Hamile kadın beyin yerse çocuğunun sık sık grip ve nezle olacağına burun akıntısıyla yaşayacağına inanılır. Hamilelerin mezarlık ziyaret etmesine izin verilmez.
Gebe kadın cenaze evine gitmez. Giderse çocuğu korkar. Gebe kadının akşam namazından sonra kapı önüne, eşiğe, evin girişine oturması uygun değildir. İnanışa göre o bölgelerde cinler, periler oturur.
Hamile bayanların türbe veya mezarlık ziyaretinde bulunmasında dinen herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Duyduğunuz şey hurafedir. Aslı astarı yoktur.
Değerli kardeşimiz, Kabir ziyareti için belli bir gün yoktur; her zaman yapılabilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Âdet halinde iken kabir ziyareti yapılabilir mi? Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir.
İlgili 21 soru bulundu
Abdestsiz kabir ziyaretinde bulunmak günah değildir.
Çocuklar mezarlık ziyareti yapmalı mı? Mezarlık ziyaretleri bu yaş grubu için doğru olmayacaktır. Ölen kişinin toprağın altında olduğunu söylemek yine çocuğu zihinsel karmaşaya sokacaktır.
Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek " es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn " (Ey kabir halkı! Allah'ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.)
İkindi namazından sonra, güneş batıncaya kadar başka namaz yoktur." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I/19, II/42, III/95). Bu iki vakitte yalnız nâfile namaz mekruhtur, farz ve vacip bir namaz kılmak mekruh değildir. Cenaze namazı kılınabilir, tilâvet secdesi de yapılabilir.
Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.
* Düşük yapma ve erken doğum yapma açısından yüksek riski olmayan anne adaylarının günlük ev işlerini yapmalarında ve eğer çalışıyorlarsa 32. haftaya kadar çalışmaya devam etmelerinde doktorları da onayladığı sürece herhangi bir sakınca yoktur.
Gebeliğin 11. -36. haftası seyahat için en uygun dönemlerdir. Düşük tehlikesi, erken doğum riski, kanama ve pıhtılaşma sorunları olan anne adayları seyahat öncesi doktorları ile durumlarını görüşmeleri gereklidir. Gebelikte uzun mesafelerde uçak ile seyahat tercih edilmelidir.
Ancak bebek saçsız doğduğuna anne gerçeğin farkına varır. Yanlış: Kime bakarsan bebek ona benzer! Doğrusu: Bebek genlerini aldığı anne ve babasına veya onlar ile gen bağı olan yakın akrabalarına benzeyebilir.
Kadınların özel günlerinde mezarlığa ziyaret için gitmelerini yasaklayacak herhangi bir hadis ya da ayet bulunmuyor.
Köylüler 'cadılık' şüphesiyle anne ve bebeğin yakılması önerisinde bile bulunurken ölümden sonra doğumun mümkün olduğunu belirten uzmanlar, kas gevşemesi veya vücudunda biriken bakterilerin bebeğin anne karnından çıkmasına sebep olduğunu belirtti.
Dr. Nihat Hatipoğlu'nu iftar programında arayan Zehra Düzeltici, "Cuma günü mezara gittiğimizde ölülerin bizi gördüğü doğru mu?" diye sordu. Hatipoğlu, şu yanıtı verdi: "Cuma, perşembe, pazartesi fark etmez, mezarlara gittiğinizde ölüler bunu görür ve bilir.
Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur. Kuran okuyacaksanız ezberden abdestsiz okumak caizdir. Ama mushaftan okuyacaksanız abdestli olmanız gerekir.
Değerli kardeşimiz, Kabir ziyareti konusunda belli bir zaman sınırlaması yoktur. Gece kabir ziyareti yapmak da caizdir. Nesâî de aynı raviden bu hadis-i şerifi: "Siz önümüzden gidenler, biz de arkanızdan gelecek olanlarız." lafzıyla birlikte nakletmektedir, (Nesâî, Cenâiz, c.
Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.
Cevap: Gece veya gündüz mezarlıktan geçerken Fatiha Suresi okunmaz!
Doğumdan sonra kırk gün süreyle anne ve çocuk evden dışarı çıkmaz, mezarlığın yanından geçirilmez.
Değerli kardeşimiz, Bir kabre birden fazla ölü koymak mekruhtur. Ancak salgın hastalık, savaş, deprem, sel felâketi gibi durumlarda, ölü sayısı fazla olur da her biri için ayrı bir kabir hazırlamak güçleşirse, o takdirde iki üç kişiyi bir kabre defnetmekte kerahet yoktur.
4.5-5 yaşına kadar çocukları mezara götürmeye gerek yok. Bir de toprak altına gömülme ve orda bedenin içinde bulunduğu durumu çocuğa anlatmak, onun için zor ya da travmatik olabilir. Ama daha sonraki yaşlarda çocuk istiyorsa gidebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri