Karafatmalar Geceleri Aktif Olan Haşerelerdir Genellikle hamam böcekleri ile karıştırılan karafatmalar isimlerinden anlaşılacağı gibi siyahken, hamam böcekleri kahverengi ve karafatmalara göre daha toparlak yapıdadır.
Tel kurdu (Elateridae) larvalarına çok benzeyen larvaları toprak içinde derinlerde bitkisel döküntülerle beslenen karafatmalar, aynı boyutta ve onlar gibi kara olan Doğu hamam böceği (Blatta orientalis) ile karıştırıldıklarından karafatma adı yanlışlıkla ve çoğu kez hamam böceği için kullanılır.
Bir yandan yurdu düşmanlardan koruyan son Osmanlı kahramanı bir kadına Maraş'ta verilen Kara Fatma lakabı diğer taraftan da ALLAH resulünün kızına yakıştırılan onu sembole etsin diye ağızdan ağza dolaşan hamam böceğine verilen ad.
Karafatmalar rutubetli, yeterince temizlik yapılmayan ve sıcak evleri seçer. Yani evinizde karafatma istemiyorsanız, ev temizliğine dikkat edip havalandırma sistemlerine önem vermeniz gerekmektedir. İyi tasarlanmış bir havalandırma sistemi, evlerdeki rutubetli ortamı yok eder.
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Hamam böcekleri kış aylarında çok görülmez. Genellikle havaların ısınmasıyla birlikte yeryüzüne çıkarlar. Tesisat borularından ve merdivenlerde kolayca giriş yapabilir. Her ne kadar küçük olsalar da çok hızlı böcek türleri arasında yer alıyor.
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Karafatmalar rutubetli ve kirli ortamlarda barınırlar, böylece onlara yaşam alanı bırakmamış olursunuz. Evin duvarlarında, mobilyalarda ve kapılarda bulunan yarık ve delikleri kapatın, gider borusu etrafına böcek kovucu aparatlar yerleştirin. Evin rutubet seviyesini kontrol altında tutun.
Soğan ve karbonat: Bir adet soğanı ince ince doğrayın. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamam böceği yuvalarına dökün. Kısa sürede hamam böceklerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Sabunlu su:
Hamam böceklerinden kurtulmak için, sabunlu su oldukça etkilidir. Bir sprey şişesine sıvı sabun veya duş jeli dökün. İçerisine su ekleyerek seyreltin. Hazırladığınız karışımı doğrudan hamam böceğinin üzerine sıkın.
Karafatma böceği ortalama 6 ay yaşar. Karafatma böceği çok düşük derecede sıcaklıklara dayanıklıdır. Nem oranı yüksek, kirli ve karanlık yerde yaşamayı sever.
Çöpler ve pis bulaşıklar hamam böceklerinin hızlı bir şekilde evinize yerleşmesine neden olabilir. Bunların dışında dışarıdan gelen koliler, poşetler, bacalar, mutfak ve banyolardaki çatlaklar, kapının ya da camın açık kalması evinize hamam böceklerinin girmesine neden olabilir.
Soğan ve karbonat: Bir adet soğanı ince ince doğrayın. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamam böceği yuvalarına dökün. Kısa sürede hamam böceklerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Hamam böceklerini anında kaçıran kokular arasında limon ve defne yaprağı bulunuyor. Haşerelerin dayanamadığı bu kokular sayesinde de kimyasal bir ilaçlamaya gerek duymadan kolayca tüm hamam böceklerinden kurtulabilirsiniz.
Böcekler ve Çekirgeler
Hamam böcekleri kedileri etkileyebilecek parazitler taşıyabilmektedir. Bu nedenle kedilerin parazit aşılarının asla atlanmaması gerekmektedir.
Çevrelerinde yeterli gıdayı bulduklarında insanlara pek yaklaşmazlar. Gıda kaynaklarına ulaştıkları zaman üremeleri daha da hızlanır ve başa çıkılamayacak duruma maruz kalınmasına neden olur.
En pis ortamlarda dolaşmaktan gocunmayan karafatmalar, haliyle beraberlerinde birçok mikrop taşırlar. Ortalıkta bırakılan besin maddelerine de salyalarını, dışkılarını ve mikropları bulaştırırlar. Bu da insanlara birçok hastalığın bulaşması için yeterlidir.
Oryantal hamam böceğinin (Karafatma) üremesi
Dişi oryantal hamam böcekleri bu yumurtaları sıcak ve nemli ortamlara bırakırlar. Yumurtaların erişkin hamam böceğine ulaşma süresi mevsimlere göre değişir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde gelişimi tamamlama süresi 200 günken kış aylarında bu süre 800 güne kadar uzayabilir.
Sirkeli su ile silinen yüzeylerde böceklerin ve farelerin gezmesi neredeyse imkânsız hale gelecektir. Hamam böceklerini uzaklaştırmak için karabiber yöntemini deneyebilirsiniz. Evin kapı kirişlerine döktüğünüz karabiber hamam böceklerinin uzaklaşmasını sağlayacaktır.
Hamam böceği gün boyunca yuvalarında saklanır ve özellikle ortam karanlık olduğunda geceleri aktif hale gelir. Çok yoğun bir istila varsa gündüz de görülür.
Bununla beraber hamam böceği ve diğer böcek türleri de defne yaprağı kokusunu sevmemektedir. Nane ve defne yaprağından anlayacağımız gibi kalorifer böceği keskin kokulu bitkileri sevmemektedir.
Yunan işgaline karşı 480 kişilik çetesiyle mücadele verdi. Burada gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdırdı. Hisarcık'ta, Kaynarca mıntıkası Kumandanı Naim imzasıyla Süvari Livası'na (tugay) gönderilen yazıda, “Bugünkü harekatta pek çok yararlığı görülmüş olan Fatma Seher Hanım'a teşekkür ederim” deniliyordu.
Hamam böceklerini öldürebilen birtakım yemler mevcuttur, farklı çeşitlerde hamam böceği yemleri kullanılmalı böylece hamam böceklerinin yok edilme ihtimali arttırılmalıdır. Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır.
KARBONAT VE ŞEKER
Bir kap karbonat ve bir kap şekeri karıştırıp bunu evinize serpiştirin.Hamam böcekleri şekere doğru çekilir ve karışımı yer. Karbonat da içlerinde baloncuklar oluşmasına sebep olarak, onları öldürür.
Imidacloprid aktif maddesi ile tüm hamam böceği türlerine karşı etkilidir. Her bir damlacık binlerce hamam böceğini öldürebilecek güçtedir.Uygulama yapılan alanın boşaltılmasına gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri