İsteğe bağlı olarak kırmızı et, tavuk eti ve peynir ile de yapılabilen hamburger özellikle Almanya ve Amerika'da daha meşhur olan bir yiyecektir. Ancak Avrupa ve hemen hemen her ülkede bilinen ve sevilen yiyeceklerden biridir.
Ticari hamburgerler, evde hazırladığımız içeriği bilinen hamburgerlere kıyasla çok daha fazla tuz, aroma verici katkı maddeleri, fazla miktarda trans ve doymuş yağlar içerir. Bu yüzden fazla ve sık tüketildiğinde başta kalp-damar sağlığı olmak üzere sağlık açısından risk yaratabilmektedir.
Önemli kanıtlar, Amerika Birleşik Devletleri veya Almanya'nın (Hamburg şehri), iki dilim ekmek ve kıyma bifteğinin bir "hamburger sandviçi" haline getirilip satıldığı ilk ülke olduğunu gösteriyor.
Diyette her türlü yiyeceği tüketebilirsiniz. Tükettiğiniz hamburgerin içerisine yağlı soslardan koydurmadığınız durumda, köfte ve ekmek yemekten çok da farklı bir şey yapmıyor olursunuz. Eğer hamburger 3 ekmek diliminden oluşuyor ise aradaki ekmeği çıkarabilir ve daha az kalori alabilirsiniz.
Hamburger, çoğu insanın vazgeçilmezleri arasındadır fakat ne yazık ki kalorisi oldukça fazladır. Bundan dolayı kilo sorunu olanlar hamburgerden uzak durmalıdır. Diyetisyen Sinem Yağmurcu 1 tane hamburgerin 450 kalori olduğunu bildiriyor.
İlgili 42 soru bulundu
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Hamburgerin içinde bulunan yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sodyum minerallerinin etkinliğinde vücudumuz, yediğimiz hamburgere karşı daha şiddetli bir arzu duyar. Bu durum ilerleyen süreçte obezite, şeker ve kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
HAMBURGERE HAYIR DİYEMEDİNİZ Mİ? Çeşidine, etinin gramajına ve ekmeğine göre değişmekle birlikte ortalama 110 gramlık bir adet hamburger 240 kalori ediyor. Bu alınan kaloriyi yakmak için tempolu bir şekilde 2 saat yürümek gerekiyor.
Büyük küçük demeden hemen hemen herkesin bayıla bayıla tükettiği Fast Food, günümüzde sıklıkla tercih edilen yiyeceklerden biridir. Obezitenin yaygınlaşmasında rol oynayan bu tarz beslenme biçimleri, fazla kilo alımına neden olarak sağlığı ciddi anlamda riske atıyor.
Bir porsiyon pizza yaklaşık 500-600 kalori içeriyor. Bu nedenle haftada birkaç gün hatta her gün yenilebilir.
19. yüzyılın ortalarında, Almanya'nın Hamburg şehrinden bir tüccar, ticaret amacı ile gittiği Orta Asya'da Tatar Bifteği'ni görüp Almanya'ya getirdi ve onu Hamburg Bifteği olarak sunmaya başladı. Daha sonraları bir aşçı bu eti kızartarak servise sundu ve ona 'Hamburg'a ait' anlamına gelen 'hamburger' adını verdi.
Günümüzün popüler “hızlı yemek” çeşidi olan hamburgerin kökenlerini National Geographic belgeselcileri dünyaya anlatıyor. 1932 yılında Amerikalı John T. Gregore tarafından patenti alınmış olsa da aynı formattaki yiyeceklerin (ekmeğin arasına et koymak) dünyanın eski toplumlarında da kullanıldığı biliniyor.
1932 yılında Amerikalı John T. Gregore tarafından patenti alınmış olsa da patent kavramının henüz tedavülde olmadığı Vietnam'da yüzyıllardır aynı formatta bir yiyecek olduğu sonradan anlaşılmıştır. İsim Almanya'nın Hamburg şehrinden adını almıştır.
Amerikada yapılan son araştırmalar, fast food türü yiyeceklerin bağımlılık yarattığına dair bulgular veriyor. Bilim adamları, hamburger, kızarmış patates gibi besinlerin içinde bulunan bazı maddelerin beyinde bağımlılık merkezini tetiklediğini belirtiyor.
İşte bu kadar! Hamburgerinizi dikkatlice ters çevirip tutarak da yiyebilirsiniz, alttaki ekmeği daha kalın olacağından tutmanız da kolaylaşacaktır.
Normal bir yiyeceğim vücudumuz 50-60 dakikada sindirilir. Hamburger tükettiğimizde de yaklaşık olarak 50-60 dakikada sindirebiliriz fakat içerisinde bulunan yüksek miktardaki transfer Doymuş yağlardan dolayı vücudun yavaş sindirimi başlar ve yediğimiz hamburgeri 3 günde sindirebiliriz.
Çok çok zayıf kişilerin sıkça kola içmesi daha da zayıflamasına neden olurken; kilolu kişilerin kola tüketmesi de obeziteye davet çıkarmaktadır. Çünkü asit ve basit şeker, obezite seviyesinde kilo aldırmaktadır.
Bununla birlikte, fast food'u oluşturan yiyecekler genellikle günlük alımını tamamlamak ve hasarlı kasların onarımını iyileştirmek için gerekli protein dozlarına sahip değildir. Uzmanlar, sporcunun kas ağırlığının kilogramı başına bu besin maddesinin iki gramına kadar alınmasını önermektedir.
Çok fazla yemek yemektense ihtiyacımız kadar olanı almak daha iyi ve kolaydır. Süre içerisinde çok fazla kalori alımı kilo alımına yol açabilir.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Yürümeyi teşvik etmek için tüm dünyada son yıllarda daha çok yayılan ve referans olan kabul edilen “Günde 10 bin adım” hem sağlık hem de fazla kilolar için önemli bir aktivite. 10 bin adım ortalama olarak 6-8 kilometre arasında değişiyor ve bu aktivite bireysel özellikler ve tempoya bağlı olarak yaklaşık 400-500 kalori ...
Doğru duydunuz, yürüyüş yapmak karnınızı sıkılaştırıp kaslarınızı belirginleştirmenize yardımcı olabiliyor. Yürüyüş rutininizde çok küçük ama önemli birkaç değişiklik yaparak, karın yağlarınızı daha hızlı yakabilirsiniz.
Diyette her türlü yiyeceği tüketebilirsiniz. Tükettiğiniz hamburgerin içerisine yağlı soslardan koydurmadığınız durumda, köfte ve ekmek yemekten çok da farklı bir şey yapmıyor olursunuz. Eğer hamburger 3 ekmek diliminden oluşuyor ise aradaki ekmeği çıkarabilir ve daha az kalori alabilirsiniz.
1 adet orta boy (190 gr) hamburger 313 kcal. 100 gram hamburger 165 kcal.
Fast food yemek hangi sağlık sorunlarına neden olur? Aşırı kalori tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratır. Aşırı sodyum tüketimi de hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri