Özellikle folik asit, omega 3, A, D ve E vitamini ile çinko ve selenyum içeren besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli. Bu bileşenler genel olarak tükettiğimiz günlük gıdalarımız olan tahıl, taze meyve, sebze ve kuruyemişlerde bolca bulunur.
Araştırmalar gösteriyor ki magnezyum ve çinkodan zengin besinler hamile kalma olasılığını arttırmaktadır. Ceviz, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler zengin magnezyum kaynaklarındandır.
Omega 3'den zengin besinler yumurta kalitesinde ve embriyo tutunmasında etkinliği ispatlanmıştır. Uskumru, sardalya, hamsi, alabalık, somon gibi omega 3'den zengin besinler haftada 2 kez tüketilmelidir. Fındık, ceviz, badem, avokado, zeytin gibi omega 3'den zengin besinler mutlaka diyete eklenmelidir.
Bu dönemde işe önce bol bol sebze, meyve ve az yağlı etler tüketebileceğin bir sağlıklı beslenme programı oluşturmakla başlayabilirsin. Düşük yağ oranlı süt ürünleri de dâhil tüm süt ürünlerinin doğurganlığı arttırdığını unutma. Yağlı, işlenmiş ve şeker oranı yüksek gıdalardan kaçınmalısın.
İlgili 38 soru bulundu
Koyu yeşil yapraklı besinler, fındık, avokado, zeytin, zeytinyağı, badem, ayçiçeği çekirdeği gibi bol miktarda E vitamini içeren besinlerin tüp bebek tedavisi sırasında tüketimi olgun yumurta elde etme oranını artırarak yumurta verimini artıran yiyecekler arasında bulunmaktadır.
Mercimek ve fasulye: Bitkisel protein, lif ve B vitamini açısından zenginler. Bu içerikleriyle kadınlarda yumurtlama (ovülasyon) oranlarını artırır ve oluşan gebeliğin düşükle sonuçlanma riskini azaltırlar.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Yumurtlamayı düzenleyen veya uyaran ilaçlar doğurganlık ilaçları olarak bilinir. Yumurtlama bozuklukları nedeniyle kısır olan kadınların ana tedavisi doğurganlık ilaçlarıdır.
Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemde değil, hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Folik asit hamile kalma şansını artırdığı gibi, hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşır.
Adet döneminden hemen sonra hamile kalma olasılığı vardır. Kanama bittikten sonra, doğurganlık penceresinin aktif olduğu döneme geçiş yapılır. Spermlerin de 5 güne kadar canlılığını koruyabilmesinden dolayı, kanamadan hemen sonra cinsel ilişki mevcutsa hamilelik mümkün hale gelebilir.
Muz. Gebe kalmayı kolaylaştıran yiyecekler arasında sayılabilecek bir diğer besin ise muzdur.
Yumurta kalitesini artırmak için; mercimek, bezelye, fasulye, ceviz, fındık, muz ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca doğal maden suları da magnezyum bakımından zengin bir içecektir. Günde bir su bardağı doğal maden suyu tüketebilirsiniz.
Yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya yol açan; kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da zayıflama, stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menopoz ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar kısırlık (infertilite) ortaya çıkarmaktadır.
Doğurganlık yavru üretebilme doğal kabiliyetidir. Bir ölçü olarak kullanılan "doğurganlık oranı" bir çiftin, bireyin veya nüfusun üretebildiği yavru sayısıdır. Doğurganlık fekundite adı verilen potansiyel doğurganlıktan farklıdır.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Yumurtlama bozukluğu olduğundan şüphe eden kadın doktora başvurduğunda, ultrasonografi yöntemi ile yumurtlama olayı ve yumurtanın büyümesi takip edilir. Bununla birlikte adetin 21. günü kanda progesteron hormonu değerlerine bakılır ve elde edilen değer 3 ng/ml'den düşükse yumurtlama olmadığı anlaşılır.
Olgunlaşan yumurtalar 16 - 20 mm büyüklüğe ulaştığında, halk arasında "yumurta çatlatma iğnesi" olarak bilinen ilaçlar (Pregnyl veya Ovitrelle) yapılır. Bu ilaç uygulamasından yaklaşık 40 saat sonra gelişen yumurtalar karın içi boşluğunda çatlayarak kendiliğinden yumurtlama gerçekleşir.
İncir Kürü Faydaları Nelerdir? Yumurta gelişimine yardımcı olur. Kaliteli yumurtaların artmasına yardımcı olur. Kadınlarda görülen kist ve miyom sorunlarının önlenmesinde etkili olabilir.
Hurmada bulunan östron ve steroller gibi mikro elementler, erkek doğurganlığını büyük bir farkla artırmaya yardımcı olabilir. Hurma poleni özleri, erkek sperm hareketliliği ve sayısı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle de geniş çapta incelenmiştir.
Yumurtlama olmayanlara bunlara yumurtlamayı sağlayıcı ilaçlar verilir. En basiti klomifen sitrat denen ağızdan alınan haplardır. Büyük çoğunluğunda klomifen sitrat ile yumurtlama sağlanabilir. Sağlanamayınca Gonadotropin hormon içeriği olan iğneler kullanılır.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Meryem Ana otu, çoğalmayı ve üremeyi temsil eder. Bu otun suyunu içen kadınların üreme hormonları salgılanır ve ovulasyon döneminde gebelik şansı yükselir. Sadece hamile kalmayı değil, doğum anını da kolaylaştıracak bir etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri