 1 yıl da kadrolu olarak atandığı kurumda çalışmalıdır. Ancak 3 yılın dolmasıyla öğretmen evli olduğu halde aile birliği mazeretini kullanarak son 1 yılını eşinin yanında çalışarak doldurabilir.
2 yıllık üniversite mezunları ücretli öğretmenlik yapabilir. Her eğitim döneminde eksik olan öğretmen ihtiyacının karşılanması için belirli süre ve sayıda alınan ücretli öğretmenler önlisans mezunları arasından da seçilmektedir.
Görevlendirmelerde Eğitim Fakültesi mezunları her zaman önceliklidir. Yeterli sayıda Eğitim Fakültesi mezunu başvurusu olmaması durumunda ise Pedagojik Formasyon ve Tezsiz Yüksek Lisansı olanlar önceliklidir.
Yeni yayınlanan mevzuata göre, ücretli öğretmenler sadece öğretmen sayısı yetersiz olan okullarda görev yapabilir. Bunun dışında herhangi bir branş sınırlaması yoktur. Ücretli öğretmenler sayısal, sözel, güzel sanatlar ve yabancı dil derslerine girebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan ücretli öğretmenler, hastalık ya da doğum iznine ayrılmış öğretmenlerin yerine derse girer. Sözleşmeli öğretmen olarak da bilinen ücretli öğretmenler, idarecilik yapamaz ve hizmet puanları yoktur. Sadece bir eğitim dönemi boyunca okullarda eğitim verebilirler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.
çalıştığı okula yeni atama yada eş durumu gibi özür durumundan biri gelmediyse çalışabilir.
Bilindiği üzere sözleşmeli öğretmenlikte 40 yaşını doldurmamış olma şartı MEB tarafından artık aranmamaktadır. Ancak, verilen bu karar MEB tarafından getirilebilecek bir yaş şartının hukuka uygun olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
KPSS-Öğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken sınavdır. Eğitim Fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olan adaylar bu sınava girebilir.
Okul öncesi Eğitimi bölümü mezunları, Kreş, gündüz bakımevi, anaokulu, Çocuk kulübü gibi resmi ve özel eğitim kurumlarında eğitimci ve yönetici olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra Özel bir ana okulu açıp işletebilirler.
20 haziran — Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na sunulan çalışmaya göre, halk arasında “sübyancı” olarak bilinen pedofili hastaları ile alkol ve madde bağımlıları, kişilik bozuklukları bulunanlar hiçbir şekilde öğretmen olamayacak.
'Ücretli öğretmenlere kadro verilecek' iddiasını MEB'den üst düzey bir isme sordum. Kesin dille reddedildi. Ortalıkta dolaşan iddiaların asılsız olduğunu, bakanlıkta böyle bir çalışmanın bulunmadığını ifade etti. " dedi.
“Yani sözleşmeli öğretmenlerin kadro alabilmeleri için bulundukları okulu hiç değiştirmeden 6 yıl görev yapmaları gerekir. Ücretli öğretmenler de ise kadroya geçiş diye bir şey yoktur. Bu öğretmenler okullarımızın ihtiyaçlarına göre görevlendirilir. İhtiyaç ortadan kalktığında okuldaki görevi de sona ermiş olur.”
Ancak Eylül 2022'de yapılan son açıklamalara göre 5 yıllık ücretli öğretmen görevi süresini tamamlamış olan ve formasyon sertifikasını almış olan ücretli öğretmenlerin kadroya alınabileceği belirtilmiştir.
Asgari ücretin altında ücret alan ücretli öğretmenler yaz tatilinde ise herhangi bir ücret alamıyor.
Başkan Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu. KADROLU ÖĞRETMEN EK DERS ÜCRETİ NE KADAR OLDU EYLÜL 2023? Kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti.
Nöbet görevi de bir ders görevi olmadığından ücretli öğretmenlere nöbete bağlı ek ders ücreti ödenemez. Bu nedenle de ücretli öğretmenlere nöbet görevi verilemez. Bu bağlamda okullarda kurulması gereken kurul satın alma, teslim alma, muayene kabul vb. çeşitli komisyonlarda da görev verilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri