Hamile pozisyon yastığı, anne adayının ihtiyaç duyması halinde dördüncü aydan itibaren kullanılmaya başlanabilir.
Normal yastıklar baş desteği görevi görür, ancak en iyi hamilelik yastıkları çeşitli vücut ağrılarını hafifletmek için tasarlanmıştır. Hamileliğinizin herhangi bir döneminde hamilelik yastığı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Hamile Yastığında Nasıl Yatılır? Yan yatma pozisyonunda hamile yastığının alt kısmı dizlerin arasına sıkıştırılırken bel ve göbek boşlukları da doldurularak yatılır.
Kullanımla şeklini kaybetmez, keçeleşmez ve yassılaşmaz. Terleme ve kötu kokuya sebep olan boncuk strafor kullanılmaz. Fermuarlı olması sayesinde kolaylıkla kılıf çıkartılıp yıkanabilir, aynı kolaylıkla takılabilir.
1- Hamile destek yastığı
Yastıklar vücudun destek isteyen kısmına girebilmesi için hafif eğimli tasarlanır. Vücudunun yalnızca bel, göbek, sırt gibi bölgelerini destekler. Bu nedenle sırt yastığı ya da bel yastığı olarak da adlandırılır. O an vücudunda nereye destek gerekiyorsa, orada kullanabilirsin.
İlgili 19 soru bulundu
Kişiden kişiye değişmekle birlikte hamileliğin ilk 25-30 haftasına kadar hamilelikte sırt üstü yatmak tehlike arz etmez. Annelerin en çok korktuğu şeylerden biri yatış pozisyonunda bebeğin sıkışıp zarar görmesidir. Bebeği saran amniyon sıvısı bebeği korur ve zarar vermez.
En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır.
Hamilelikte Neden Bacak Arasına Yastık Konur? Omurgaya binen yükü azaltmak için yastık koyulur.
Üründen daha iyi yararlanabilmek için elbette, onu doğru şekilde kullanmalısınız. Emzirme yastığı annenin belini saracak şekilde konumlandırılır. Bebeğin poposu, yastıkla annenin vücudu arasındaki boşluğa yerleştirilir. Bu vaziyetteyken gerekirse bebeğin başını kolunuzla destekleyebilirsiniz.
Öncelikle yastık ne sıklıkla yıkanır, bu konudan başlayalım. Bakteriler uyku gruplarında rahat üreyebildikleri için eğer yastık alezi kullanmıyorsanız, üç ayda bir uyku yastıklarınızı yıkamanız hijyen açısından daha uygun olacaktır.
Gebelikte ilk 3 ay yatış pozisyonu yüz üstü olabilir. Yüz üstü uyumaktan hoşlanıyorsanız karnınız büyüyene kadar bu şekilde yatabilirsiniz. Karnınız büyüdükten sonra yüz üstü yattığınızda rahat edemeyeceğiniz için kendinize farklı bir uyku pozisyonu bulmanız gerekecektir.
Sırt üstü yatış sırasında vücudun alt kısmından kanı toplayıp, kalbe taşıyan büyük bir toplardamara baskı olur.Bunun sonucunda annede tansiyon düşüklüğü,baş dönmesi, halsizlik gelişirken bebeğe giden kan akımı ve besin akışı azalır.
Bunun nedeni vücudumuzun ortasında özellikle sağ tarafından geçen en büyük ana toplardamar (Vena Cava İnferior) geçmektedir. Eğer sağ tarafa doğru yatılırsa bu toplardamara, rahim baskı yaparak kalbe dönen kan miktarını azaltır bu da bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olur.
Öncelikle bebeğinin ilk yastığı ince ve yumuşak olmalı. Sert ve kalın bir yastık bebeğine rahatsızlık vererek, boyun ağrılarına sebep olabilir. İlk dönemlerde bebekler için uygun pozisyonun yan tarafa doğru yatmaktır. Ancak bebekler yan pozisyonda duramazlar.
Cinsel ilişki sonrası hemen ayağa kalkmayıp, bir süre sırt üstü yatma hatta kalçanın altına yastık koyarak yükseltmenin, gebe kalma şansını arttırdığına inanılır. Bunun dayanağı, hemen ayağa kalkmakla, meninin büyük bir kısmının geri akmasının yarattığı endişedir.
Bebek yastık kılıfı ölçüsü, bebeğinizin vücut ölçüleri ve kilosuna uygun olarak tercih edilmelidir. Genel olarak, 35 x 45 cm ebatlarına sahip olan modeller tercih edilmektedir. Çünkü bu boyutlar, hemen hemen her bebek için ideal olacak bir kullanım kolaylığına sahiptir.
Örneğin; duşa girilebilir, havlu ısıtılıp konulabilir, küçük sıcak su torbası ince bir havluya sarılarak sıcak uygulama yapılabilir. Sıcak uygulama yapıldıktan sonra bebek emzirilir ya da sağılır.
%10 indirimle Sevi Bebe Pratik Emzirme Yastığı 66 TL'ye, %32 indirimle Sevi Bebe My Kitty Anne Bebek Minderi 266 TL'ye, %43 indirimle Sevi Bebe Anne Emzirme Yastığı 46 TL'ye, %16 indirimle Pierre Cardin Flowers Poplin Emzirme Yastığı Yeşil 81 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Ters kucaklama tekniği; Bu tekniğin “kucaklama”dan farkı; bu teknikde bebeğiniz yön olarak aynı pozisyonda olmasına karşın, siz onu kucaklamak için diğer kolunuzu kullanıyor olmanızdır. Bir başka ifadeyle; bu kez bebeğiniz başı sizin iç dirseğinize değil, diğer elinizin avuç içine doğru yaslanmıştır.
Gebelikte uzun süreli oturmak da rahatsızlık verici olabilmektedir. Bel düz ve omuzlar geride olmalıdır. Kalçalar sandalyenin arkası ile temas etmelidir. Küçük rulo yapılmış bir havlu ya da bel yastıkları ile bel bölgesi desteklenmelidir.
Gebelikte Yatak İstirahatı Sebebi
Yatak istirahatı özellikle sola doğru yatma bebeğe ve vücuda giden kan miktarını arttırıp dolaşımı rahatlatır. Ayrıca bacakları ve dizleri karına doğru çekip bacak arasına yastık koymak uygun olur. Sırt üstü yatarken beli yastıkla desteklemek gerekir.
En rahat uyku pozisyonu sol yana yatıp dizlerin karına çekilmesi şeklindedir. Dizlerin arasında yumuşak ve ince bir yastık koyulması da iyi olacaktır. Aynı zamanda sırtın yumuşak bir yastık veya battaniye ile desteklenmesi de önerilmektedir. Eğer gece uyandığınızda kendinizi sırt üstü yatıyor bulursanız endişelenmeyin.
Erkek bacaklarını açarak sırtüstü uzanır, kadın erkeğin kalçaları arasına sırtı dönük bir şekilde oturur. Ancak kadının bacaklarını göğsüne doğru çekmesi ve kollarını ön tarafında tutarak oturması gerekir.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Gebelikte uykusuzluğa neden olan en sık nedenleri sıralayan Op. Dr. Tekiner “Bu problemleri yaşam tarzımızı değiştirerek aşmamız mümkün. Sorunun altında gece sık idrara çıkma, ağrı, mide yanması, fetal hareketler, huzursuz bacak sendromu, kramplar, açlık gibi nedenler yatıyor” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri